8 publicacions per saber més sobre la comunitat gitana
Comparteix
En aquest recurs es mostren algunes publicacions que fan referència a aquest col·lectiu, tant documents d’anàlisi, com estratègics i de gestió.
L’any 2016 es van complir 600 anys del primer document escrit que certificava l’arribada d’una família gitana a Perpinyà. La presència de la comunitat romaní que, precisament a la capital del Rosselló, ha destacat per ser una de les encarregades de mantenir viva la llengua catalana. Des de fa temps, l’Administració catalana ha posat en marxa moltes iniciatives per reconèixer no només la presència del poble gitano a Catalunya, sinó el seu llegat cultural.
En aquest recurs es mostren algunes publicacions que fan referència a aquest col·lectiu, es tracta de documents d’anàlisi, estratègics i de gestió.
Informe Anual FSG 2023. Discriminación y Comunidad Gitana: la discriminación en el acceso al empleo
Elaborat per la Fundació Secretariado Gitano, l’informe de 2023 se centra en la situació de les persones gitanes en els àmbits laboral i de l'educació, però també recull dades sobre la lluita contra l'exclusió social i l'impuls per la promoció social que fa l'entitat. Així, la publicació tracta en gran part dels casos atesos per la fundació al llarg del 2023, amb apartats complementaris sobre la incidència social i política i la participació d'aquesta comunitat eb la societat.
Pla integral del poble gitano: 2017-2020
La Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció general d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va publicar aquest Pla, una continuïtat del 2014-2016, amb l’objectiu, entre altres, de definir polítiques d'actuació específiques a favor del poble gitano de Catalunya. El pla va ser prorrogat per al 2021-2022. Parteix de recomanacions i evidències que han demostrat científicament tenir èxit en la promoció i la inclusió de les minories ètniques. Així mateix, també promoure la cultura gitana com a part de la cultura catalana.
Recomanacions sobre el tractament de la comunitat gitana als mitjans de comunicació
Publicat el 2018 pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), aquest document pretén ser una eina útil de formació i sensibilització adreçada al col·lectiu professional de la comunicació per fomentar un tractament just, digne, real, igualitari i intercultural de la comunitat gitana, tot tenint en compte la perspectiva de gènere. Desgrana els diversos aspectes segons els públics als quals es dirigeix, començant les recomanacions cap a les persones professionals de la comunicació, les empreses de comunicació i les autoritats.
Vocabulari en imatges català-romaní
Aquest diccionari elaborat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura conté més de 1.000 paraules en català i romaní associades a una il·lustració i classificades en cinc grans capítols temàtics: exteriors, habitatges, serveis, aliments altres àrees d’interès. Al final del diccionari es posa a disposició una petita guia de conversa en català i romaní, i també en castellà, francès, anglès, italià i alemany.
Guía práctica para periodistas: igualdad de trato, medios de comunicación y comunidad gitana
Aquesta guia, publicada per la Fundació Secretariado Gitano, profunditza en l'estudi del dret fonamental de la igualtat, el seu gaudi per part de la comunitat gitana i la responsabilitat que tenen els mitjans de comunicació en aquest context. Tot i sortir a la llum el 2010, els temes tractats són d’actualitat i algunes de les reflexions donen resposta a preguntes com:
- És la comunitat gitana discriminada?
- En quina mesura els mitjans de comunicació contribueixen al fet que la imatge de la comunitat gitana sigui estereotipada?
- Com poden contribuir els mitjans de comunicació a millorar la imatge de la comunitat gitana?
- Quines bones pràctiques coneixem en aquest àmbit?
- Quina legislació protegeix el dret a la Igualtat?
Guía para la actuación con la Comunidad Gitana en los servicios sanitarios
La guia del Ministeri de Sanitat té com a objectiu contribuir a la reducció de les desigualtats en salut des del sistema públic, donant resposta a la necessitat que totes les persones que accedeixen a aquests serveis ho fan d'una manera equitativa i culturalment adequada a les seves necessitats específiques. Ofereix diverses propostes d'actuació dirigides a les persones professionals socio-sanitàries i orientades a corregir les desigualtats existents en l'actualitat en relació amb l'accés de la població gitana al sistema públic de salut.
Guia per a la mediació intercultural amb la població gitana
La Diputació de Barcelona posa a disposició dels i les professionals de la mediació, les administracions i la ciutadania en general aquesta guia que recull les eines bàsiques i conceptes pràctics imprescindibles per al tracte correcte i respectuós amb la comunitat gitana davant de situacions complexes i per a facilitar el coneixement i la comprensió mútua.
Claves para promover la participación del Pueblo Gitano
El Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 va celebrar aquest seminari el novembre de 2023 on diferents personalitats reflexionaven sobre la participació de la comunitat gitana a Espanya i proporcionaven claus per a promoure-la des de diferents sectors. A continuació es pot consultar la gravació de la sessió: