Àmbit de la notícia
Formació

Sandra Morillas: "Regala Somriures neix per fomentar l’envelliment actiu i promoure la participació comunitària de la gent gran"

Entitat redactora
F Pere Tarrés
  • Sandra Morillas, responsable de voluntariat de la Fundació Ana Ribot.
    Font: Fundació Ana Ribot
  • Imatge d'una de les trobades celebrades als jardins de la Fundació.
    Font: Fundació Ana Ribot
  • La voluntària més antiga de l'entitat, llegint un comunicat.
    Font: Fundació Ana Ribot
  • Imatge d'una de les jornades a la seu de l'entitat.
    Font: Fundació Ana Ribot
  • Imatge de grup de les persones voluntàries de la Fundació.
    Font: Fundació Ana Ribot

La responsable de voluntariat de la Fundació Ana Ribot ens parla sobre el projecte i sobre la importància de les persones voluntàries.

Qui sou i quines tasques desenvolupa la Fundació Ana Ribot?

La Fundació Ana Ribot és una fundació benèfica-assistencial que treballa des del seu inici per millorar les condicions de vida de la gent gran amb un cert grau de dependència, estant especialment sensibilitzada en els malalts d’Alzheimer.

Els projectes que duu a terme són bàsicament tres: El centre de dia Ana Ribot que està situat a Pallejà i acull a persones de diferents municipis. Té capacitat per 48 places i el seu objectiu es mantenir estimulades i actives a les persones grans per aconseguir mantenir les seves capacitats i alentir el seu deteriorament. Des de ja fa uns anys es va especialitzar en el treball amb les persones que pateixen la malaltia d'Alzheimer i es va crear la unitat d'Alzheimer i altres demències.

Un altre projecte és l'atenció Domiciliaria que té com objectiu ajudar, acompanyar i donar suport a les persones grans i va néixer arrel d'una demanda de les pròpies persones que venien al centre de dia. És un servei que darrerament està creixent perquè la persona valora molt poder seguir al seu entorn familiar i retardar l'ingrés residencial. 

I el tercer projecte és el voluntariat social, posant molt èmfasi en la divulgació, sensibilització i potenciació de tot el que és la gent gran i el compromís social que tenim com a éssers humans.

Com sorgeix i quina és la missió del projecte “Regala somriures”?

La Fundació Ana Ribot des dels seus inicis l’any 2001, ha comptat amb persones voluntàries que, de forma desinteressada, ens han acompanyat, donant suport i el seu temps per a tirar endavant el nostre projecte. 

Amb els anys la fundació, que sempre ha apostat per el voluntariat com una de les àrees a desenvolupar, va apostar per la recerca de recursos econòmics i humans per a tirar-lo endavant i arribar a tenir i mantenir un projecte sòlid i estable. És a partir de l’any 2013 quan comencem a pensar i redactar el projecte Regala Somriures.

El projecte Regala Somriures neix per fomentar l’envelliment actiu, promoure la participació comunitària de la gent gran i fer acompanyaments a domicili amb persones voluntàries, per a trencar amb la soledat, l’aïllament i altres situacions de risc social, mitjançant suport emocional i seguretat.

El projecte “Regala somriures” és el projecte de voluntariat social de l’entitat. Aquest projecte presenta diferents línies de treball que van des de la sensibilització social i promoció del voluntariat (social, Inter generacional, corporatiu, etc.) fins a altres línies d’actuació més concretes, com els acompanyaments a persones grans que viuen soles, i que poden presentar determinades situacions de risc social (aïllament, soledat, etc.), al que anomenem “Al teu costat”. Altrament realitzem accions de voluntariat vinculades a les activitats de la Fundació i del Centre de Dia, com per exemple la participació en els diferents tallers, actes i celebracions, servei del transport i altres actes de l’entitat.

El nostre objectiu és promocionar totes aquestes accions de voluntariat social a Pallejà i als municipis del voltant i, per extensió, a la comarca del Baix Llobregat.

El projecte compta amb persones voluntàries? Quin paper hi juguen?

El projecte és possible gràcies a les persones voluntàries que estan compromeses amb la gent gran i amb l’entitat. Comptem amb un total de 40 persones, actualment. Els valors de solidaritat, altruisme i servei que formen part del nostre dia a dia estan presents en aquestes persones voluntàries, de les quals hi ha un 30 % que porten més de 15 anys a l’entitat.

Ells formen part de l’equip humà de la Fundació i participen molt activament de la vida de l’entitat en accions de sensibilització del projecte, donant suport a tallers i activitats del Centre de Dia, acompanyaments a domicili, suport al servei de Transport Adaptat, suport en tasques administratives i formació contínua.

Quins són els principals problemes amb els que es troba el projecte en el seu dia a dia?

Les dificultats amb les què ens trobem, principalment, són econòmiques. Tot i que comptem amb suport de l’administració, que és una part molt important per a la realització del projecte, necessitem mantenir els recursos amb què comptem a l’entitat, sempre lluitant per aconseguir més i poder donar continuïtat al projecte Regala Somriures, amb la màxima qualitat.

Un altra aspecte important és la dedicació de totes les persones implicades en el projecte de manera constant i, això, en molts moments és complicat, ja que depèn de la disponibilitat dels voluntaris/es

Quins són els reptes de futur?

Considerem que amb totes les accions que hem previst i hem pogut realitzar des de que vam iniciar el projecte Regala Somriures l’any 2014, hem aconseguit arribar cada any a més persones. Cada any, al voltant de 6000 persones, han participat en les diferents accions de voluntariat previstes al projecte des de llavors.

Hem de continuar treballant per a la promoció del voluntariat social en l’àmbit de la gent  gran, la sensibilització a tota la població, el treball en xarxa, la formació dels voluntaris/es i l’acompanyament als mateixos en tot el procés, en treballar per aconseguir els recursos i suport indispensables. Volem seguir apostant pels acompanyaments a domicili de persones grans que estan soles, a través del programa Al Teu Costat, així com en la captació de nous voluntaris.

La nostra intenció és mantenir i consolidar les línies actuals del projecte i obrir noves: voluntariat corporatiu, captació de voluntaris que donin suport a administració i serveis generals de l’entitat, fer extensiu en el territori el programa Al Teu Costat i aconseguir més recursos en general per millorar la qualitat de vida de les persones grans, a les que atenem i estimem.

Quin ha estat el moment més emotiu des de que vau posar en marxa el Regala somriures?

El moment més emotiu va ser la primera Jornada Inter generacional Solidària que va organitzar la Fundació, el mes de maig de 2014. El projecte Regala Somriures va estar creat amb molta il·lusió i ganes de que arribés a les persones, d’engrescar-les...sense dubte l’arribada de la subvenció de la Generalitat va estar l’impuls necessari. Vam voler promoure una jornada en el poble en la que moltes persones de diferents àmbits i edats poguessin participar amb nosaltres d’una diada de solidaritat i conèixer el nostre projecte de voluntariat amb les persones grans. La resposta ens va sobrepassar.

Va ser la primera vegada que vam aconseguir moure a tanta gent i vam gaudir d’una festa molt emotiva. Un total de 34 col·laboradors entre entitats, empreses i associacions i més de 300 persones van aconseguir que la Fundació omplís els seus jardins amb activitats, tallers, jocs esportius i actuacions diverses. Des de llavors hem celebrat 3 jornades més.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari