CiutadanIA, formació en intel·ligència artificial gratuïta per a tothom

Colectic
Imatge d'una mà robòtica que interactua amb fils de llum que simulen connexions. Font: Tara Winstead (Pexels)
Imatge d'una mà robòtica que interactua amb fils de llum que simulen connexions. Font: Tara Winstead (Pexels)

CiutadanIA, formació en intel·ligència artificial gratuïta per a tothom

Colectic

Resum: 

La Universitat Politècnica de Catalunya, amb el suport de la Generalitat i la Fundació i2CAT, posen en marxa aquest curs en línia.

Formació en intel·ligència artificial per a tothom. Aquesta és la motivació de CiutadanIA, un curs en línia gratuït que han presentat la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l'Intelligent Data Science and Artificial Intelligence (IDEAI), amb el suport del departament de Polítiques Digitals de la Generalitat i de la Fundació i2CAT.

El conseller Jordi Puigneró ha subratllat durant la presentació la importància econòmica de la intel·ligència artificial i ha animat la ciutadania a ser protagonista d'aquesta revolució tecnològica. Ca, ha dit, "captar talent i democratitzar la tecnologia" per tal que Catalunya esdevingui un pol tecnològic. "No volem ser només observadors dels canvis tecnològics del futur", ha afirmat.

El curs està format per 10 mòduls, entre els quals hi ha temàtiques com el raonament automàtic, les dades o la visió per computador, que et posen a prova mitjançant jocs i exercicis interactius. Un cop es completa, es pot sol·licitar un diploma gratuït i, si s'han obtingut unes qualificacions altes, es pot sol·licitar un segon tipus de certificació emesa per la Facultat d'Informàtica de Barcelona i l'IDEAI.

La Icàtia, una jove tecnòloga

La formació s'articula al voltant d'un discurs sobre la ciutat del futur protagonitzat per Icàtia, "una nena intrèpida enamorada de la innovació que ens acompanyarà en l'adquisició d'aquest coneixement que sovint no sabem ni que estem utilitzant", ha explicat Dani Marco, director general d'Innovació i Economia Digital de la Generalitat.

Un personatge dissenyat per Karina Gibert, directora de l'IDEAI, que vol trencar estereotips i despertar vocacions STEAM. Gibert ha cridat a "canviar la nina dels Reis" i a lluitar contra la bretxa digital de gènere com "ja estan fent molts grups de dones actualment".

A més, la Icàtia té un rellotge que concentra els atributs que hauria de tenir la intel·ligència artificial: "Li facilita les tasques del dia a dia (...), la connecta a la ciutat, a la família i als amics, sempre de forma ètica".

"I és que aquestes tecnologies no poden ser per a gent que té un grau, un màster i un doctorat", ha clos Daniel Crespo, rector de la UPC: "Han d'estar a l'abast de la gent gran i dels nens". Al cap i a la fi, no són "un sant Grial que ens salvarà de tot", sinó "una manera de potenciar la creativitat".

Afegeix un comentari nou