10 idees per a una nova cultura digital

Colectic - Informàtic
Cultura digital Font: elenabs (iStockphoto)
Cultura digital Font: elenabs (iStockphoto)
Presentació del 'Manifest per una nova cultura digital' Font: Colectic
Presentació del 'Manifest per una nova cultura digital' Font: Colectic

10 idees per a una nova cultura digital

Colectic - Informàtic

Resum: 

Amb motiu del Dia d'Internet, celebrat el 17 de maig, s'ha presentat el 'Manifest per a una nova cultura digital', que posa en relleu el potencial de l'educació digital per aconseguir una societat millor.

La sociòloga Liliana Arroyo i l’educador Jordi Jubany han dedicat uns mesos a analitzar els reptes que planteja l'era digital i establir les bases per generar una nova cultura digital. Fruit d'aquest treball neix el "Manifest per una nova cultura digital".

L'han donat a conèixer el 16 de maig a l'Ateneu Barcelonès, en el marc del Dia d'Internet, tot assenyalant que "és una declaració feta des de la fascinació pel que les tecnologies poden ser, des d’una mirada integral, crítica, positiva i propositiva". Insisteixen que és un decàleg viu i dinàmic, que vol donar peu a converses i debats que l'enriqueixin i millorin. Busquen reivindicar la ciutadania digital, "amb el dret a participar i transformar la societat, aprofitant les eines per aprendre i construir plegats/des un futur més digital, inclusiu, responsable i on les oportunitats superin els riscos".

Davant els avenços tecnològics, afirmen que cal dibuixar un nou mapa per interpretar el món, que ajudi a teixir un nou consens social. Amb l'objectiu de reflexionar, compartir i connectar persones i entitats per actuar des d’un posicionament ètic, reflexiu i informat, el manifest parteix d'aquests 10 àmbits:

  1. Societat dinàmica
  2. Drets Humans
  3. Educació universal
  4. Competències digitals
  5. Gestió de la identitat
  6. Desenvolupament professional
  7. Cultura col·laborativa
  8. Comunicació crítica
  9. Consum conscient
  10. Ús responsable

En un article publicat uns dies abans de presentar el manifest, els autors mencionen iniciatives que els han servit d'inspiració, com ara, el 'Manifest de la comunicació no hostil' o les experiències de Colectic o MakerConvent.

Afegeix un comentari nou