Amnistia Internacional demana aturar el programari Pegasus arran de l'espionatge a personalitats catalanes

Colectic
Elisenda Paluzie durant un acte de l'ANC el 2019. Font: Assemblea Nacional Catalana (CC BY-NC 2.0)
Elisenda Paluzie durant un acte de l'ANC el 2019. Font: Assemblea Nacional Catalana (CC BY-NC 2.0)

Amnistia Internacional demana aturar el programari Pegasus arran de l'espionatge a personalitats catalanes

Colectic

Resum: 

L'organització reclama mesures a la Unió Europea i exigeix a Espanya que aclareixi si ha utilitzat els serveis de NSO Group.

Amnistia Internacional demana a la Unió Europea (UE) que acabi amb les violacions de drets humans comeses pel programari espia Pegasus de NSO Group i exigeix a Espanya que aclareixi si ha fet servir els seus serveis arran dels nous casos confirmats d'espionatge a personalitats polítiques catalanes.

"Instem la Comissió d'Investigació del Parlament Europeu a no deixar res sense remoure a l'hora de documentar les violacions de drets humans facilitades per programes espia il·legals; això inclou investigar aquestes noves revelacions", ha dit Likhita Banerji, investigadora d'Amnistia Internacional sobre Tecnologia i Drets Humans.

En un comunicat, ha afegit que "el govern espanyol ha de dir clarament si és o no client de NSO Group. A més, ha de dur a terme una investigació exhaustiva i independent sobre l'ús del programari espia Pegasus contra les personalitats catalanes identificades en aquesta investigació".

No és la primera vegada que l'organització sol·licita informació sobre vigilància digital i sobre aquest programari al govern espanyol. Per ara, no hi ha hagut transparència.

Banerji reclama l'aturada temporal de l'ús d'aquesta tecnologia per impedir nous abusos contra els drets humans.

L'independentisme català, sota vigilància

Les noves investigacions constaten que es van intervenir amb aquest programari les comunicacions d'Elisenda Paluzie i Sònia Urpi, de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), l'activista i també expresident de l'ANC Jordi Sánchez, i la periodista Txell Bonet, parella de l'activista i expresident d'Òmnium Jordi Cuixart.

Els fets van passar entre el 2015 i el 2020, segons la informació de Citizen Lab confirmada per expertes tècniques del laboratori sobre seguretat de l'entitat.

NSO Group és una empresa israeliana que afirma vendre les seves eines a governs amb la finalitat de combatre la delinqüència organitzada i el terrorisme, un motiu que encaixa amb la tesi judicial de la fiscalia de l'Estat que va empresonar alguns dels líders de l'independentisme català per sedició.

Afegeix un comentari nou