5 aplicacions contra la violència masclista

Colectic - Informàtic
Autor/a: 
Colectic
Mitjançant la tecnologia les dones podran denúnciar agressions sexistes. Imatge de Garry Knight. Llicència d'ús CC BY 2.0 Font: Imatge de Garry Knight. Llicència d'ús CC BY 2.0
Mitjançant la tecnologia les dones podran denúnciar agressions sexistes. Imatge de Garry Knight. Llicència d'ús CC BY 2.0
Algunes aplicacions permeten referenciar geogràficament les agressions masclistes. Imatge de Joe Goldberg. Llicència d'ús CC BY 2.0 Font: Imatge de Joe Goldberg. Llicència d'ús CC BY 2.0
Algunes aplicacions permeten referenciar geogràficament les agressions masclistes. Imatge de Joe Goldberg. Llicència d'ús CC BY 2.0

5 aplicacions contra la violència masclista

Autor/a: 
Colectic
Colectic - Informàtic

Resum: 

Les xifres sobre violència masclista no paren d’augmentar. Mitjançant diverses apps es poden denunciar casos d’agressions sexistes.

Des de que va començar l’any 2019, les dades obertes sobre violència masclista no han parat de créixer, respecte anys anteriors. Durant el primer trimestre del 2019, s’han posat 3021 denúncies sobre violència masclista i s’han atès a 3002 dones. Aquestes xifres demostren que la violència masclista és un dels problemes principals del país.

Lluitar contra la violència masclista és un dels principals objectius que la societat ha d’entomar. Les dades estadístiques d’agressions han de baixar. I per fer-ho cal una consciència col·lectiva que ens permeti denunciar qualsevol fet palpable de violència masclista.

La tecnologia també pot ser una eina per denunciar les agressions masclistes. La tecnologia ofereix eines a les dones per detectar qualsevol tipus d’indici de violència masclista i així poder actuar amb major rapidesa.

A continuació us descrivim 5 aplicacions per lluitar contra la violència masclista. Un exemple per demostrar que la tecnologia també pot ajudar a les persones que lluiten.

Enredate sin machismo és una aplicació programada per la ‘Unidad de Coordinación contra la violencia sobre la mujer en Castilla-La Mancha’. Mitjançant aquesta aplicació, la persona pot examinar la seva relació de parella i comprovar si s’estan violant drets de tolerància i igualtat.

L’aplicació és una mena de qüestionari de tres nivells, on s’expliquen els diferents tipus de violència que existeixen: econòmica, sexual, psicològica, social i física. Mitjançant aquest coneixement, la persona usuària pot tenir més eines per denunciar possibles agressions.

No es no’ és una aplicació desenvolupada per una persona programadora anònima i disponible a Google Play i iOS. ‘No es no’ és una aplicació que permet que la persona usuària es posi en contacte ràpidament amb el sistema d'emergències 112 o el telèfon d’atenció sobre la violència de gènere 061.

Mitjançant aquesta aplicació qualsevol persona que pateixi una agressió masclista o qualsevol persona que en visualitzi alguna, podrà avisar ràpidament al telèfon d’emergències, per tal d’atendre a la persona usuària o a la víctima.

Pillada por ti’ és una aplicació, que a la vegada és un còmic. L’aplicació ha estat desenvolupada pel Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat. Les il·lustracions del còmic han estat fetes per Cristina Durán Costell i el guió per Miguel Ángel Giner Bou.

Pillada por ti’ narra la història d’una noia que s’enamora d’un noi. Aquest noi, al principi és molt simpàtic... però després, es torna gelós i possessiu. ‘Pillada por ti’ vol denunciar aquest tipus de relacions tòxiques i vol donar eines a les noies adolescents per tallar d’arrel amb aquests tipus de problemes.

Viomap és una aplicació que permet a les dones registrar en un mapa agressions sexuals, assetjaments o conductes inapropiades. L’eina ha estat desenvolupada per un enginyer andalús que ha treballat per la ‘Consejería de Justícia e Interior de la Junta de Andalucia’.

Les incidències que s’anoten en el mapa, són registrades de forma totalment anònima. Un cop s’hagin acumulat diverses incidències en una zona, aquesta zona queda registrada com a no segura i es pot visualitzar tots els fets ocorreguts.

L’aplicació BCN Antimasclista és una app per dispositius mòbils desenvolupada per l’Ajuntament de Barcelona. L’aplicació està disponible gratuïtament per Android i iOS. L’aplicació permet recopilar informació de les ubicacions, el temps, les condicions i diversos aspectes sobre les agressions sexistes.

Mitjançant l’aplicació es pot veure un mapa de les agressions sofertes. L’aplicació també permet trucar directament al 112 si la persona usuària ho considera oportú. Totes les dades registrades a l’aplicació són dades anònimes.

Afegeix un comentari nou