Celebreu el Dia de la Protecció de Dades revisant la vostra seguretat digital

Colectic - Informàtic
Autor/a: 
Xavi Aranda
Firefox Monitor Font: Fundació Mozilla
Mitjançant Firefox Monitor podreu esbrinar si alguna eina digital que feu servir ha patit alguna fuga de dades.
Informe que emet FIrefox Monitor Font: Fundació Mozilla
Firefox Monitor us mostra les eines digitals que utilitzeu que han patit fuga de dades.
Bitwarden permet crear i guardar contrassenyes.  Font: Bitwarden
Mitjançant Bitwarden podreu crear, guardar i utilitzar claus de pas segures.

Celebreu el Dia de la Protecció de Dades revisant la vostra seguretat digital

Autor/a: 
Xavi Aranda
Colectic - Informàtic

Resum: 

La Fundació Mozilla recomana utilitzar una pàgina web on podreu descobrir si heu patit una fuga de dades. La mateixa fundació recomana algunes accions per preservar la vostra seguretat.

Avui se celebra el Dia de la Protecció de Dades, una iniciativa de nivell internacional que promou les bones pràctiques per la privacitat i la protecció de dades. Aquest dia se celebra als Estats Units, Canadà, Israel i els 47 països que formen part del Consell Europeu. Per celebrar aquesta iniciativa la Fundació Mozilla recomana utilitzar el projecte Firefox Monitor.

Aquest projecte és una pàgina web en el que podreu consultar si els vostres correus electrònics, que utilitzeu per registrar-vos a les diferents eines digitals, han estat subjectes d’alguna fuga de dades. Les fugues de dades s’ocasionen quan una persona externa aconsegueix entrar, de manera fraudulenta, a la base de dades d’una eina digital i n’extreu tot el contingut.

Mitjançant aquesta subtracció, la persona en concret pot obtenir les claus de pas que utilitzeu a les diferents eines, entrar-hi i fer-se amb el control de cada perfil. Imagineu-vos, doncs, que poden fer aquestes persones amb el vostre perfil de Facebook o Instagram.

El funcionament de Firefox Monitor és molt senzill. Únicament heu d’introduir el vostre correu electrònic a la caixa de text i clicar el botó 'Busca tu correo electrónico'. En el cas que heu patit el alguna fuga de dades, sortirà l’eina que la va patir, la data en que es va ocasionar, el nombre de comptes compromesos i les dades compromeses.

En el cas que hagueu patit alguna fuga de dades, Firefox Monitor recomana que feu les següents accions:

  • Canviar les claus de pas de les eines digitals on s’han fugat dades. En el cas que no puguis entrar a l’eina perquè algú, sense el teu consentiment, t’ha canviat la clau de pas, contacta amb l’eina i explica el teu cas relacionat amb la fuga de dades que han patit.
  • Si utilitzes la mateixa clau de pas per altres eines, canvia-la. Els pirates informàtics utilitzaran la mateixa clau de pas per provar d’accedir en altres eines digitals. És convenient utilitzar diferents claus de pas per a cada eina digital.
  • En el cas que la fuga de dades contingui informació bancària, revisa els teus comptes bancaris per si detecteu algun moviment sospitós. En el cas afirmatiu, contacteu amb la vostra oficina bancària i expliqueu-li el cas.
  • Utilitzeu claus de pas segures. Per a fer-ho, podeu utilitzar eines com 1Password, LastPass, Dshlane o Bitwarden. Aquests sistemes generen una clau de pas, cada vegada que la necessiteu, us la guarda i us l’escriu automàticament quan la necessiteu.

Mitjançant Firefox Monitor i totes aquestes recomanacions podreu celebrar el Dia de la Protecció de Dades descobrint noves eines i consells per la vostra seguretat digital.

Afegeix un comentari nou