5 propostes per un Sant Jordi més tecnològic!

Associació per a Joves TEB - Informàtic
Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
Imatge de la llegenda de Sant Jordi. Imatge en format pixel.  Font: Sant Jordi The Legend
Als diferents rebosts d'aplicacions trobareu moltes aplicacions sobre la Diada de Sant Jordi
Retallable de Drac Font: Instructables
El disseny del vostre drac amb drone, el podeu modificar vosaltres mateixos!
drone incorporat a un drac retallable. Font: Instructables
Afegir el drone al vostre drac, és un procés molt simple.
Cub de Leds Font: Instructables
Mitjançant diversos cubs de leds, podreu crear un petit retaule de Sant Jordi.
Drac imprès en tres dimensions. Font: thingiverse
A la xarxa podeu trobar diversos models de dracs per a ser impresos en impressores 3D.
Logotip de Twitter Font: Twitter
Mitjançant Twitter, podreu crear un concurs de micro-relats.
Logotip de Storify.  Font: Storify
Mitjançant Storify, podreu recollir els micro-relats de Twitter i mostrar-los al vostre estand.

5 propostes per un Sant Jordi més tecnològic!

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
Associació per a Joves TEB - Informàtic

Resum: 

Tradicionalment Sant Jordi és el dia del llibre i la rosa, però també és un dia que les entitats aprofiten per sortir al carrer. Per aportar a la Diada un to més tecnològic, us fem unes quantes propostes per amenitzar la vostra parada.

La Diada de Sant Jordi és un dia especial per totes les entitats, associacions i ONGs. És un dia per sortir al carrer i muntar una parada; vendre roses, llibres, marxandatge i explicar les activitats i missió de la vostra entitat. Any rere any, són moltes les entitats que participen a la diada i aprofiten per fer-la més solidària, social i cultural.

Moltes d'aquestes entitats intenten dinamitzar originalment la diada. Algunes decoren la paradeta, porten un grup de música o un autor o autora d'algun llibre. També es fan xerrades, recitals de poesia, tallers o col·loquis. Però poques entitats aporten un xic de tecnologia a la Diada. Mitjançant la tecnologia, el vostre estand pot quedar decorat d'una forma més original, atraure l'atenció del públic o fer que la gent participi de les vostres activitats.

A continuació us proposem alguns consells tecnològic perquè l'estand de la vostra entitat sigui un èxit per aquest Sant Jordi.

  • Apps de Sant Jordi

És un recurs que ja hem tractat en altres anys, però que dóna molt de joc. A molts rebosts d'aplicacions, hi han aplis dedicades a Sant Jordi. Jocs, històries o contes per a la canalla, són algunes de les varietats d'aquestes creacions digitals. Aquestes apps les podeu instal·lar en tauletes gràfiques i les podeu tenir a disposició de les persones que gaudeixen de la diada.

En aquest llistat que hem anat actualitzant any rere any, trobareu 13 aplicacions, englobades en la temàtica de Sant Jordi.

  • Drac volador amb Drone.

Les grans representacions del teatre de carrer del renaixement Italià, incorporaven dracs subjectats a cables que creuaven les places i carrers. Aquests dracs, impulsats amb coets voladors i altres elements pirotècnics, creuaven les places i carrers, oferint un espectacle impressionant.

Per la Diada de Sant Jordi, segurament, no cal que feu un muntatge com el que us acabem d'explicar. Però si que podeu fer un petit drac volador, que voli per damunt dels caps de les persones del carrer. Mitjançant la pàgina Instructables, la gran enciclopèdia del moviment «maker», trobareu el procés de creació d'un drac amb un petit drone.

El drone de l'exemple, és un petit drone que trobareu a moltes botigues de modelatge. Tot i que el disseny del drac, és d'una casa comercial, vosaltres mateixos podeu fer la modificació d'aquest disseny i adaptar els canvis que voleu. Per això existeix la filosofia del programari lliure!

  • Retaule de Sant Jordi amb leds.

Un retaule, tradicionalment és una estructura arquitectònica o de fusteria, amb representacions, i que s'eleven com a principal referent visual. A moltes poblacions catalanes encara conserven retaules que són autèntiques obres d'art. Per fer una mica més bonic el vostre estand, i trencar la monotonia visual, plena de lones de plàstic blanc immaculat, podeu crear un retaule amb llums leds, que expliqui, en una escena, la llegenda de Sant Jordi.

Per a fer aquest retaule necessitareu molts llums LEDs i una petita placa electrònica que llanci les instruccions de quins llums s'han d'encendre i quins llums, no s'han d'encendre. Mitjançant aquest tutorial, podreu crear un retaule de cubs LEDs. I pel disseny del dibuix que es veurà dins el retaule LED, podreu dissenyar-ho amb aquest prorgrama de programari lliure.

  • Imprimiu dracs amb una impressora 3D.

Una altra opció que podeu fer, és regalar dracs impresos amb una impressora 3D. Al rebost de projectes de construcció lliure Thingiverse, trobareu molts models de drac perquè ho podeu imprimir amb una impressora 3D. Els models són molt variats: dracs simpàtics, dracs de mitologia fantàstica, dracs xinesos etc...

Però en el cas que no us agradi cap dels models que podeu trobar a Thingiverse, podeu intentar de crear un model de Drac per a ser imprès en 3D. El procés és el següent:

  • Mitjançant el programa TinkerCad, disponible per a navegador web, podreu crear el vostre drac. Aquest disseny el podreu descarregar en format .stl.
  • Amb el programa Repetier-host, podreu importar aquest arxiu .stl i configurar tots els paràmetres d'impressió: moviments, temperatura de l'extrusor, nombre de filaments, qualitat etc.
  • El mateix programar Repetier-host pot enviar a imprimir la figura del vostre drac o descarregar el fitxer en format .gsd per a ser guardat en una targeta de memòria o un clauer usb.

En cas que no disposeu d'impressora 3D, podeu adreçar-vos a qualsevol Ateneu de Fabricació Digital de la ciutat de Barcelona.

  • Concurs de micro-relats mitjançant Twitter

Twitter és una bona eina per escriure micro-relats. La limitació de caràcters en una piulada, fa esprémer la vostra originalitat. I la possibilitat de visualitzar les vostres pròpies auto-respostes, fa que la lectura del micro-relat sigui molt fàcil i divertida per la resta d'usuaris.

La vostra entitat pot organitzar un concurs de micro-relats de cara Sant Jordi. Tots els participants poden ser inclosos en una història de Storify, que podreu crear vosaltres mateixos. Aquesta història de Storify, la podeu projectar al vostre estand de la vostra entitat. Mitjançant el botó de favorit de Twitter, podreu saber qui ha guanyat el vostre concurs de micro-relats.

Afegeix un comentari nou