Connecta’t: un espai per facilitar l’accés a les TIC a persones vulnerables

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Dani Gallart
Connecta’t facilita l’accés a les TIC a aquelles persones que no disposen de les condicions necessàries per fer-ho. Font: Connecta’t. Font: Font: Connecta’t.
Connecta’t facilita l’accés a les TIC a aquelles persones que no disposen de les condicions necessàries per fer-ho. Font: Connecta’t.
Connecta’t facilita l’accés a les TIC a aquelles persones que no disposen de les condicions necessàries per fer-ho. Font: Connecta’t. Font: Font: Unsplash.
Connecta’t facilita l’accés a les TIC a aquelles persones que no disposen de les condicions necessàries per fer-ho. Font: Connecta’t.

Connecta’t: un espai per facilitar l’accés a les TIC a persones vulnerables

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector

Resum: 

La Fundació Integramenet ha engegat la iniciativa amb l’objectiu d’oferir un entorn de socialització i millora de l’ocupabilitat a les persones en situació de risc d’exclusió de Santa Coloma de Gramenet.

La Fundació Integramenet ha obert l’espai Connecta’t dins del projecte ‘Pla de Xoc contra la bretxa digital’ de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària (DGACC). L’objectiu és oferir un entorn de socialització i millora de l’ocupabilitat a les persones en situació de risc d’exclusió de Santa Coloma de Gramenet.

Mireia Monterde, dinamitzadora de l’espai connecta’t, explica que la iniciativa pretén encarar la lluita contra la bretxa digital i alhora, ser un espai de socialització i millora de l’ocupabilitat dels i les veïnes del barri. “El que volíem era tenir un espai per lluitar contra la bretxa digital en clau de trobar feina”. “Als nouvinguts els hi costa accedir a una feina perquè no saben fer un currículum, els canals d’internet on trobar treball, detectar les ofertes fraudulentes o defensar la seva candidatura i aquí els formem sobre aquests aspectes”, afegeix Monterde.

Per una banda, Connecta’t facilita l’accés a les TIC a aquelles persones que no disposen de les condicions necessàries per fer-ho: ja sigui per falta de connexió, per falta de dispositius adequats o per no tenir competències digitals suficients. D’altra banda, l’espai comptarà amb formacions TIC, accés a tràmits amb l’administració, espais d’autoaprenentatge, accés a tutories escolars i accés a la inserció laboral des de l’àmbit digital, entre d’altres.

“Ens hem trobat, sobretot pel tema tràmits, que és molt difícil per aquestes persones accedir-hi perquè no saben com fer-ho i no tenen ordinadors a casa. Aquí fem formació per saber com realitzar aquests tràmits i en molts casos fem acompanyament individual per accedir a ajudes que el hi serveixen per aspectes tan bàsics com per pagar el lloguer” apunta Monterde.

Una de les altres problemàtiques que s’han trobat a l’espai és la demanda d’aquesta ciutadania per una cita prèvia amb algun tràmit de l’administració. “Aquesta gent té moltes problemàtiques per demanar cita prèvia i molts locutoris de la zona s’estan lucrant d’ells per aconseguir tràmits tan importants com la renovació del NIE que els ajudarà a trobar feina”, remarca la dinamitzadora.

“Hem d’insistir en l’ajuda dels tràmits. Si a la gent que està familiaritzada amb la informàtica i té ordinadors ja els hi costa demanar una cita prèvia en una administració imagina’t una persona que no té ni els medis ni els coneixements i s’està jugant regular la seva situació”, alerta Monterde.

Tot i que les principals demandes actuals són per agilitzar tràmits, buscar feina o demanar cites amb l’administració, l’espai ja està pensant en ampliar els seus serveis. “Més endavant volem portar a terme més accions i que es puguin fer videotrucades o que es pugui ajudar als fills i filles d’aquests col·lectius vulnerables fent una activitat virtual per a l’escola”, afegeix Monterde.

Accions ja en marxa

Les accions que es realitzaran a Santa Coloma de Gramenet s’implementaran des d’aquest mes de desembre 2020 fins a finals de juny de 2021, amb possibilitat d’estendre la seva durada més enllà d’aquesta data si la valoració del desenvolupament del projecte és positiva.

Tot i així, abans de disposar de tota la instal·lació informàtica, durant el mes de novembre ja es van realitzar diferents accions: 45 actuacions amb 21 persones diferents com millores de currículum i cartes de presentació, tràmits amb l’administració i cerca de feina a través de plataformes digitals, entre d'altres.

Connecta’t també pretén ser un bon recolzament per a la tasca de formació i inserció laboral que porta a terme el servei d’ocupació de la Fundació Integramenet amb el suport del programa Incorpora de la Fundació La Caixa.

Amb aquesta prova pilot, el projecte del ‘Pla de xoc contra la bretxa digital’, té vocació de continuïtat de cara el 2021, amb la voluntat d’ampliar la seva cobertura a altres territoris on la DGACC no tingui presència, per tal de donar resposta als efectes de la pandèmia de la Covid-19 en aquells barris on les conseqüències hagin estat majors, fent intervencions a mig i llarg termini emmarcades dins la metodologia de l’acció comunitària i l’accés a les TIC.

El projecte es constitueix com una iniciativa de col·laboració entre la Generalitat i entitats socials arrelades al territori, per tal d’enfortir la comunitat i donar-li protagonisme en la concreció de les polítiques socials i apoderar-la.

Afegeix un comentari nou