8 de març: dones i noves tecnologies
Comparteix
El 8 de març es celebra el Dia Internacional de la Dona Treballadora. Aquesta efemèride es recorda per diversos fets tràgics que van patir algunes treballadores dels Estats Units d'Amèrica durant el final del segle XIX i principi de segle XX.
Actualment la dona comença a estar present en molts sectors de la societat però encara falten molts esforços col·lectius per aconseguir la màxima presència. Les noves tecnologies són un d'aquests sectors on s'està treballant perquè la dona hi tingui total accés. Moltes generacions de dones encara no han utilitzat mai un ordinador o un telèfon mòbil degut a la influència d'una educació rebuda on s'estigmatitzava clarament per gènere l'ús de segons quines eines.
A la societat catalana existeixen algunes entitats que treballen per a què les dones tinguin totalment accés a les noves tecnologies i també, per a què les utilitzin. A continuació us presentem un recull d'algunes d'elles.
- Dones Tech
Dones Tech és un grup de investigadores socials aficionades amb les noves tecnologies que es preguntaven què passava exactament amb la relació dones i noves tecnologies. El seu treball ha quedat reflectit en investigacions com “Accés i usos de les tecnologies per part de les dones a Catalunya” o “Telefonistes, radiofonistes i tecnòlogues audiovisuals durant el franquisme i la transició a Catalunya”.
A part de les investigacions també generen continguts digitals, producció audiovisual, comunicació i treball en xarxa.
- Dones en xarxa
Dones en xarxa és una entitat sense ànim de lucre que pretén fomentar l'ús d'Internet entre les dones per reduir la fractura digital de gènere. Entre les seves activitats es troben: Dones en Xarxa dones ciutadanes, Femitic i Còctels & Blocs.
Dones en Xarxa, Dones ciutadanes s'inicià el 2007 amb l'objectiu de fomentar l'ús d'Internet com a eina de comunicació, de relació i de participació de les dones en l'exercici de la ciutadania.
Femitic és un concurs de vídeos i fotos realitzats per dones que es va iniciar el 2009 amb l'objectiu de promoure la participació activa de les dones a Internet.
Còctels & Blocs, una cita de referència per a totes les dones que participen a Internet mitjançant l'ús de blocs o xarxes socials. Es basa en una trobada cada segon dijous de cada mes per a tal de fomentar relacions desvirtualitzades.
- Programa ENDE
El programa ENDE té com a objectiu el foment d'ús d'eines i aplicacions TIC en el marc de les entitats de dones de Catalunya. Aquest foment s'aconsegueix gràcies a unes formacions presencials per a les associades d'aquestes entitats. Paral·lelament a aquest objectiu també s'ha de sumar les sinergies que es poden formar d'aquestes formacions: conèixer altres entitats de dones, crear xarxes associatives i dinamitzar el moviment associatiu de dones.
En el següent enllaç podeu conéixer totes les entitats que han participat en el programa ENDE.
Afegeix un nou comentari