4 iniciatives de comunicació i visibilització al 7è Congrés del Tercer Sector

Colectic
Un dels debats del 7è Congrés del Tercer Sector. Font: Taula del Tercer Sector
Un dels debats del 7è Congrés del Tercer Sector. Font: Taula del Tercer Sector

4 iniciatives de comunicació i visibilització al 7è Congrés del Tercer Sector

Colectic

Resum: 

Fundesplai, Federació Catalana de l'Autisme i Diesis Network protagonitzen aquesta taula d'experiències en format virtual.

Qualsevol iniciativa social necessita d'una comunicació i visibilització per arribar al seu públic objectiu i tenir el màxim impacte. Ho saben bé Accions del Tercer Sector per Canviar el Món, de Fundesplai, TEAEduca, de Federació Catalana de l'Autisme, i MEDICI, de Diesis Network, que han participat en la Taula d'Experiències de Comunicació i Visibilització del 7è Congrés del Tercer Sector Social moderada per la cooperativa Colectic.

Accions del Tercer Sector per Canviar el Món

Un programa educatiu, una plataforma web participativa, una exposició interactiva i un escape room, en el qual veus les conseqüències que té en el planeta la teva comprar no sostenible, amb un mateix objectiu: sensibilitzar infants i joves sobre l'alimentació saludable i sostenible.

Els formats innovadors lúdics i digitals són el punt fort d'aquest projecte de Fundesplai que ha presentat Susagna Escardíbul Tejeira, que vol fer partícips els seus destinataris i destinatàries de la salut en el seu vessant més comunitari i del vincle que té l'alimentació amb l'emergència climàtica.

"Deixar de ser ego per passar a ser eco", clou Escardíbul.

TEAEduca

Aquesta plataforma és la primera en centralitzar la formació digital especialitzada en autisme i està creada per i per a la comunitat, que implica entitats, professionals, famílies i persones amb autisme.

Marta Campo ha afirmat que la iniciativa respon a una necessitat que és l'augment de prevalença de l'autisme, que es compatibilitza en un de cada 81 naixements, la demanda de formació de la comunitat, l'oferta fragmentària i la falta d'estructura de les entitats.

Gràcies a la confiança de les entitats, han construït una plataforma amb contingut de qualitat que categoritza les formacions per públic objectiu, que inclou cursos presencials, en 'streaming' i en línia, en català, castellà i anglès, i que permet la gestió de diferents tipus de perfils.

En un any, han fet 95 formacions de més d'una vintena d'entitats i han aconseguit unes 10.000 usuàries a partir del tràfic orgànic.

Comunicació i recursos digitals en temps de pandèmia

La pandèmia s'ha convertit en una oportunitat per a totes aquestes iniciatives, especialment per la campanya #Joemquedoacasa de Fundesplai. El seu èxit, reaccionar amb rapidesa davant del confinament i llançar l'article '21 idees creatives (i educatives) per fer amb nens i nenes a casa', que es va fer viral i no ha parat de sumar tràfic ni d'actualitzar-se, explica Núria Gassó.

Va ser a partir d'aquest contingut que van llançar la campanya amb diversos recursos, entre ells l'escape room en línia 'L'estiu perdut de la Bolboreta', i van demostrar que la virtualitat no va en detriment del contacte humà.

Mapping Digital Inclusion

Ha calgut una pandèmia per voler veure que no tothom té accés a internet, ja sigui per falta de dispositius, de connectivitat o de coneixements. I és d'aquí que neix el projecte MEDICI Mapping digital inclusion, un mapa interactiu i un catàleg que recullen les iniciatives d'arreu que treballen contra la bretxa digital.

La feina de selecció d'aquestes iniciatives ha sigut la més difícil, comenta Marta Bruschi, i la comunitat que hi ha al darrere la més satisfactòria. I és que l'objectiu és que aprenguin les unes de les altres a partir de compartir les experiències i d'un seguit de formacions. A més, ofereixen eines per dissenyar projectes per la inclusió digital com el Manual d'Instruccions.

Punts en comú

L'actualitat i, en concret, la pandèmia, han sigut oportunitats per a aquests projectes que, o bé per casualitat, o bé com a reacció, s'han trobat en la direcció d'un interès creixent de la població pels continguts en línia i per la digitalització.

L'entorn digital ha suposat una oportunitat per arribar a persones a les quals de forma presencial no arribarien, tot i que també ha sigut un repte perquè sovint a les entitats els nous formats han creat resistències. També perquè són conscients que hi ha col·lectius vulnerables exclosos de l'entorn digital i que "Internet és un dret", opinen. Han constatat, a més, que "digital no vol dir no local" i que es pot tenir contacte humà a través d'una pantalla.

Les entitats coincideixen en què la clau per aconseguir la participació i el seguiment són els continguts de qualitat, però també tenir la capacitat d'adaptar-se als canals de participació ja creats i "no tenir por de provar".

La majoria cerquen cofinançament per tirar endavant els seus projectes, mantenir-los i trobar nous participants, o facilitar-ne l'accessibilitat. Denuncien que cal canviar el xip perquè no pidolen res sinó que estan assumint la feina que l'administració no fa, però no es posen les mans al cap: "Quan ens ha parat no tenir finançament?", es pregunta Campo.

Al cap i a la fi, la gran oportunitat és l'objectiu social que les mou, sigui quin sigui, ja que també és el que mou cada vegada més la societat, ja sigui la sostenibilitat o millorar la vida de les persones. La comunicació és una eina més que es posa al servei d'aquest reclam.

Afegeix un comentari nou