Àmbit de la notícia
Informàtic

10 dones referents en tecnologia per celebrar el Dia de les Nenes en les TIC

Entitat redactora
Colectic
  • L'actriu Hedy Lamarr en una de les seves pel·lícules.
    L'actriu Hedy Lamarr en una de les seves pel·lícules. Font: Movie-Fan (CC BY-NC-SA 2.0)

Les entitats tecnològiques com l'Associació Catalana d'Enginyers de Telecomunicació lluiten per augmentar la presència de dones al sector.

Les dones representen un 14% de les persones graduades en carreres tecnològiques a les universitats catalanes. Només un 8,6% de les dones ocupen posicions TIC a les empreses tecnològiques i una de cinc professionals digitals és dona, segons l'informe de Barcelona Digital Talent.

Les entitats tecnològiques fan esforços per apropar la tecnologia a les dones des de petites i augmentar així la seva presència en la digitalització i les professions del futur i del present. Per aconseguir-ho és important visibilitzar referents femenins que fins fa poc ni tan sols coneixíem.

Fem un repàs de 10 dones importants de la història de la tecnologia per celebrar el Dia Mundial de les Nenes en les TIC aquest 28 d'abril a través d'un vídeo de l'Associació Catalana d'Enginyers de Telecomunicació.

1. Ada Lovelace

Filla del poeta Lord Byron, la seva mare va voler formar-la en ciències per allunyar-la de l'univers paternal després de desavinences entre el matrimoni. Va conèixer Charles Babbage, que va dissenyar la màquina analítica, una mena d'ordinador primigeni, i es va obsessionar amb la informàtica.

Va fer contribucions visionàries sobre l'ús que tindria en el futur més enllà dels càlculs, publicades durant anys sense reconèixer la seva identitat i menystingudes per alguns historiadors que li atribueixen canvis d'humor i personalitat per la seva addicció als opiacis pel seu caràcter malaltís.

El que sí se li reconeix actualment és la creació del primer algoritme ja que va descriure el funcionament del càlcul automatitzat que fan els ordinadors prenent com a exemple els anomenats números de Bernoulli.

2. Hedy Lamarr

Encara que va ser la precursora del wifi, un element imprescindible avui en dia per treballar i comunicar-nos, és més coneguda per la seva carrera com a actriu en pel·lícules com 'Samsó i Dalila (1949), dirigida per Cecil B. DeMille. "Qualsevol noia pot ser glamurosa. Tot el que has de fer és quedar-te quieta i semblar idiota" és una de les seves frases més cèlebres.

Era jueva i va fugir del seu marit, pròxim a la dictadura de Mussolini, i va acabar col·laborant amb el govern dels Estats Units. Va ser llavors quan va elaborar un sistema de detecció de torpedes teledirigits mitjançant senyals de ràdio, una tecnologia que el govern no va saber valorar i que no es va utilitzar fins a molts anys més tard per a sistemes de posicionament per satèl·lit com el GPS. Aquesta tecnologia evolucionada es va convertir en el bluetooth i, finalment, en el wifi.

3. Joanne Clarke

Va ser criptoanalista de l'equip de Bletchley Park reclutat pel govern de Winston Churchill que va desxifrar les telecomunicacions nazis de la màquina d'encriptat Enigma durant la Segona Guerra Mundial. Se la va discriminar i cobrava menys, tot i que va aconseguir ser reconeguda com a Membre de l'Imperi Britànic.

4. Grace Murray Hopper

Militar i científica computacional va ser la primera programadora que va utilitzar el Mark I, el primer ordinador electromecànic construït a IBM i enviat a Hardvard. Va desenvolupar un dels primers compiladors de llenguatge que aproparia la programació a les persones no expertes, i també va crear el COBOL, un llenguatge de programació específic per a negocis que encara s'utilitza avui dia.

5. Mary Kenneth Keller

La religiosa va ser una de les primeres doctorades en informàtica dels Estats Units i és coneguda per la seva vocació de voler apropar la tecnologia a totes les persones i especialment a les dones i a les escoles. Va participar en el desenvolupament del llenguatge de programació BASIC i va participar en la creació de l'Association Suporting Computer User in Educations.

6. Erna Scneider Hoover

L'enginyera va inventar un sistema automatitzat de commutació del telèfon que evitava sobrecàrregues en hores punta utilitzant un ordinador per supervisar i ajustar l'acceptació de les trucades. Va ser la primera dona amb un càrrec de supervisora del servei tècnic als Laboratoris Bell, reformulats actualment com a Nokia.

7. Maragaret Hiefeld Hamilton

Va inventar el terme 'software' i va passar d'entrar a treballar al departament de Meteorologia de l'Institut Tecnològic de Massachussets (MIT) a dirigir la Divisió d'Enginyeria de Software del Laboratori d'Instrumentació del MIT. Ella i el seu equip van dissenyar el 'software' que controlava la nau espacial Apol·lo XI en el seu viatge a la Lluna. Finalment, va fundar la seva pròpia empresa tecnològica, Hamilton Technologies, Inc. a Cambridge.

8. Shirley Ann Jackson

Sense aquesta física no identificaríem qui ens truca ni podríem posar trucades en espera. Jackson va ser la primera doctora afroamericana al MIT, ha sigut presidenta de la Comissió de Regulació Nuclear dels Estats Units, i també de l'Institut Tecnològic Rensselaer, a més d'assessorar en Ciència i Tecnologia els presidents Bill Clinton i Barack Obama. Va col·laborar amb els Laboratoris Bell amb les seves investigacions que acabarien materialitzant-se en invents imprescindibles com els cables de fibra òptica.

9. Radia Perlman

Creadora de 'software', enginyera de xarxes i experta en comunicació, va crear el protocol Spanning Tree (STP) o Arbre d'Expansió, un dels elements que permeten que internet funcioni.  També va ser pionera en l'ensenyament de la tecnologia als infants. Va desenvolupar el sistema de programació TORTIS (Toddler’s Own Recursive Turtle Interpreter), que permetia nens i nenes prémer botons i desencadenar accions. Actualment treballa per a Dell EMC a Seattle, i també ha treballat per a Intel.

10. Rosa Ortuño

Ha treballat per a grans multinacionals tecnològiques i participa en projectes per fer arribar les tecnologies al jovent i especialment a les dones. Ha fundat la seva pròpia empresa especialitzada en ciberseguretat, OptimumTIC. És la presidenta de l'Associació Catalana d'Empreses de Tecnologia (CATEi) i ha participat diverses vegades en els premis DonaTIC. Una dona catalana actual que evidencia que els referents femenins són reals i propers en temps i espai.

 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari