L'associacionisme i el voluntariat al Baix Ebre

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

L'associacionisme i el voluntariat al Baix Ebre

Resum: 

Coneix les entitats, els punts de voluntariat i les principals activitats associatives de la comarca.

La comarca del Baix Ebre se situa al sud-oest de Catalunya, la seva capital és Tortosa i consta de 14 municipis i un total de 80.637 habitants. Les ciutats més poblades després de la capital són Deltebre, Roquetes, l'Ametlla de Mar, l'Aldea i l'Ampolla.

El Baix Ebre és una comarca amb unes característiques especials que la diferencien de la resta de comarques ja que engloba tres elements naturals que donen vida als més de 900km2 de territori: el riu, el mar i la muntanya, fet que ofereix una gran quantitat de constrastos. Per altra banda, també compta amb dos parcs naturals, el Parc Natural del Delta de l’Ebre i el Parc Natural dels Ports així com amb el riu Ebre que desemboca al Delta, territori conegut pels cultius d'arròs, originant un dels paisatges més peculiars de Catalunya.

Aquesta comarca té un gran teixit associatiu que tot seguit us presentem.


L'associacionisme i el voluntariat al Baix Ebre


Ambiental

Es tracta d'un grup de muntanya i excursionisme de Roquetes que té com a objectiu conèixer, gaudir de la muntanya i de l'entorn natural. Actualment compta amb més de 150 socis que participen en diversos cursets, excursions, campaments i trobades sempre guiats per un monitor federat. Les seccions que realitzen més sortides són les de Senderisme, Barrancs, BTT i Alpinisme i els cursos que s'organitzen són sobre Alta Muntanya, Barrancs, Escalada, Escalada en gel, Esquí de muntanya, Esquí de fons i Esquí alpí, a més a més de jornades d'iniciació a la muntanya.

L'objectiu principal d'aquesta entitat sense ànim de lucre de Roquetes és el de recuperar objectes que no s'utilitzen. A més a més també duen a terme accions de sensibilització i de formació (cursos, xerrades, activitats...) per conscienciar sobre el fet de reaprofitar allò que ja no fem servir, de donar-li una nova vida. El tractament i la comercialtizació dels productes recuperats de particulars, empreses o deixalleries està dut a terme per persones en risc d'exclusió social, oferint-los així un lloc de treball. Així doncs els objectius principals de La Segona Volta són impulsar l'economia social local i estalviar recursos i tenir cura del medi ambient.

L'Associació Ornitològica Picampall de les Terres de l'Ebre va néixer amb l'objectiu de conservar, estudiar i divulgar la seva riquesa avifaunística. Les seves activitats proposen models d'ús del territori compatibles amb la conservació de la diversitat biològica així com l'identificació i prevenció d'impactes negatius sobre uns ecosistemes on les reserves naturals i l'activitat humana sovint comparteixen el mateix espai.

La Societat Espanyola d'Ornitologia va se fundada al 1954 i és l'organització pionera de la consevació de la naturalesa i la biodiversitat a Espanya. L'objectiu és conservar les aus silvestres i el seu hàbitat i, a través de BirdLife International, contribuir a la conservació de la biodiversitat mundial. També practiquen l'educació ambiental, treballen en la coopeació internacional pel desenvolupament i impulsen programes de voluntariat ambiental per millorar l'estat de conservació d'espècies i d'espais naturals.

Altres entitats: Grup Excursionista 4T de l'Aldea, Associació Arts i Teràpies Naturals de Roquetes, Associació La Vianda, grup pel consum conscient i ecològic, Associació de Voluntaris del Parc Natural del Delta de l'Ebre.


Social

Aquesta associació, constituïda al 2008, té seu a l'Aldea i el seu objectiu principal és orientar i acompanyar les famílies quan a un infant se li diagnostica autisme, donar suport i consell als afectats i la seva família així com actuacions d'intervenció mitjançant tallers individuals, en grup, activitats i xerrades.

L'Associació de Suport i Intervenció Familiar de les Terres de l'Ebre situada a Roquetes va néixer el 2004 per un grup de mares i pares amb fills i filles amb diferents discapacitats. Des de llavors que organitza activitats d'oci per a les famílies, activitats de lleure, d'esport i formatives per a infants i joves i activitats formatives per a familiars i professionals a més a més d'oferir informació i assessorament i dur a terme accions de sensibilització.

Altres entitats: AMITE (Associació Minusvàlids Terres de l'Ebre) de Roquetes, Creu Roja a l'Ampolla, Tortosa, Deltebre i l'Ametlla de Mar, Càritas l'Ampolla, Mans Unides l'Ampolla, AHIDA-TTE Nens Hiperactius de Roquetes, Associació Obre't'ebre de Roquetes, Associació Pàrkinson Terres de l'Ebre a Roquetes, Lliga Contra el Càncer (Ampolla, Roquetes, Aldea, Deltebre), Associació de Gent Gran de Deltebre, Associació Fibromiàlgia i Fatiga Crònica del Delte de l'Ebre a Deltebre.

Cultural

Aquesta associació es va fundar l’any 1995 com a continuació de la Banda de Cornetes i Tambors de l’Aldea i la seva funció és la de transmetre cultura musical i fer gaudir de la música a tots els aldeans i aldeanes. L'any 2007 la banda va poder tocar a l'Auditori de Barcelona i al 2011 van actuar a l'estranger, a la trobada nacional de bandes a Montpellier (França).

L'associació Gremi Lúdic Desperta Ferro éstà formada principalment per gent de Roquetes, on hi ha la seu, i de Tortosa, d'on són diversos col·laboradors. L'objectiu principal de l'entitat és el de fomentar la cultura dels jocs de taula, els jocs de rol i els jocs amb miniatures, arreu de les Terres de l'Ebre.

La banda de Cor­ne­tes i Tam­bors de l’Ametlla de Mar va néi­xer fa prop de 30 anys. Ac­tual­ment com­pta amb una qua­ran­te­na de mem­bres grans i pe­tits. Els Cor­ne­tes i Tam­bors són un dels leit­mo­tiv de les fes­tes de l’Ametlla de Mar, so­bre­tot per les fes­tes ma­jors de la Can­de­le­ra i per Nadal.

L’objectiu de La Lira Roquetense és la difusió cultural popular i tradicional pròpia de l’àmbit geogràfic d’influència de la ciutat de Roquetes, i el manteniment i transmissió dels valors socials que van fomentar la creació de l’entitat. La seva activitat se centra en el municipi de Roquetes, traslladant-se més enllà del territori quan les seccions de Banda de Música, Grup de Grallers, Grup de Teatre i Diables surten a realitzar actuacions.

Altres entitats: Diables d'Aldaia de l'Aldea, la Rondalla Aldeana, Coral Dolces Veus de l'Ampolla, Associació Cultural Sant Jordi, Associació Juvenil de Ball de Diables Lucifers, l'Associació Small-Band, l'Associació Cultural i de Percussió Batu'Cava, la Colla Sardanista (i de jotes) Deltebre, els Amics del Carrilet del Delta de l’Ebre, la Majorettes i Banda de Cornetes i Tambors de Deltebre i la Societat Cultural Esportiva i Recreativa de l'Ametlla de Mar.

Comunitari

L'Associació de Dones de Deltebre va néixer l'any 1990 i des de llavors no han parat d'organitzar cursets, xerrades, viatges lúdics i culturals. A més a més també col·laboren amb l´Ajuntament de Deltebre i amb altres entitats de la població. També preparen tallers de labors, bolillo, punt de creu, pachword....i tot allò que vulguin les sòcies.

  • Associació Juvenil el Racó dels Joves

El Racó dels Joves de l'Ametlla de Mar és una associació de 47 joves d'entre 12 i 16 anys que es dedica a fer actuacions d'entreteniment, aprenentatge, comunicació, transmissió de valors, culturals i d'oci. Va néixer per la demanda que existeix al municipi d'un lloc on poder passar el temps de lleure dels joves, dotant-los d'un espai on poder realitzar activitats i fer-los partícips de les seves pròpies experiències i aconseguir un grup dinàmic, emprenedor i responsable que ajudés a contribuir a la cohesió social del municipi.

Es tracta d'una entitat sense ànim de lucre que va néixer a Tortosa als anys 80 i que realitzen activitats d'educació en el lleure dirigides a aquell sector que menys oportunitats té de poder gaudir d’activitats d’aquest tipus. Colònies, campaments, sortides i excursions a la natura, casals d’estiu, festes de la ciutat i d’associacions de veïns, camps de treball és el que principalment organitzen tot i que també realitzen activitats relacionades també amb el món laboral, formatiu, social, judicial...

Altres entitats: Comissió de Festes Verge de l'Aldea, Associació de Veïns i Veïnes per una Aldea millor, Associació Casal Cultural Andaluz Terres de l'Ebre, Associació Joves la Ravaleta de Roquetes, Patronat de Festes de Roquetes, Associació de Dones Endavant de l'Ametlla de Mar.

Internacional

Mans Unides és una ONG espanyola de voluntaris que lluita per eradicar la fam i la pobresa en el món. Les dues línies de treball són finançar projectes de desenvolupament al sud i sensibilitzar la població d'Espanya. A Tortosa Mans Unides col·labora amb altres entitats com la Creu Roja per recollir sang, organitza sopars solidaris i festes del comerç just juntament amb Càritas, Moviment Cultural Cristià i la Delegació de Missions de Tortosa, entre d'altres activitats.

A l'Ampolla hi ha una delegació de la federació d’entitats catalanes solidàries amb el poble sahrauí que treballa per tal d’aconseguir concretar el dret d’autodeterminació del poble sahrauí. A més a més també desenvolupen projectes de cooperació als Campaments de Tinduf i recolzen la lluita pacífica dels i les activistes que defensen els drets humans dels sahrauís que viuen als territoris ocupats del Sàhara Occidental.

Associació sense ànim de lucre que neix a les Terres de l'Ebre a l'any 2000 amb l'objectiu de contribuir a fer de Tortosa una ciutat per a tothom. Aposten per un model social d'interculturalitat, on les persones estan conformades per múltiples identitats. A partir d’aquesta diversitat promouen la cohesió social, des de la igualtat de drets, responsabilitats i alhora des del dret a la diferència.

Altres entitats: Associació Cultural Asserm Amazigh, Associació Cultural Esperança - Joves Musulmans, Associació cultural Xatibi, Associació de dones immigrants SANAD.

Principals activitats associatives al Baix Ebre

1. Festa del Renaixement de Tortosa

La segona quinzena de juliol Tortosa celebra la Festa del Renaixement. Amb el subtítol l'esplendor d'una ciutat al segle XVI, la Festa rememora, a través d'una àmplia oferta d'activitats de caire lúdic i cultural, el període històric del segle XVI, un dels moments més interessants en l'existència de la ciutat. Artistes, músics i rodamóns vinguts d’arreu donen vida als carrers i animen els palaus i els edificis nobles de la ciutat amb espectacles i actuacions.

2. Catifes de flors per Corpus

Celebració del Sagrat Cor de Jesús, amb les tradicionals Catifes de Corpus que ornamenten els carrers del poble amb pètals, formes i colors diversos. Des de la nit anterior, els veïns i veïnes ja pinten els dibuixos als carrers que posteriorment s’ompliran amb les flors.

3. Tres Tombs

Celebració de la Festa dels Tres Tombs al barri de Ferreries de Tortosa, amb la participació d'uns 60 animals i 40 carruatges aproximadament. Aquesta celebració té lloc a finals de novembre.

4. Festes de la Cinta

A principis de setembre, Tortosa celebra les festes patronals en honor a la Mare de Déu de la Cinta. Durant els cinc dies que duren, les entitats i el món de l'associacionisme de la ciutat s'implica en l'organització d'actes de caire lúdic i cultural.

5. Festes de Sant Miquel de Roquetes

El grup de veïns de la Raval Nova de Roquetes celebra cada setembre les festes de Sant Miquel. Un cap de setmana amb activitats per a grans i petits.

6. Fira d'entitats de Roquetes

Un dissabte de desembre té lloc la Fira d'entitats de Roquetes durant tot el dia i fins entrada la matinada hi ha activitats diverses organitzades per les entitats del municipi.

7. Festa de la Sega de l'arròs

És una festa tradicional de l'arròs a Deltebre que se celebra el mes de setembre on es fa una demostració de com es segava antigament l'arròs al Delta de l'Ebre. Inclou diverses activitats com un dinar popular, un mercat de productes autòctons, un concurs de Jotes improvisades i una actuació de la colla sardanista i de jotes de Deltebre.

Si trobeu a faltar la vostra entitat podeu enviar un correu electrònic a info@xarxanet.org.

Accedeix al mapa comarcal

Afegeix un comentari nou