Nova convocatòria dels premis als millors treballs universitaris sobre economia social

La Centraleta - Agència de Comunicació en Economia Social
Foto de família de guanyadors i organitzadors dels Premis Economia Social 2019 Font: La Centraleta
Foto de família de guanyadors i organitzadors dels Premis Economia Social 2019
Dones treballant en la producció de cafè a la Cooperativa Lazzarelle a la presó, un cas esmentat en el treball d'Elisa Segués Font: Cooperativa Lazzarelle
Dones treballant en la producció de cafè a la Cooperativa Lazzarelle a la presó, un cas esmentat en el treball d'Elisa Segués
Cartell dels Premis Economia Social 2021 Font: La Centraleta
Cartell dels Premis Economia Social 2021

Nova convocatòria dels premis als millors treballs universitaris sobre economia social

La Centraleta - Agència de Comunicació en Economia Social

Resum: 

Els Premis Economia Social reconeixen els millors treballs en l’àmbit del tercer sector, l’economia social o les cooperatives. Aquest any incorporen una nova categoria i estan dotats amb 9.200 euros en premis

Un treball sobre la cooperativa com a eina d’inclusió de dones privades de llibertat i alliberades en el sistema penitenciari català va resultar guardonat en els Premis Economia Social 2020, organitzats per la Fundació Roca Galès en el marc del Programa d’Economia Social de la Generalitat. En concret, el treball, obra d’Elisa Segués, va obtenir el primer premi en la categoria de Millor Treball de Final de Màster o Postgrau.

Més enllà de l’anàlisi del model de cooperativa com a eina d’inclusió de les dones en els centres penitenciaris catalans, el treball inclou una completa proposta d’un projecte pilot per crear una cooperativa de dones al centre penitenciari de Wad Ras, a Barcelona. Un model exportable en una segona fase a altres centres penitenciaris catalans. En el treball s’hi analitzen altres experiències similars existents, especialment a Itàlia i Uruguai, però també en altres països de Llatinoamèrica.

Elisa Segués, en l’acte d’entrega dels premis, va defensar que el model cooperatiu pot ser una bona eina d’inclusió per a dones que estan privades o han estat privades de llibertat. A finals de 2019, va explicar, hi havia 563 dones en les presons catalanes. A la presó, va afegir, «les dones també pateixen desigualtat de gènere, perquè són centres pensats per a homes i des d’una visió patriarcal».

En tractar-se d’una minoria respecte la població reclusa masculina, Segués creu que no s’hi dediquen suficients recursos i que aquests no estan pensats en clau femenina. «La dona és condemnada doblement: pel delicte comès, i per allunyar-se de l’estereotip de bona mare i bona esposa, que hauria d’estar cuidant», va afegir. A més, en la seva opinió, «els objectius de rehabilitació i reinserció no tenen prou en compte les causes d’exclusió prèvies que les han portat a cometre el delicte i a la presó».

Davant d’aquesta situació, el treball de Segués defensa que les cooperatives de persones privades de llibertat ja existents en altres països es mostren com a bones eines per a la rehabilitació i la reinserció. Per diverses causes, que Segués resumeix així: «Són projectes econòmics col·lectius i democràtics, que empoderen individualment i col·lectiva, perquè la propietat col·lectiva i el poder compartit prevenen l’explotació, i també dignifiquen el treball». I perquè els valors i les pràctiques cooperatives doten d’habilitats i de competències socials a aquestes dones.

Els Premis Economia Social arriben a la cinquena edició amb una dotació de 9.200 euros en premis

La Fundació Roca Galès ha convocat una nova edició dels Premis Economia Social als millors treballs universitaris en l’àmbit del tercer sector, l’economia social o les cooperatives. La convocatòria d’enguany, que atorgarà fins a 9.200 euros en premis, inclou una nova categoria, ja que a part de premiar els millors treballs de final de grau (TFG), es desglossen per primera vegada els premis als millors treballs de final de postgrau (TFP) i als millors treballs de final de màster (TFM).

Els Premis Economia Social arriben a la seva cinquena edició havent assolit en la de 2020 un rècord de participació, amb 73 treballs presentats, 30 més que en l’edició anterior. En total, es van rebre treballs de 18 universitats diferents. Les dades mostren l’interès creixent per l’economia social i solidària en les universitats catalanes, que en els últims anys també han experimentat un creixement constant en el nombre d’estudis especialitzats en aquesta matèria.

En total, s’atorgaran 9.200 euros en premis. En concret, un premi especial de 1.100 euros, i un primer premi de 1.100 euros i un segon premi de 900 euros per cadascuna de les tres categories (TFG, TFP i TFM). Cadascun dels set premiats, a més, també rebrà 300 euros més en serveis i productes del mercat social.

El jurat de l’edició dels Premis d’aquest any valorarà especialment els treballs que abordin respostes als reptes actuals de la societat en la situació postpandèmica, com les noves formes de producció, el cooperativisme de plataforma, les noves formes de consum o de gestió pròpies del cooperativisme o la viabilitat del model cooperatiu per donar continuïtat a determinades activitats econòmiques.

Els Premis tenen per objectiu donar visibilitat a les àrees de coneixement relatives al tercer sector, l’economia social i el cooperativisme en les universitats catalanes, però també fomentar l’especialització de l’alumnat en aquestes matèries i reconèixer els treballs acadèmics teòrics i pràctics que els abordin i que posin en valor les noves maneres de produir, gestionar i consumir. Així mateix, es pretén facilitar la creació d’una xarxa de personal acadèmic interessat en aquestes àrees.

El termini de presentació dels treballs és obert fins el 20 de setembre de 2021. Les bases dels Premis es poden consultar en el web del Programa d’Economia Social de la Generalitat.

Afegeix un comentari nou