Conservant el llegat de les dones científiques i tecnòlogues
Comparteix
L’’Enciclopèdia Dones STEAM’ vol recuperar la feina de les dones científiques, tecnòlogues, enginyeres, artistes i matemàtiques i donar-li el seu lloc a la història.
Els Premis Nobel tenen gairebé 130 anys d’història. No obstant això, en la llarga trajectòria d’aquests guardons atorgats pel govern de Suècia, poc més de vint dones han estat distingides en les categories de física, química o medicina. Aquesta dada, juntament amb altres com, per exemple, la de l’organització internacional ONU Women que constata que només un 30% de les estudiants de carreres STEAM (acrònim anglès que fa referència a ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques) són noies, demostra que el llegat i la carrera de les dones en aquest àmbit són encara una assignatura pendent.
És precisament amb la intenció de conservar el llegat de les dones STEAM i de donar referents a les noves generacions de nenes i noies en ciència i tecnologia que Núria Salán, professora de la Universitat Politècnica de Catalunya al Campus de Terrassa i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, va posar en marxa el projecte ‘Enciclopèdia Dones STEAM’ , acompanyada de la il·lustradora i divulgadora científica Sandra Uve.
"El projecte neix en el moment que ens adonem que tenim tants noms de dones desconegudes o que hem arribat a saber de les seves fites per casualitat o després de fer una cerca molt intensa... i arribem a tenir tants noms que en un llibre no ens hi caben", explica Salan. "Llavors vam pensar en com els podíem encabir en un sol recull i vam arribar a la conclusió que les dones es mereixien una enciclopèdia, perquè ‘enciclopèdia’ és sinònim de coneixement seriós i rigorós".
Una de les dones referents que formen part del recull és l’Elisabet Prats, investigadora CIBER-BBN a l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC). Prats és química i es dedica a fer la funcionalització dels transistors de grafè el que, ella mateixa aclareix entre riures, "vol dir que faig uns dispositius de grafè que mesuren la part elèctrica del cervell i són capaços de donar una eina al metge per poder mesurar l’electrofisiologia del cervell".
Prats qualifica de "fantàstica" la iniciativa de posar en marxa l’’Enciclopèdia STEAM’ i afirma que està "molt agraïda i molt contenta de formar-hi part".
Més referents per les futures dones STEAM
Després de dos volums, el projecte de l’enciclopèdia no està, ni molt menys, acabat. Segons explica Núria Salán, "en els dos primers volums, trobem noms de tot tipus: de dones properes, llunyanes, vives, mortes... però totes elles tenen en comú aquesta generositat que ens han donat a la resta de la humanitat".
A més, la presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia explica que "el futur ideal seria que fos una col·lecció infinita, perquè això vol dir que hauríem arribat a tots els noms que estan amagats", tot i que, de moment, està centrada en els propers volums que, ara per ara, estan més que assegurats perquè, continua Salán, "tenim 8.500 noms de dones recollides, però esperem que aquesta xifra creixi".
Tot plegat, per aconseguir que les carreres STEAM del demà estiguin cada cop més protagonitzades per dones. "A aquestes nenes per animar-les els diria que fessin el que volguessin", afirma la química i investigadora Elisabet Prats, "és a dir, si els agrada, que tirin endavant". I, a més, afegeix, "a la vida tot és difícil, per tant, més val que facis el que t’agrada, que segur que seràs bona".
L'Enciclopèdia de Dones STEAM recull una cinquantena de noms i busca visibilitzar noves referents i encoratjar les vocacions tecnològiques entre nenes
🗣️ @punttic ha parlat amb una d'elles, l'@eli_prats, investigadora @CIBERBBN a l'@imb_cnmhttps://t.co/jP5oebPv07— IMB-CNM-CSIC (@imb_cnm) May 31, 2024
Algunes de les dones referents que formen part de l’’Enciclopèdia Dones STEAM’ també han passat a formar part d’una exposició itinerant del projecte que, des de la seva presentació al febrer, s’ha pogut visitar a diferents indrets de Catalunya. A partir del pròxim 5 de novembre es podrà veure a la Biblioteca Salvador Allende de Girona.
Afegeix un nou comentari