La Fundació Surt i la UdG presenten una guia per fer front a l’LGTBIfòbia en l’atenció sanitària

Fundació Pere Tarrés - Transversal
El recurs ‘Obrim les portes’ és una eina pràctica de sensibilització que ofereix idees i recursos adreçats a professionals de l’àmbit de la salut.  Font: Fundació Surt
El recurs ‘Obrim les portes’ és una eina pràctica de sensibilització que ofereix idees i recursos adreçats a professionals de l’àmbit de la salut. Font: Fundació Surt

La Fundació Surt i la UdG presenten una guia per fer front a l’LGTBIfòbia en l’atenció sanitària

Fundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

El recurs ‘Obrim les portes’ és una eina pràctica de sensibilització que ofereix idees i material adreçat a professionals de l’àmbit de la salut.

El projecte europeu ‘Open Doors’, liderat a Catalunya per la Universitat de Girona (UdG) i la Fundació Surt, ha publicat una guia adreçada a professionals de l’àmbit sanitari per afavorir l’atenció sanitària inclusiva i posar fi a la discriminació que pateixen les persones LGTBI en aquest àmbit.

El recurs ha estat elaborat per l’entitat polonesa Lambda i adaptat a la realitat catalana per la Fundació Surt i la UdG, a partir d’un estudi dut a terme a Catalunya.

Aquesta investigació posa en relleu que la discriminació contra les persones LGTBI en l’àmbit sanitari català no és generalitzada. Així i tot, segons explica la Nagore García, coordinadora del projecte a la Fundació Surt, una bona part dels professionals de la salut tenen “una visió que parteix d’un model heterosexual i que tracta la diversitat sexual i de gènere com una excepció”.

Segons l’informe, el principal motiu d’aquesta mala praxi és la manca de formació en la diversitat de gènere i sexual als estudis universitaris, tant en qüestions clíniques com d’atenció als i les pacients. Com a mesures per pal·liar aquest dèficit, l’estudi aposta per més accions formatives en l’àmbit universitari i desenvolupar accions per sensibilitzar els i les professionals en actiu.

Què inclou la guia?

La guia ‘Obrim les portes’ explica les necessitats i especificitats en l’àmbit de la salut de les persones LGTBI i, en concret, de les dones lesbianes i bisexuals, dels homes gais i bisexuals, de les persones transsexuals i de les persones intersexuals.

Així mateix, ofereix una sèrie de claus pràctiques per no caure en la discriminació del col·lectiu, eines d’autoreflexió, idees per crear espais clínics inclusius i altres recursos que poden ser d’interès per a les persones que treballen en el sector sanitari.

Una problemàtica generalitzada a Europa

Aquesta problemàtica no és exclusiva de Catalunya. L’informe mostra que cap dels països europeus participants en el projecte ‘Open Doors’ compta amb polítiques integrals enfocades a posar fi a les discriminacions basades en l’orientació sexual o la identitat de gènere, o que estiguin adreçades a les persones LGTBI i les seves necessitats en l’àmbit de la salut.

El projecte europeu ‘Open Doors’

El projecte ‘Open Doors’, finançat pel programa Drets, Igualtat i Ciutadania de la Comissió Europea, està coordinat per l’entitat hongaresa Háttér Society, i compta amb la participació d’entitats de quatre països més: GLAS i Bilitis, de Bulgària; Lambda Warsawa, de Polònia, la Universitat de Brescia, d’Itàlia i, a Catalunya, la Universitat de Girona i la Fundació Surt.

En l’àmbit català, el programa aposta per posar fi a la discriminació que pateixen les persones LGTBI en l’àmbit sanitari i lluitar per una salut inclusiva a partir d’accions formatives per capacitar professionals d’aquest àmbit, la realització de cursos en línia i la publicació de recursos i eines d’ajuda.

Afegeix un comentari nou