L’associacionisme i el voluntariat a Osona

Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a: 
Montse Mateo
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

L’associacionisme i el voluntariat a Osona

Autor/a: 
Montse Mateo
Suport Tercer Sector – Fundesplai

Resum: 

Coneix les entitats, punts de voluntariat i les principals activitats associatives de la comarca.

Osona, comarca de la Catalunya central, té 50 municipis repartits pel Lluçanès, la plana de Vic, el Cabrerès i les Guilleries-Montseny, i disposa d'espais protegits com ara el Parc Natural del Montseny, el Parc del Castell de Montesquiu i l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona.

La comarca -que limita amb el Moianès, el Bages, el Vallès Oriental, la Selva, la Garrotxa, el Ripollès i el Berguedà- comptava 154.925 habitants a dia 1 de gener del 2015.

Osona ha donat noms il·lustres de la cultura catalana com ara Jacint Verdaguer, Santiago Rusiñol o Miquel Martí i Pol. Pel que fa a la cultura, l’any 2016 serà un any especial per a la comarca perquè la seva capital, Vic, ha estat nomenada Capital de la Cultura Catalana 2016 (VICCC 2016), prenent així el relleu a Vilafranca del Penedès, que ho va ser durant l’any 2015.

L'associacionisme i el voluntariat a Osona

Internacional

L’entitat treballa contra les desigualtat i a favor d’un desenvolupament equitatiu i sostenible, fent especial incís en la igualtat de gènere. Ho fa fonamentalment a Amèrica Llatina i el Carib, tot i que també s’ha fet present en altres indrets, com ara Mauritània. Les principals dedicacions de l'entitat són:

  • Crear valor en el sector del cacau i la xocolata.
  • Recuperar els cacaus criolls autòctons.
  • Escoles i tallers de xocolateria, bomboneria i derivats.
  • Assessorar en xocolateria, bomboneria i especialitats.
  • Assessorar i acompanyar en comerç exterior.
  • Projectes sobre sobirania i seguretat alimentàries, alimentació i nutrició.

Ambiental

Entitat constituïda l’any 2006 a Centelles, per dedicar-se a la defensa del territori, des d’un àmbit local i des d’una perspectiva de respecte al medi ambient. Per saber-ne més sobre aquesta entitat, podeu consultar l'entrevista concedida per Anna Romeu, sòcia fundadora.

Entitat constituïda l’any 2003 a Vic i declarada d’Utilitat Pública que té per missió “impulsar la custòdia del territori com a estratègia de participació de la societat en la conservació i gestió del medi natural, rural i urbà”.

La Xarxa aglutina entitats, institucions i persones que aspiren a difondre la custòdia del territori, a donar suport a les entitats de custòdia i fomentar el treball en xarxa entre les organitzacions que l’integren i altres dedicades a la custòdia del territori.

Entitat nascuda l’any 1989 arran de l’aparició de 20.000 peixos morts a la presa de Sau i del abocament accidental, només tres dies més tard, de 2.000 tones de detergent de l'empresa química Diftersa, de Manlleu.

El Grup de Defensa del Ter va néixer inicialment per defensar i recuperar la vida i l’entorn de la Conca del riu Ter però, posteriorment, ha anat ampliant el seu àmbit d’actuació a altres preocupacions mediambientals més enllà de la Conca. El seu àmbit d’actuació abasta Osona i el Ripollès i, en menor mesura La Selva, el Gironès i el Baix Empordà.

Social

Entitat fundada l’any 1998, amb seu a Manlleu, dedicada a donar suport a persones malaltes i les seves famílies, al foment de la recerca oncològica, a la dotació d’utillatge sanitari, educació sanitària sobre el càncer i mecenatge de programes preventius.

XEISOR és una xarxa que agrupa entitats dedicades a la inserció sociolaboral amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i/o en risc d'exclusió social d'Osona.

Comunitari

Maresmon és una associació constituïda l’any 2009 per cinc dones de Manlleu després de treballar durant 6 anys al taller de famílies de l’escola El Carme Vedruna. L’entitat treballa per a la cohesió social i per a una societat més justa i igualitària. Per aconseguir-ho, l’entitat impulsa projectes d’acollida, tallers de participació ciutadana i programes de formació laboral.

Cultural

L'associació es va fundar l’any 2007, amb l’objectiu principal de “programar, organitzar i potenciar la Festa del Serpent de Manlleu” a més de promoure les tradicions catalanes i de Manlleu.

La Cobla Lluïsos de Taradell és la més antiga de Catalunya. Va néixer l’any 1876, impulsada pel seminarista Isidre Reig amb la voluntat inicial de crear una orquestra. L’any 1925 es va estrenar com a cobla.

L’entitat va rebre la Creu de Sant Jordi l'any 1986, en reconeixement a la seva trajectòria.

L’any 2014 van publicar el disc La cobla sense embuts, recull de sardanes i obres de Xevi Capdevila, amb la col·laboració de la discogràfica Solfa Recordings i l'Ajuntament de Taradell.

Principals activitats associatives a la comarca

El passat 25 de juliol es va celebrar la 1ª Mostra d’Entitats Manlleuenques d’Arrel Tradicional a la plaça Fra Bernadí de Manlleu. Durant la festa, es van organitzar tallers per aprendre a ballar sardanes, pujar castells, tocar tabals, muntar gegants, etc. L’objectiu de la Mostra és donar a conèixer les entitats de Manlleu d’arrel tradicional i les seves activitats.

Les festes, organitzades per Associació Sant Antoni Abat-Tonis de Manlleu, es celebren a Manlleu des de fa més de cent anys, el dia el dia 17 de gener, dia de Sant Antoni Abat. D’arrel religiosa i popular, les festes inclouen actes religiosos, espectacles, cercavila, etc.

La Festa del Serpent de Manlleu, organitzada per l'Associació per a les Tradicions Populars Catalanes, es celebra a l’agost, en el marc de la Festa Major. Rememorant la llegenda del Serpent a qui un noi roba el diamant, la figura de la bèstia surt als carrers i s’organitzen tallers per a infants i tota mena de mostres de cultura popular: música, timbals, diables, pirotècnia, teatre, festa a peu de carrer, etc.

Al maig de 2015, la Mostra d'Entitats i Músiques de Vic va arribar a la seva dotzena edició. La mostra és l'espai de trobada anual de les entitats, on mostren la seva tasca i els seus projectes al conjunt de la ciutadania.

Durant el mes de desembre, Vic transforma el seu casc antic per acollir el Mercat medieval que, enguany arriba a la seva vintena edició. A més de l'oferta més pròpiament comercial, s'hi poden trobar activitats lúdiques, passacarrers, tallers infantils,...

Punts de voluntariat

Si hi trobeu a faltar la vostra entitat podeu enviar un correu electrònic a: info@xarxanet.org.

Accedeix al mapa comarcal

Afegeix un comentari nou