10 projectes social-tecnològics pel bé comú
Comparteix
Molts projectes que es desenvolupen amb les noves tecnologies, busquen el bé comú. Millorar la societat és un dels objectius d'utilitzar les eines tecnològiques.
Actualment la Societat de la Informació ha generat unes eines que han capacitat la ciutadania a realitzar projectes pel bé comú. La innovació social, l'emprenedoria tecnològica i social i les plataformes de micro-mecenatge s'han mesclat amb les ganes de construir un món millor. Tot això ha afavorit l'aparició de moltes organitzacions que treballen amb les tecnologies per millorar la societat.
Fruït d'aquesta sinergia, la Unió Europea ha decidit apostar per aquesta temàtica i està ajudant a les entitats a continuar la seva feina. Aquestes tasques, es poden visualitzar en el següent mapa de la Digital Social Innovation. Conjuntament al mapa, els mitjans de comunicació també destaquen les meravelles d'aquests projectes.
El passat mes de febrer, la versió electrònica del The Guardian, va publicar un reportatge sobre 10 emprenedors tecnològics que estan treballant per alguns projectes interessants. Molts d'aquests projectes els poden fer servir les entitats d'aquí Catalunya. Curiosament, alguns d'ells estan fets al nostre país. Els projectes són els següents:
- Arduino va néixer en un Institut italià, com una plataforma per dissenyar prototips electrònics. L'evolució del projecte ha estat tan gran, que ara mateix, Arduino ho fa servir molta gent per construir els seus propis robots i prototips electrònics. Arduino, és maquinari lliure, i apodera a les entitats per tenir una pròpia capacitació electrònica. Podeu llegir aquest recurs de Xarxanet, per aprendre més sobre Arduino.
- Smart Citizen Kit. Basat amb la plataforma de maquinari lliure Arduino, aquest projecte es basa en una placa electrònica que recull dades mediambientals, les analitza i les mostra en un mapa. Aquest projecte pot ser molt interessant per les entitats ecològiques o plataformes mediambiental
- Zooniverse. Aquest és un projecte basat en una pàgina web que permet allotjar projectes científics que desenvolupen els ciutadans. Amb aquest fet, els ciutadans participen en les recerques científiques. El concepte és similar als protectors de pantalla com SETI Home Project, que es van fer famosos ara fa uns 15 anys. En aquest cas, és el temps lliure dels voluntaris per dedicar-se a estudiar formacions de galàxies o cèl·lules canceroses.
Planet Hunters Tutorial from The Zooniverse on Vimeo.
- Safecast. És un projecte nascut a raó de l'accident de Fukushima, que permet als ciutadans capturar i compartir dades sobre nivells de radiació. Mitjançant una plataforma de maquinari lliure, els usuaris poden recollir tota la informació i enviar-la en un servidor. Les dades, es mostren en un mapa. De moment, Safecast ha capturat 15 milions de dades.
- Your Priorities, és una plataforma que permet als ciutadans a discutir sobre polítiques, decisions i micro-problemes que afecten al veïnat. És una plataforma per aproximar la cultura democràtica als ciutadans. A Islàndia, més d'un 40% dels ciutadans utilitzen aquesta plataforma per discutir sobre decisions polítiques i està molt ben considerada pels polítics del país.
- Fairphone, és un telèfon mòbil que ha sigut fabricat amb una conscienciació ètica a tenir en compte. Els telèfons mòbils de Fairphone, són lliures de materials provinents de zones conflictives i han estat manufacturats en condicions de treball òptimes. A Xarxanet, ja vam parlar sobre aquests telèfons mòbils en un article.
- Goteo, és una plataforma de micro-mecenatge per ajudar a les iniciatives creatives. Una de les bases de Goteo, es que els projectes han de ser de oberts, concepte similar al programari lliure.
- Ushahidi, és una plataforma nascuda a Kenia l'any 2008 que és essencial per reportar geogràficament algun problema. Ushahidi ha sigut utilitzat en el terratrèmol d'Haití, els voluntaris anaven amb els mòbils georeferenciant les runes de les cases on hi havien supervivents, i aquests punts geogràfics apareixien en un mapa. Així els equips d'emergència podien arribar més ràpidament.
What is the Ushahidi Platform? from Ushahidi on Vimeo.
- Guifi.net, és un projecte per crear una xarxa sense fils lliure, oberta i neutral. Mitjançant Guifi.net, podreu compartir serveis com fitxers, dns o fins i tot Internet. A Xarxanet ja vam elaborar un recurs sobre Guifi.net, un projecte català que s'està estenent per tot el món.
- OpenCorporates és una plataforma que recull les dades obertes sobre les grans corporacions. La intenció és, conèixer més a fons les relacions de les grans corporacions i mostrar-les en un mapa.
Afegeix un nou comentari