L’associacionisme i el voluntariat al Baix Penedès

Autor/a: 
Montse Mateo

L’associacionisme i el voluntariat al Baix Penedès

Autor/a: 
Montse Mateo

Resum: 

Coneix les entitats, punts de voluntariat i les principals activitats associatives de la comarca.

El Baix Penedès forma part del que es coneix com el Penedès històric, junt amb el Garraf i l’Alt Penedès. La comarca integra 14 municipis repartits entre:

 • Zona muntanyosa, dominada per la serralada del Montmell.
 • Sector central, que compren la major part dels municipis de la comarca, amb una economia basada en la industria, l’agricultura industrialitzada i l’enoturisme,
 • Sector litoral, amb 12,5 kilòmetres de costa dels municipis de Cunit, Calafell i el Vendrell.

És la més petita de les comarques tarragonines amb una extensió de 295,6 quilòmetres quadrats. Acull, però, un ric teixit associatiu, especialment pel que fa a entitats d’àmbit cultural.

La seva capital, El Vendrell, compta amb unes 150 entitats, algunes d’elles amb una llarga trajectòria com ara Els Nens del Vendrell, colla castellera fundada l'any 1926 o la Lira Vendrellenca, creada el 1889.

A més de les entitats pròpiament dites, el Baix Penedès aporta gran quantitat de grups de joves que fan música de tots els estils. Per conèixer la música de la comarca, una opció és assistir a la Mostra de grups de música del Baix Penedès, organitzada per l’Associació de Músics del Baix Penedès.

L'associacionisme i el voluntariat al Baix Penedès

Internacional

L’entitat, constituïda l’any 1998, desenvolupa projectes d’assistència humanitària i programes de cooperació amb el poble sahrauí així com per al foment del coneixement de les seves característiques i tradicions.

Baix Penedès amb el Sàhara també organitza colònies d’estiu per a infants sahrauís i col·labora en campanyes d’ajuda alimentària com d’altres productes necessaris per a més de 200.000 sahrauís que viuen als campaments de refugiats de Tindouf (Argelia).

Ambiental

Geven és una entitat ambiental dedicada a la defensa i divulgació del patrimoni natural de la comarca i de la millora del medi ambient.

Organitza xerrades i engega projectes junt amb altres entitats i administracions, com ara la revegetació del torrent d'en Pedro (Cunit). Manté un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Cunit per a la conservació i recuperació del patrimoni natural del municipi, especialment de les dunes de les platges.

Cultural

Els Nens del Vendrell són una colla castellera fundada l’any 1926, que va descarregar el primer 3 de 8 del segle XX l’any 1951. Va guanyar la cinquena edició del concurs de castells de Tarragona de l'any 1970 gràcies al primer pilar de 7 amb folre del segle XX (1969) i al primer 2 de 8 amb folre (1970).

A més de participar en unes 30 diades castelleres arreu del territori durant l’any, els Nens del Vendrell també ofereixen tallers i recursos educatius per a entitats i empreses.

Una altra entitat històrica del Baix Penedès és la Lira Vendrellenca, creada l’any 1889 a El Vendrell dedicada al cant i a la difusió de la llengua i cultura catalana.

L’any 2012, la Lira ja comptava amb 23 seccions dedicades a diferents activitats culturals, socials i esportives, com ara el grup muntanyenc. Aquell mateix any, l’entitat va rebre la Creu de Sant Jordi en reconeixement de la seva trajectòria.

La Fundació, creada l’any 1972 pel mateix Pau Casals i la seva dona, Marta Montañez, està dedicada “a conservar i difondre el llegat humà i musical de Pau Casals, promovent accions i projectes a favor de la pau, la cohesió social i el coneixement de la música”.

L’entitat gestiona la Vil·la Casals-Museu Pau Casals i el fons documental de Pau Casals, de l’Arxiu Nacional de Catalunya.

L'entitat va néixer de la iniciativa d'un grup d'amics que pertanyien a diferents entitats i que es van unir per a la construcció del Tallot, una versió lliure del Cèrber, el gos mitològic grec que vigilava l’entrada a l’infern.

Social

L'Associació Trèvol és una entitat ubicada al Vendrell i constituïda l'any 1999 que es dedica a l'educació en el lleure, l'acció social i al foment del treball en xarxa entre els diferents agents educatius i social.

Per saber-ne més sobre l'Associació Trèvol, podeu consultar l'entrevista que les seves directores, Anna Cardona i Maria Ivern, varen mantenir amb Xarxanet.org.

La Fundació Santa Teresa treballa per a la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i/o trastorn mental, de la gent gran i de les seves famílies, amb l'objectiu de dotar-les d'eines perquè assoleixin la seva plena integració social i laboral.

Comunitari

La Ballaruga va sorgir de la necessitat d'unir les diferents ampes d'escoles i instituts en un moment de gran creixement demogràfic i alt percentatge d'immigració amb l'objectiu de treballar plegades pel respecte per la diversitat, les llibertats individuals, la integració dels nouvinguts i la inclusió social.

L’associació es va crear l’any 2006 amb l’objectiu d’evitar l’extinció de l’ofici de les gorres de cop que té el seu origen l’any 1800 quan a Bellvei el cisteller Roc Vidal va idear la gorra de cop, un barret de palla per a infants amb una secció circular al damunt destinada a evitar els cops quan aprenen a caminar.

Principals activitats associatives

 • Fira d'Entitats del Vendrell

Enguany, el Vendrell ha acollit la 4ª Fira d’entitats, celebrada el 9 de maig a la Rambla amb actuacions d’entitats, amb objectiu de donar-se a conèixer, i fomentar la participació de la ciutadania. La Fira inclou xerrades, exhibicions, activitats, etc.

La Fira va néixer de la iniciativa de les entitats, que es van fer càrrec de la mostra amb el suport de l’Ajuntament del Vendrell, després que l’antiga Entimostra deixés de celebrar-se per problemes econòmics del consistori.

 • Mostra d'oficis a la Fira de Sant Isidre de Bellvei

  En el marc de la Festa Major petita de Bellvei del mes de maig, es celebra la mostra d'oficis, incloent-hi l'elaboració de gorres de cop, puntes de coixí, fassina d’aiguardent i destil·lats, bufadors de vidre, ferrers, boter, talladorr de vidre i esparters.

 • Nostrefoc

Festa dels grups de foc del Vendrell, que el passat mes de juliol va arribar a la seva onzena edició.

Enguany, la Setmana de la gent gan del Vendrell arriba a la seva desena edició, que es celebrarà entre els dies 19 i 25 d'octubre. Els actes de la Setmana estan organitzada per l’Àrea de Gent Gran de l’Ajuntament del Vendrell que compta amb la col·laboració de les quatre associacions de gent gran del municipi:

 • Associació de Gent Gran del Vendrell.
 • Associació de Gent Gran del Tancat.
 • Associació de Jubilats i Pensionistes dels barris marítims.
 • Associació de Jubilats i Pensionistes del Vendrell.

On trobar oportunitats de voluntariat?

Si hi trobeu a faltar la vostra entitat podeu enviar un correu electrònic a: info@xarxanet.org.

Accedeix al mapa comarcal

Afegeix un comentari nou