11 de febrer, Dia Internacional de la Nena i la Dona a la Ciència

Associació per a Joves Teb

11 de febrer, Dia Internacional de la Nena i la Dona a la Ciència

Associació per a Joves Teb

Resum: 

Des del 2015 existeix una diada per fomentar la participació de les dones en la ciència. En el marc d'aquesta, es realitzen diferents accions a Barcelona i Tarragona, així com arreu del món.

Només el 25% de les alumnes de carreres tècniques són dones. Cada cop es parla més de que calen referents perquè les joves vegin que l'enginyeria o les ciències són una opció per a elles, i promoure les vocacions científiques i tecnològiques entre elles ha esdevingut una prioritat per a la comunitat internacional.

Així, el 2015 l'Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar l'11 de febrer com el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència. L'objectiu és arribar a "aconseguir l'accés i la participació plena i equitativa en la ciència per a les dones i les nenes, i més per aconseguir la igualtat de gènere i l'apoderament de les dones i les nenes".

Per tal de portar a terme accions en el marc d'aquesta diada a nivell estatal, un grup de científiques i docents han posat en marxa la iniciativa 11 de febrero. Proposen realitzar activitats que "ajudin a visibilitzar el treball de les científiques, a crear rols femenins en els àmbits de la ciència i l'enginyeria i que promoguin pràctiques que afavoreixin la igualtat de gènere en l'àmbit científic". Així, hi ha accions programades a centres educatius, llibreries, centres culturals, etc. La majoria es realitzaran durant la setmana del 6 al 12 de febrer.

Kit bàsic de la carrera científica

La Facultat de Ciències i l'Observatori per a la Igualtat de la UAB i l'Associació de dones investigadores i tecnològiques a Catalunya organitzen aquest taller, que es desenvoluparà divendres 10 de febrer, de 9.30 a 13.30 hores, a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Pretén donar a conèixer i discutir el sistema actual de carrera investigadora, les polítiques científiques, els indicadors d'excel·lència i els seus efectes en la societat en general i en les dones en particular. S'adreça a totes les persones interessada en la carrera científica, així com en les polítiques d'equitat.

Dones i Ciència: passat, present i futur

A l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) celebren el el Dia Internacional de la Nena i la Dona en la Ciència organitzant una taula rodona, en què diverses investigadores i col·laboradores del centre exposaran les seves experiències (dificultats, reptes, oportunitats, perspectives de futur) com a dones en l'àmbit científic.

La taula rodona tindrà lloc divendres 10 de febrer, de 10.00 a 12.00 hores, a la Sala Pau Viladiu de l'Hospital Duran i Reynals, L'Hospitalet de Llobregat.

I Jornades Dones i Ciència

Aquesta jornada també tindrà lloc el divendres 10 de febrer, però serà a Tarragona. Concretament, al CaixaForum Tarragona, de 10.00 a 13.00 hores. Organitzat per l'Institut Català de la Investigació Química (ICIQ), hi participaran científiques, que parlaran de les vides de les dones científiques, com ara Marie Curie, i també de la seva pròpia situació.

Lliurament de premis Wisibilízalas i tallers tech

La Universitat Pompeu Fabra (UPF) organitza una jornada el mateix dia en què es commemora la diada, dissabte 11 de febrer. Serà de 10.00 a 13.00 hores, al Campus de la Comunicació de Universitat Pompeu Fabra (Roc Boronat 138. Barcelona). Començarà amb una xerrada inspiracional a càrrec de Cristina Aranda, Chief Màrqueting Officer a Intelygenz i cofundadora de MujeresTech, i tot seguit es realitzarà el lliurament de premis del concurs Wisibilízalas.

Es tracta d'un certamen que pretén lluitar contra els estereotips que associen el treball en ciència en general, i en tecnologia en particular, amb el gènere masculí. Convida a alumnes d'ESO i Batxillerat a reflexionar sobre la menor visibilitat de les dones en ciència i tecnologia i a potenciar les referències femenines en aquest àmbit.

A partir de les 11.30 es faran tallers simultanis de robòtica, impressió 3D, animació, programació i Design Thinking, adreçats a nenes, dones i famílies.

Més informació i inscripcions en aquest enllaç.

La biblioteca de les científiques

A la llibreria La Central de Barcelona han fet una selecció de llibres amb biografies i treballs d'algunes de les dones que han contribuït als avenços de la ciència i les exposen sota el títol "La biblioteca de les científiques". L'exposició estarà disponible del 30 de gener al 25 de febrer.

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou