L'associacionisme i el voluntariat al Ripollès

F Pere Tarrés

L'associacionisme i el voluntariat al Ripollès

F Pere Tarrés

Resum: 

Coneix les entitats, punts de voluntariat i les principals activitats associatives de la comarca.

El Ripollès és una comarca situada al nord de Catalunya on hi neix el riu Ter i el cim més alt és el conegut Puigmal (2.909m). La seva capital és Ripoll i consta de 19 municipis i un total de 26.821 habitants. Les ciutats més poblades després de la capital són Campdevànol, Camprodon i Ribes de Freser.

La comarca és principalment coneguda per el complex arquitectònic de la seva capital, amb el Monestir de Santa Maria de Ripoll com a principal emblema, per la Vall de Núria i per el conjunt de massissos i serres del Pirineu axial amb diversos cims superiors als 2700 metres.

D'altra banda, el Ripollès compta amb un ric i divers teixit associatiu i de voluntariat que desgranem tot seguit.

L'associacionisme i el voluntariat al Ripollès

Ambiental

El Grup de Defensa del Ter (GDT) va néixer l’any 1989 amb l’objectiu de recuperar la vida i l’entorn de la Conca del Ter. A partir de l’interès pel riu i de la preocupació per totes les problemàtiques que hi fan referència, el GDT ha ampliat l’àmbit de la seva actuació a multitud de temes relacionats amb el medi ambient. Actualment el seu àmbit d’actuació territorial va més enllà de la Conca del Ter.

Associació sense ànim de lucre dedicada a l'educació a través de la descoberta de l'entorn natural i del patrimoni històric i social, així com la seva recuperació, conservació i difusió. L'associació va néixer l'any 2000 quan un grup d'educadors van iniciar projectes d'educació ambiental i d'altres relacionats amb el medi ambient al Ripollès.

Entitat excursionista del Ripollès que organitza nombroses sortides a la muntanya durant l'any i altres actes relacionats amb la cura del medi ambient. També compta amb una secció d'esquí i un altre sardanista.

  • GEDENA-Ripollès

Fundat l'any 1981 com a Agrupació Ornitològica del Ripollès, va canviar el nom a GEDENA-Ripollès l'any 1984. Es dediquen a l'estudi i a la defensa de la natura, havent fet alguns dels primers inventaris de fauna vertebrada del Ripollès. També organitzen nombroses xerrades, exposicions i jornades sobre la natura del Ripollès o de temes ambientals més generals i treballen per l'educació ambiental a les escoles.

Social

Entitat sense ànim de lucre que treballa per donar suport i assistència a aquelles persones amb problemes d'oida de la comarca. Entre d'altres activitats, organitzen conferències, trobades i altres activitats més lúdiques i adaptades al col·lectiu com ara calçotades o esquiades.

Fundació sense ànim de lucre que treballa per acostar les noves tecnologies a les persones, empreses i institucions i evitar així la fractura digital, promoure accions de formació en col·lectius en risc d’exclusió social, i evitar el despoblament en polítiques d’emprenedoria i desenvolupament local.

Assemblea Sectorial de Jubilats de l'ANC que pot arribar a ser una de les més nombroses i riques en experiències, perquè pot acollir tothom qui ha acumulat durant anys, treball i esforç, en professions i feines ben diverses. Uns coneixements que ara volen aportar en defensa d’aquells guanys socials més immediats: la seguretat i continuïtat de les pensions i del conjunt de prestacions, socials i econòmiques de l’estat del benestar.

Altres entitats d'àmbit social:

Associació Catalana d'Afectats de Fibromialgia, Associació de Donants de Sang del Ripollès.

Cultural

Entitat cultural sense ànim de lucre que té com a principals objectius potenciar el Festival de Música de Ripoll i alhora consolidar una programació estable de música al llarg de l’any així com promocionar la música entre els ripollesos mitjançant l’organització de concerts, participació en esdeveniments culturals i el foment de l’educació musical.

La Colla de Diables de Ripoll i bèsties de foc, Drac Lluert de Coll de Canes i Gall de Ripoll és una entitat sense ànim de lucre molt coneguda a la comarca i imprescindible en els actes festius del Ripollès.

La coral Els Follets de Ripoll és una entitat formada per a infants i joves, nascuda el 1970 per a fomentar i cultivar el cant coral i tot el que això comporta, entre els més joves. Actualment acull més de 20 cantaires.

Entitat encarregada de gestionar i conservar l’activitat de la Processó de Camprodon.

Altres entitats de l'àmbit cultural:

Grallers de Ripoll, Amics de la processó, Gegants i grallers de Ribes de Freser, Esbart Eudald Coma, Amics del cinema de la Vall de Ribes, Col·lectiu Rekiem, Randellaires.

Internacional

L’associació per a la gestió del programa Leader Ripollès Ges Bisaura és una associació sense ànim de lucre que té per objectiu general mantenir i/o incrementar la població del Ripollès, la vall del Ges, Orís i Bisaura, treballant per fomentar noves activitats que permetin diversificar i complementar l’activitat econòmica, incrementar el nivell de rendes de la població i contribuir a la creació de llocs de treball tot aprofitant els recursos i el potencial endogen del propi territori per tal que reverteixi en una millora de la qualitat de vida dels ciutadans.

Comunitari

Agrupament Escola de Campdevànol que aplega nens i nenes de la comarca i que organitza campaments, activitats de voluntariat i sortides més enllà dels dies de cau habituals dels caps de setmana.

L'Associació Obrim els Ulls - Ripollès Solidari pretén amb les seves activitats informar per donar a conèixer, conèixer per valorar amb criteri i cercar opcions alternatives que ens portin a una societat més justa, solidària i lliure. Entre d'altres activitats, realitzen el Cicle de Projeccions de Documentals (Hivern), Cicle de Conferències Ripoll Obert (Primavera), Festa de la Diversitat (Tardor) o promoció del comerç just.

Entitat sense ànim de lucre fundada l’any 1966 amb la finalitat de crear rutes turístiques a Ripoll, a més d’organitzar diferents fires i concursos. De tota la seva activitat cal destacar per importància i arrelament a la població la festa de l’elecció de la Pubilla, la Festa Nacional de la Llana i Casament a Pagès.

Altres entitats de l'àmbit comunitari:

Associació de dones de Ripoll, Cuines de la Vall de Camprodón, Club Casal dels Avis, Associació de dones de la Vall de Ribes.

Principals activitats associatives del Ripollès

1. Festa Nacional de la Llana i Casament a Pagès

Un casament de somni: ell, damunt d'un cavall; ella, damunt d'una mula, carregada amb tota la dot que li oferirà. Any rere any, la Festa de la Llana i Casament a Pagès rememora com es casaven els hereus i les pubilles de les famílies benestants de la comarca durant el segle XIX i les pràctiques del treball quotidià dels pastors del Pirineu català.

2. Festa Major de Sant Eudald

L’any 1004 el sant era aclamat com a patró de la vila i s’intituí la Festa Major l’onze de maig. La festa, en una època, es caracteritzà per les curses de braus, el bou amb corda, les sardanes amb la cobla que tocava des de dalt del campanar de l’església de Sant Eudald, les processons i solemnitats religioses. Avui la festa s’ha modernitzat i segueix les característiques pròpies del temps; té un caire popular i gratuït.

3. Mercadal del Comte Guifré

El mercadal va néixer l'any 1997, inspirat en els mercats medievals i compta amb diverses actuacions que recorren els carrers de la població. Els comerciants del centre de Ripoll es vesteixen i ofereixen activitats lúdiques als visitants. El Mercadal té lloc els dies 10,11 i 12 d'agost.

4. Festival Internacional de Música

Des de fa uns trenta anys, la capital del Ripollès celebra els mesos de juliol i agost un certamen musical que ofereix gèneres sonors tan dispars com el cant gregorià, la música de cambra, el jazz, la sardana o les grans peces simfòniques.

5. Fira de les 40 Hores

La Fira de les 40 Hores de Ripoll, que se celebra tot just entrada la primavera, té els seus orígens en l’època medieval. Els senyors feudals concedien als pagesos, en aquesta època de l’any, 40 hores per reunir-se al poble i anar a adorar el Santíssim. Aquests aprofitaven l’avinentesa per fer fira i també per presentar en societat els seus fills i filles en edat de casar-se.

6. Fira Catalana de l'Ovella

L' any 1853 l'Ajuntament de Ripoll institucionalitzà la Fira Catalana de l'Ovella per tal de facilitar la transacció de bestiar. Actualment només se celebra la Mostra de Bestiar oví de raça ripollesa. També s'hi pot admirar les diferents races autòctones de Catalunya.

Si hi trobeu a faltar la vostra entitat podeu enviar un correu electrònic a: info@xarxanet.org.

Accedeix al mapa comarcal

Afegeix un comentari nou