La Coordinadora d'ONG Solidàries presenta el llibre 'Drets Humans, Drets Fonamentals'

Coordinadora d'ONG Solidàries
Autor/a: 
Sònia Cervià Vidal
Acte pels Drets Humans a la Casa de Cultura de Girona Font: Coordinadora d'ONG Solidàries
Acte pels Drets Humans a la Casa de Cultura de Girona Font: Coordinadora d'ONG Solidàries

La Coordinadora d'ONG Solidàries presenta el llibre 'Drets Humans, Drets Fonamentals'

Autor/a: 
Sònia Cervià Vidal
Coordinadora d'ONG Solidàries

Resum: 

Es presenta a Girona el llibre de la Coordinadora d'ONG Solidàries que s'ha editat per commemorar el 70è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans.

El llibre inclou trenta-una veus de l’activisme, la filosofia, el dret o el periodisme, que aporten la seva visió sobre les fites aconseguides, els desencerts i els reptes que implica una declaració amb voluntat universalitzadora, com la dels Drets Humans, i amb un recorregut que el proper 10 de desembre assolirà els 70 anys. És la primera vegada que la Coordinadora d’ONG Solidàries edita un llibre com a eina de sensibilització i ha comptat amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació, Dipsalut, Ajuntament de Girona i Òmnium Gironès.

Entre les signatures incloses al llibre destaca la del raper mallorquí Valtònyc, exiliat ara a Bèlgica, i que signa un contundent article sobre la llibertat d’expressió. També s'hi troben l’activista Míriam Hatibi, que es va donar a conèixer a partir dels atemptats de la Rambla de Barcelona, i és autora d’un article sobre la discriminació. Hi ha també signatures gironines com la de la periodista i experta en gènere, Carme Vinyoles, que reflexiona sobre el matrimoni forçat, o la de l’advocat i Degà del Col·legi d’Advocats de Girona, Carles McGragh, que aprofundeix en la necessitat del reconeixement als nostres drets i a la nostra personalitat jurídica. Per la seva banda, el filòsof i síndic de la UdG Joan Manuel del Pozo, signa el pròleg des del qual demana "una veritable globalització de la justícia".

Són trenta articles d’opinió que, malgrat el to crític i la crida a la necessària revisió i actualització del text, no renuncien a l’esperança que els Drets Humans hi són per garantir la reducció de les desigualtats i per fer un món més just. Al costat dels reptes assolits, els autors i les autores assenyalen algunes de les limitacions amb les quals neix la DUDH: la seva essència declarativa, sense capacitat de coacció, per exemple, la forta empremta occidental en el text, o la no presència dels drets ambientals, donada l’escassa consciència mediambiental que hi havia l’any 48, quan va néixer la declaració.

En l'acte de presentació, l'economista i activista, Arcadi Oliveres, membre de Justícia i Pau, va recordar alguns dels retrocessos en Drets Humans que s'han patit darrerament a Catalunya: "hi ha massa presos polítics" i va posar el cas Valtònyc com a exemple de les vulneracions continuades a la llibertat d'expressió. "Cal donar la volta a la situació actual que pateixen els Drets Humans. I es pot començar per estar ben informat", va assegurar Oliveres. En aquest sentit, també va remarcar que "ens hauríem d'autoimposar, com a deures, convèncer l'opinió pública dels beneficis d'acollir població estrangera, per revertir aquesta tendència racista present a tot Europa". En la part positiva de la balança, Oliveres va apuntar, per exemple, els avenços que hi hagut en els drets de les dones i els drets LGTBI.

Afegeix un comentari nou