7 formacions en violència de gènere

F Pere Tarrés
Autor/a: 
Maria Bombardó Soro
Totes elles estan destinades a teixir el coneixement necessari per a un treball empàtic i conscient de la violència de gènere.  Font: Pexels
Totes elles estan destinades a teixir el coneixement necessari per a un treball empàtic i conscient de la violència de gènere. Font: Pexels

7 formacions en violència de gènere

F Pere Tarrés
Resum: 

Alguns cursos i càpsules formatives dedicades a l’abordatge i la intervenció en casos de violència de gènere per aquest 2024.

La violència de gènere és un tipus molt específic de violència que es troba profundament arrelat a l’estructura social. Això vol dir que per a abordar-la i, potser, erradicar-la, caldria fer-ne un abordatge integral i transversal a totes les dimensions socials. Tanmateix, la dificultat d’aplicació d’aquesta forma d’intervenció implica que estigui en mans de les persones especialitzar-se teòricament i pràcticament en el treball de les violències masclistes. I això és especialment important per als i les professionals que treballen en àmbits com el sanitari, l’educatiu o el de la intervenció social.

Gràcies a que les institucions estan prenent consciència d’aquest fet, cada vegada són més les formacions d’especialització que s’ofereixen en aquest àmbit. A continuació es recullen alguns cursos i càpsules que tindran lloc durant el 2024 sobre el reconeixement, l’abordatge, la intervenció i la lluita en la dimensió de la violència de gènere.

Eines d’intervenció Educativa contra la Violència Masclista

Aquest curs de Fundesplai exposarà les dinàmiques de la violència masclista, les seves manifestacions, i les diferents eines i habilitats que cal desenvolupar per a prevenir-la des d’una perspectiva socioeducativa. Es detallaran diferents estratègies per a afrontar aquestes situacions, sempre amb perspectiva de gènere, per tal que es puguin detectar i aturar.

Curs de Violència domèstica i de gènere

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) posa a disposició de les persones interessades aquest curs en línia adreçat a formar persones professionals que treballen en la intervenció en l’àmbit familiar que volen especialitzar-se en l’acció en casos de violència de gènere. Aquesta formació posa èmfasi en l’anàlisi de la resposta jurídica en aquestes situacions.

Víctimes i agressors. Eines bàsiques d’intervenció

La Fundació Pere Tarrés ha obert dues edicions d’aquest curs dedicat a aprofundir en el marc sociocultural i educatiu on es poden donar situacions de violència de gènere. S’oferirà a les persones assistents coneixement sobre els processos interns de la relació víctima-agressor, i eines per a fer un acompanyament d’aquestes situacions dins l’entorn específic de l’àmbit laboral.

Obre els ulls a la Violència Masclista

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya lidera aquest projecte formatiu dedicat a millorar la detecció, prevenció i abordatge dels casos de violència de gènere als àmbits social i de la salut, desenvolupat conjuntament per la Unió Consorci Formació (UCF) i l’Institut Català de la Salut. Es duen a terme diverses càpsules i accions formatives per a diferents col·lectius.

Algunes formacions programades i en procés són: ‘Abordatge i detecció de la VM per a professionals de la salut de l’àmbit hospitalari i els serveis d’urgències’, ‘Model integrador en l’atenció a la violència sexual de l’Hospital Clínic’ i ‘Paper i intervenció del personal administratiu de l’àmbit sanitari en casos de violència masclista’.

Abordatge legal i social de les violències sexuals des d’una perspectiva integral

L’Associació d’Assistència a Dones Agredides Sexualment (AADAS) encetarà tres edicions d’aquesta formació el 2024. S’hi detallaran les eines i coneixement primordials per a evitar la revictimització de les dones que han patit violència de gènere mitjançant, entre altres coses, un mòdul de psicologia per a l’acompanyament emocional.

  • Dates: 13 i 27 de gener i 10 de febrer de 2024
  • Modalitat: presencial, a la seu de La Bonne (c/Sant Pere Més Baix, 7, Barcelona)
  • Preu: 350 euros
  • Més informació i inscripcions

AADAS ofereix un catàleg ampli de formacions en l’àmbit de les violències sexuals que es pot consultar aquí.

Diploma d’Expertesa de Violència Masclista i Mitjans de Comunicació

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ofereix aquesta formació d’especialització on les persones assistents aprendran a reconèixer, analitzar i valorar les desigualtats i violències de gènere que es reprodueixen en el discurs dels mitjans de comunicació.

Serveis Assistencials a Víctimes de Maltractaments

La Fundació Pere Tarrés oferirà aquest curs el març del 2024 adreçat a persones que volen aprendre eines de comunicació i abordatge per a acompanyar i donar suport a dones i menors que han patit violència. Especialment adreçat a persones que treballen en l’àmbit de la infància i l’adolescència. Es tractaran qüestions com el marc legislatiu sobre la protecció a les víctimes de violència de gènere, la influència de la violència en dones i menors o mètodes de prevenció social.