APSOCECAT publica la guia 'Sordceguesa i COVID19, manual per a professionals sanitaris'

Associació Catalana pro Persones amb Sordceguesa - APSOCECAT
Diapositiva que diu: les persones sordcegues necessiten tocar per comunicar-se Font: APSOCECAT
Una de les pàgines de l'interior de la Guia Sordceguesa i COVID19

APSOCECAT publica la guia 'Sordceguesa i COVID19, manual per a professionals sanitaris'

Associació Catalana pro Persones amb Sordceguesa - APSOCECAT

Resum: 

Es tracta d'una guia per a professionals sanitaris que proporciona les claus per a comunicar-se amb una persona amb sordceguesa en un context assistencial quan no sigui possible la presència d'un persona mediador o intèrpret.

La guia 'Sordceguesa i COVID19 – Què fer si ingressa una persona amb sordceguesa?', és el nom de la publicació que ha presentat l’APSOCECAT, en col·laboració amb la Federación Española de Sordoceguera, FESOCE de la que és membre. Es tracta d’un material dissenyat per facilitar la feina del personal sanitari durant la pandèmia per la Covid-19, però aplicable en qualsevol situació hospitalària que involucri a una persona amb aquesta discapacitat.

La guia és producte de l’experiència acumulada en l’atenció a persones amb sordceguesa durant les últimes setmanes, quan han vist que feia falta donar suport als equips medico-assistencials en mig de la saturació hospitalària, on no sempre és possible l’acompanyament del mediador o cuidador.

"Si han d’atendre una persona sordcega que ingressa sola i que ningú no sap com fer-li preguntes i explicar-li les coses, la confusió és màxima per totes dues bandes, i és justament això el que volem evitar” explica Ricard López, president de l’APSOCECAT.

En aquest sentit, la guia en cap cas pretén substituir la presència del mediador comunicatiu, que sempre farà una comunicació adaptada de més qualitat. La idea, però, és proporcionar indicacions i signes bàsics per ajudar a superar els primers obstacles en la comunicació.

Per aconseguir-lo, la guia dóna pautes d’interacció mitjançant el tacte i l’ús de la llengua de signes. “Volem que el personal sanitari trobi en aquesta guia un recurs pràctic i de fàcil implementació. Amb un grapat de signes i una mica de paciència, la comunicació serà més fluida i el pacient es trobarà més acollit i relaxat”, destaca.

La guia s’acompanya d’una petita col·lecció de vídeos on una intèrpret mostra com fer la configuració de les mans en llengua de signes catalana (LSC). Els vídeos mostren com fer els signes en l’aire (per a persones sordes vidents), i en modalitat recolzada (per a persones amb sordceguesa total). Signes com “hospital”, “metge” o “infermera” encapçalen el llistat.

Afegeix un comentari nou