La construcció de pau comença amb la formació

F Pere Tarrés
 Font: FerranBCN
La construcció de pau comença per formar les persones en un anàlisi crític dels conflictes armats. Foto: FerranBCN
 Font: Roser Firerising
El context actual està donant lloc a una crisi global de desplaçament forçat sense precedents. Foto: roserfirerising

La construcció de pau comença amb la formació

F Pere Tarrés

Resum: 

Dos cursos tracten les conseqüències dels conflictes armats des de dues vessants, la de gènere, per un costat i la de les fronteres, per l’altre.

El context actual està donant lloc a una crisi global de desplaçament forçat sense precedents i nombroses violacions de drets humans preocupants que tenen conseqüències devastadores per la població que ho pateix. La construcció de pau comença per formar les persones en un anàlisi crític dels conflictes armats i, per això, l'Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC) i la Unipau organitzen dos cursos que volen enfocar aquesta problemàtica des de diverses vessants, la de gènere, per un costat i la de les fronteres, per l’altre.

Els conflictes armats des de l'enfocament de gènere

El curs, organitzat conjuntament amb l'Escola de Cultura de Pau, se centra en la defensa dels drets de les dones en els conflictes armats i en el paper d'aquestes la construcció de la pau. La formació proporcionarà les eines per comprendre els conflictes armats des d'una perspectiva de gènere, amb especial atenció a la utilització de la violència sexual com a arma de guerra. Totes les persones participants podran conèixer les propostes des del feminisme en la cultura de de pau, així com el seu impacte i situació actual en el context internacional.

Fronteres: permeabilitat per les armes i els capitals murs per a les persones

Organitzat per Unipau, el Curs d’Estiu d’aquest any arriba a la seva 34a edició i girarà al voltant de l’establiment de fronteres, tant físiques com mentals. Segons l’organització, dins de les societats, les fronteres es concreten en límits culturals i econòmics entre els éssers humans, barreres visibles i invisibles que divideixen a la població en barris diferents, amb una sanitat diferenciada i una educació jerarquitzada per grups de classe o ètnia. El mapa imposa un dibuix partint la humanitat en trossos que s’uneix a les fronteres invisibles de l’exclusió social.

Afegeix un comentari nou