Blockchain i bitcoins, economia descentralitzada?

Colectic
Les criptomonedes és un mitja d'intercanvi basat en la cadena de blocs. Font: Darwin Laganzon (Pixabay)
Les criptomonedes és un mitja d'intercanvi basat en la cadena de blocs. Font: Darwin Laganzon (Pixabay)

Blockchain i bitcoins, economia descentralitzada?

Colectic

Resum: 

La Fundació Nord i Blockchain Catalunya són algunes de les entitats que tenen com a objectiu la divulgació sobre les criptomonedes.

El món de les criptomonedes ens queda de vegades lluny per la seva intangibilitat. Tant l'associació Blockchain Catalunya com Fundació Nord es dediquen a la divulgació d'aquesta tecnologia que permet una economia descentralitzada. Fem un repàs dels principals conceptes:

Què són els bitcoins i què és el blockchain?

Els bitcoins són les criptomonedes més esteses, és a dir, les unitats de valor, mentre que el blockchain és la tecnologia que emmagatzema i registra les dades per facilitar la transacció de bitcoins i altres transaccions. Permet fer aquestes transaccions sense càrrecs ja que garanteix la immutabilitat de la informació i fa innecessària l’existència d'organismes intermediaris.

Com són?

Les criptomonedes no existeixen físicament ni estan controlades per cap govern o banc. El seu preu varia depenent de com es mogui el mercat.

Com s'aconsegueixen?

Comprant bitcoins amb diner físic, intercanviant qualsevol cosa per bitcoins o fent mineria del bitcoin.

Què és la mineria del bitcoin?

Hi ha gent que es dedica a verificar transaccions amb ordinadors molt potents arreu del món i que reben beneficis en forma de bitcoin per la seva dedicació

Com s'utilitzen els bitcoins?

Es poden utilitzar per fer i rebre pagament, i també com a bé d'inversió.

Com funcionen?

S'emmagatzemen en una bitlletera digital amb claus privades i les transaccions es registren en blocs digitals repartits arreu del món entrellaçats i encriptats utilitzant la tecnologia blockchain.

És perillós invertir-hi?

Tot i que en general el preu de les criptomonedes ha sigut ascendent, no es descarta una bombolla financera que podria afectar les persones que hi inverteixin. A més, com que no hi ha un organisme gestor, ningú en té la responsabilitat.

És realment una aposta descentralitzada?

Des de la Fundació Nord aposten per estendre la tecnologia de blocs a diversos àmbits com el de la informació i a sectors com el de l'alimentació. Tot i així, aplicat a l'economia i a les criptomonedes, tot i que no estan controlades per cap organisme o banc, l'oferta de bitcoins es concentra en mans d'una part molt reduïda de la població i la minería s'ha convertit en un negoci per a l'empresa Bitmain.

Afegeix un comentari nou