Bleta, una tablet contra la bretxa digital de la gent gran

Colectic
Així és la tablet Bleta adaptada a la gent gran. Font: Bleta
Així és la tablet Bleta adaptada a la gent gran. Font: Bleta

Bleta, una tablet contra la bretxa digital de la gent gran

Colectic

Resum: 

El disseny, amb una configuració adaptada a les possibles dificultats, neix d'una iniciativa per repartir dispositius durant la pandèmia.

Bleta és una tablet adaptada a les persones grans que vol acabar amb les barreres digitals amb les quals es troben per utilitzar la tecnologia. Això es tradueix en un sistema senzill i una configuració acomodada a possibles dificultats visuals, auditives, cognitives i físiques; amb icones grans i un programari amb les sis aplicacions més habituals visibles, com ara Whatsapp, Navegador, Youtube o jocs de memòria i entreteniment.

El dispositiu es pot connectar amb WiFi i dades 4G, i permet fer trucades amb targeta SIM i a través de Whatsapp. Amb un servei addicional, inclou trucades il·limitades i dades 4G, la configuració de Whatsapp, assistència tècnica i subscripcions a contingut especial amb pel·lícules i música.

La pandèmia, l'origen

Al març del 2020, cinc estudiants de la UPC creen l'startup Eways, un projecte d'economia circular per reciclar residus electrònics, però arriba la pandèmia i, amb ella els ingressos de persones grans en centres de salut o l'aïllament en residències i la seva necessitat de comunicar-se amb les famílies. Llavors, el grup emprenedor, confinat en una casa rural, decideix fer un gir al seu projecte.

Llancen la iniciativa voluntària #Acércales. Fan una campanya de donació de dispositius en desús entre particulars i empreses, els reparen i els reacondicionen, i aconsegueixen repartir 650 dispositius a 54 centres. L'èxit de la iniciativa és guardonat amb el Premi Acció Jove 2020 per a projectes desenvolupats amb motiu de la Covid-19, que va atorgar el Consell Comarcal del Baix Ebre.

Mentre impacten positivament en la vida d'aquestes persones, canalitzen les seves demandes sobre com podrien millorar aquests dispositius perquè s'adaptessin més a les seves necessitats. Entre les propostes, hi ha augmentar la mida de les lletres, apujar el volum i tenir un sistema més senzill de fer servir.

A partir d'aquesta informació i sent conscients de la distància entre la velocitat de la tecnologia i les capacitats de la gent gran, decideixen fundar Bleta per trencar aquesta bretxa digital.

"Volem reduir la seva frustració en l'ús de la Tablet", afirma Xavi Gisbert, responsable de comunicació. Isabel García Baños, CEO de l'empresa, va definir el projecte al Mobile Social Congress de l'any passat com una eina per "treure fricció de la corba d'aprenentatge de les noves tecnologies i que sigui divertit aprendre-les". Perquè, per a ella, el problema no és que la gent gran no les entengui sinó que no les sabem explicar.

L'empresa ja ha facturat 50.000 euros i, segons Gerard Pinar, director d'operacions, tenen una previsió de multiplicar aquesta xifra per cinc.

Tres premis en sis mesos de vida

A Bleta no li han deixat de ploure reconeixements. El projecte va ser guardonat amb el Primer Premi en Emprenedoria Social de Barcelona Activa, i García Baños, va rebre el premi DonaTIC a la categoria Revelació i el Pitch Competition de Scale Up Women organitzat per Wayra i Attico Ecosystem.

Afegeix un comentari nou