Com comunicar la intel·ligència artificial amb perspectiva de drets humans

Colectic
Una multitud de periodistes en una imatge d'arxiu. Font: Engin Akyurt (Pixabay)
Una multitud de periodistes en una imatge d'arxiu. Font: Engin Akyurt (Pixabay)

Com comunicar la intel·ligència artificial amb perspectiva de drets humans

Colectic

Resum: 

Lafede.cat organitza una taula rodona amb periodistes i especialistes en tecnologia el 3 de novembre al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Quan comuniquem sobre intel·ligència artificial incorporem la perspectiva dels drets humans? Lafede.cat organitza la taula rodona 'Intel·ligència Artificial: com informar amb perspectiva de drets humans' per compartir visions sobre com informen els mitjans sobre la temàtica el 3 de novembre de 18 a 20 h al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

"Vam detectar que quan es parla sobre tecnologia i intel·ligència artificial es fa des d'un vessant tecnosolucionista i salvador. En canvi, quan hi ha discriminació algorítmica, no es parla de les dinàmiques de poder i d'opressió, sinó dels biaixos de la tecnologia com si fos un fet aïllat de la societat, com si la tecnologia passés per art de màgia i no estigués imbricada en tot el sistema social", diu Judith Membrives, responsable de digitalització de Lafede.cat.

També es van trobar amb periodistes que llegien el seu posicionament crític com a tecnofòbia: "No és que no vulguem tecnologia sinó que volem entendre totes les conseqüències".

Per això, van decidir treballar la narrativa i apropar-se als periodistes a través d'aquesta taula amb perspectiva crítica, que volen que serveixi com a recurs professional per a periodistes, però també per a organitzacions i ciutadania.

Anar fins a les conseqüències

A la taula es donaran recursos per incorporar la mirada dels drets humans. Algunes de les claus estan en com "qüestionar les fonts" i "buscar veus entre les persones, tant les que la faran servir les tecnologies com les afectades, per aportar totes les cares del prisma", comenta Membrives. L'objectiu és no perdre de vista el perquè de cada tecnologia per analitzar l'impacte.

A la taula hi participaran Carlos del Castillo, periodista especialitzat en l’impacte social de les noves tecnologies; Laura Aragó, periodista especialitzada en dades i visualització a La Vanguardia i professora de periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona; Ariel Guersenzvaig, filòsof especialitzat en ètica del disseny i la tecnologia.

La taula estarà moderada per Karma Peiró, periodista especialitzada en les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) i cofundadora i directora de la Fundació Visualització per a la Transparència.

Afegeix un comentari nou