Àmbit de la notícia
Formació

Xavier Oller: “Hem de saber quina formació volen les associacions i les persones voluntàries”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a
Júlia Hinojo
  • Xavier Oller, tècnic de l'àrea de Formació de Torre Jussana i un dels impulsors dels debats Edcamp sobre associacionisme i voluntariat.
    Font: Torre Jussana
  • Logotip Edcamp associacionisme i voluntariat
    Els debats gratuïts Edcamp sobre associacionisme i voluntariat tindran lloc el 2 de febrer a Torre Jussana. Font: Xarxanet Font: Xarxanet.org

El tècnic de Torre Jussana considera que hi ha molta oferta de cursos sobre legalitat i fiscalitat, i poca sobre participació.

Un primer pas per reestructurar el mapa de formacions que s’ofereixen a les entitats sense ànim de lucre és saber què volen les persones que formen part del tercer sector.

Amb aquest objectiu, el 2 de febrer es va organitzar una jornada Edcamp amb una dotzena de debats oberts a tothom i centrats en el repte de la formació com a millora de les associacions i dels voluntariats. La jornada va tenir lloc a Torre Jussana, el centre de serveis per a associacions de Barcelona.

Es tracta d’una sessió inscrita en el moviment Edcamp, que va sorgir el 2010 a Filadèlfia (Estats Units) quan un grup de docents va començar a promoure trobades gratuïtes centrades en l’anàlisi dels diferents models educatius.

Parlem amb Xavier Oller, tècnic de l’àrea de Formació de Torre Jussana i un dels impulsors del primer debat Edcamp sobre associacionisme i voluntariat, organitzat per Torre Jussana, el CRAJ, la FCVSFundesplai, la Fundació Pere Tarrés, la Fundació Jaume Bofill i Xarxanet.org.

Per què un Edcamp sobre associacionisme i voluntariat?

Per donar veu a les persones que participen en voluntariats i associacions i per veure, des de la seva perspectiva, què estem fent bé i què no, i com podem millorar l’àmbit formatiu. L'Edcamp no només és conèixer què vol el sector. També és conèixer què es proposa, aprendre d'altres experiències, compartir coneixements... L'Edcamp és aprenentatge entre iguals

Quntes persones hi van participar i quins perfils tenien?

Van participar una cinquantena de persones de procedències molt diferents. Majoritàriament, veien del món associatiu i del voluntariat, però també hi havia un percentatge important de gent que venia de l'educació formal o que havien participat en altres Edcamps. 

Es van organitzar 12 espais de debat i es va configurar el programa de la jornada allà mateix.

La metodologia Edcamp és oberta. Nosaltres proposem el repte, que en aquest cas és la formació com a millora del tercer sector, i les persones que hi participen trien de què volen parlar. A l’inici, la gent que arriba omple el mapa de sessions i a partir d’aquí s’organitzen els debats. Aquest sistema permet que si estàs participant en un debat i veus que no és el que esperaves, pots marxar i anar-te’n a un altre. 

Quins van ser els temes que van suscitar més debat? 

Ens va sorprendre la varietat de temes que van sortir. Per exemple, es va debatre sobre la formació col·laborativa, sobre com encaixar les noves metodologies amb les necessitats i la realitat del sector, sobre com vincular l'escola formal amb l'associacionisme i sobre com acollir la diversitat a les formacions. 

Quines formacions calen promoure al tercer sector?

A Torre Jussana, la nostra experiència és d’assaig i error. Ens adaptem a les necessitats del sector associatiu, però no acabem de comptar amb la veu de qui s’ha de formar. És veritat que ha de ser un binomi compartit.

Quins són els àmbits formatius més estratègics?

L’associacionisme reclama formacions sobre legalitat i fiscalitat. En part, perquè hi ha lleis que obliguen a posar-se al dia. També hi ha àmbits molt estratègics com la participació. Aquests queden més oblidats, tot i que la participació és l’ADN de les associacions. És el que ens fa diferents. Aquí sí que cal fer-hi molt d’incís, per millorar la participació interna i externa de les associacions i potenciar el treball en xarxa... S’han de donar eines perquè les entitats s’obrin cap enfora.

 


Com es poden fomentar altres àrees formatives a les entitats?

Primer cal fer un diagnòstic associatiu de l’entitat. A més d'aprendre a millorar en gestió associativa aprenent aspectes fiscals, econòmics i legals, cal tenir una bona comunicació, uns bons projectes, un bon ideari participat i ben comunicat entre els teus socis, i uns mecanismes de comunicació ben establerts perquè la gent pugui dir la seva i el relleu generacional pugui ser natural. 

Hi ha molta oferta de cursos per a entitats sense ànim de lucre?

N’hi ha molta. Sobretot en els àmbits legal i econòmic, a la ciutat de Barcelona s’ofereixen molts cursos i tallers. D’altra banda, el tema de projectes i de participació no es treballa tant.

Com una de les persones impulsores de la sessió, quina valoració fas de l'Edcamp?

Molt positiva. Entràvem en terreny desconegut, ja que no hi havia ponents ni programa, però la gent té moltes idees i ens hem d'acostumar a escoltar-les més. Al final, tots els participants es van endur algun aprenentatge
 

Informacions relacionades:

Arriba el primer Edcamp sobre associacionisme i voluntariat

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari