Com publiquem imatges a les xarxes socials des d'un compte d'entitat?

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Meri Mir
 Font:
Cal tenir cura de les imatges que es pengen des dels comptes d'entitats. Font: Minyons Escoltes i Guies
Segons la guia, és molt important el context en el qual es publica una fotografia, així com el text que l'acompanya. Font: Pexels
Cal tenir cura de les imatges que es pengen des dels comptes d'entitats. Font: Pexels (llicència CC)
Cal tenir cura de les imatges que es pengen des dels comptes d'entitats Font: Minyons Escoltes i Guies
Cal tenir cura de les imatges que es pengen des dels comptes d'entitats Font: Minyons Escoltes i Guies

Com publiquem imatges a les xarxes socials des d'un compte d'entitat?

Autor/a: 
Meri Mir
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Llistat de consideracions que cal tenir en compte quan publiquem des del compte d'una entitat.

Avui dia les xarxes socials són imprescindibles per donar-nos visibilitat com a individus i com a entitats. Podríem dir que, si no tens visibilitat a internet, és com si no existissis. Precisament per això, se n’ha normalitzat tant l’ús que les entitats poden oblidar-se que no és el mateix un compte personal que un que representa un col·lectiu de persones i que no es poden gestionar de la mateixa manera, especialment si l'entitat està vinculada amb menors i n'ha d'utilitzar les imatges.

A continuació s’ofereix un recull de consells per publicar amb seguretat i consentiment a les xarxes socials des del compte d’una entitat.

Què cal saber per penjar imatges a les xarxes socials?

 1. Permís d’imatge signat: Cal tenir els fulls d’autorització de drets d’imatge de tots els infants i joves, tant si la família els cedeix com si no. També és necessari tenir les autoritzacions dels responsables de l’activitat (caps, monitors, etc.). Si algun participant o responsable rebutja cedir els drets d’imatge, podem penjar imatges seves a les xarxes socials mentre no es pugui reconèixer (amb la cara tapada o d’esquena) si no s’indica el contrari.
 2. Només als comptes registrats: El permís autoritza a difondre imatges a webs i xarxes socials autoritzades en la signatura del permís d'imatge, en cap cas als comptes personals dels responsables o participants, o als comptes d’altres entitats si, per exemple, duem a terme una activitat conjunta. En aquest últim cas, es pot optar per què l’entitat col·laboradora comparteixi imatges penjades des del compte autoritzat.
 3. Som responsables del què pengem: Quan es publiquen imatges a la xarxa des d'un compte personal, la responsabilitat és de cada individu. És necessari assegurar-se que les persones que hi apareixen han donat el seu consentiment per fer-ho. En el cas dels menors, la responsabilitat recau en els seus pares o tutors/es.
 4. Fotos explicatives: És important il·lustrar amb imatges les activitats i objectius de l'entitat. La cessió dels drets d’imatge autoritza a difondre fotos sempre que expliquin i il·lustrin les activitats per les quals treballa l'entitat. No es poden distribuir fotos amb un altre objectiu. Cal ser conscients també que, en cas d’entitats grans amb subcomptes, cada imatge que es penja des d’un dels subcomptes pot representar tota l’entitat.
 5. Cuidar l’estètica i l’ortografia: Cal cuidar l’estètica i l’ortografia de les publicacions per donar una bona imatge de l’entitat, així com l’hora de publicació (a més, l’hora de publicació també afecta a la visibilitat que pugui tenir la publicació). També cal vigilar amb el vocabulari intern (les publicacions a xarxes socials van dirigides al públic general que pot ser que no conegui prèviament el funcionament de l'entitat).
 6. En cas de dubte, no penjar la foto: Cal evitar compartir imatges que es puguin malinterpretar, com per exemple de persones en banyador. Quan pengem una foto a internet, qualsevol persona la pot utilitzar inadequadament. Per aquest motiu s'ha d'evitar penjar fotos que puguin atemptar contra la dignitat de les persones que hi apareixen i també les que puguin ser malinterpretades fora del context en què es van fer.
 7. No posar nom i cognoms: Evitar donar dades personals acompanyant la imatge. Quan en un peu de foto etiquetem les persones que hi surten o hi posem dades personals, permet localitzar aquella persona més fàcilment. Cada persona ha de decidir si vol etiquetar-se en fotos o deixar que altres persones ho facin.
 8. Designar un responsable de l’arxiu de fotos: És recomanable ordenar les fotos, tenir-les en un sol espai i controlar qui hi té accés.
 9. Compartir sí, però amb seguretat: Evitar que qualsevol persona pugui tenir accés a les fotos. Cal compartir les imatges de manera privada penjant-les a una plataforma que permeti protegir-les amb contrasenya.
 10. Quan es penja una imatge, se'n perd el control: El que publiquem a internet no desapareix i, en molts casos, passa a ser propietat de la plataforma on l'allotgem. El que es publica a internet no desapareix.
 11. Alguns exemples: Com a exemple, podeu consultar les guies i normatives de la generalitat de catalunya o la guia sobre com gestionar xarxes de les entitats de l'ajuntament d'Esplugues.

Afegeix un comentari nou