Cristina Búcar: "Hem treballat a contrarellotge per afegir un bon recull de recursos online gratuïts"

Colectic
Autor/a: 
Xavi Aranda
El catàleg Activitum també gestiona el catàleg Bitbot, dedicat a les noves tecnologies. Imatge de Imatge de Tony Buser. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0 Font: Tony Buser. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0
El catàleg Activitum també gestiona el catàleg Bitbot, dedicat a les noves tecnologies. Imatge de Imatge de Tony Buser. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0
En el catàleg Activitum s'hi poden trobar molts recursos en línia per a ser utilitzats en comunitats educatives. Imatge de Clotee Pridgen Allochuku. Llicència d'ús CC BY 2.0 Font: Clotee Pridgen Allochuku. Llicència d'ús CC BY 2.0
En el catàleg Activitum s'hi poden trobar molts recursos en línia per a ser utilitzats en comunitats educatives. Imatge de Clotee Pridgen Allochuku. Llicència d'ús CC BY 2.0

Cristina Búcar: "Hem treballat a contrarellotge per afegir un bon recull de recursos online gratuïts"

Autor/a: 
Xavi Aranda
Colectic

Resum: 

La directora del Portal d'Activitats Educatives de Catalunya, Activitum, ens explica en què consisteix el projecte i qui hi pot participar. En aquest portal s'hi poden trobar moltes propostes que provenen de més de 850 entitats del territori.

Què és Activitum i quins objectius té?

Activitum.cat és el Portal d'Activitats Educatives de Catalunya, un catàleg que agrupa propostes educatives de més de 850 entitats de tot el territori des de museus i auditoris a centres de recerca, universitats i entitats de tota mena. Les propostes es classifiquen pel públic al que van dirigits: grups escolars en horari lectiu o bé propostes en temps de lleure per fer en família, extraescolars o casals d'estiu.

Cerquem especialment propostes educatives gratuïtes i amb valors i ajudem les entitats que ens ho demanen a millorar les seves propostes en tots els aspectes.

L'objectiu del portal és connectar les oportunitats educatives que tenim al nostre voltant i facilitar-ne la cerca i selecció tant als equips docents com a les famílies i alhora fomentar la corresponsabilitat de tota la societat en l'educació dels nostres infants i joves. El portal és totalment gratuït tant per entitats que hi publiquen com pels docents i famílies que cerquen les activitats.

Qui hi ha al darrera d'Activitum?

Activitum és un projecte sense ànim de lucre impulsat per un equip de professionals de l'educació, l'Associació Escola - Entorn, Educant en Societat, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Barcelona i d'altres entitats que ens han ajudat a fer créixer i mantenir el projecte, com la Fundació Jaume Bofill, ESADE o el Consell Comarcal del Vallès.

Qui pot publicar al portal?

Qualsevol entitat que tingui propostes educatives pot publicar en el portal. L'equip estudia l'entitat i en busca referències abans d'aprovar-ne el registre. D'aquesta manera intentem garantir el valor i la qualitat pedagògica de les propostes que s'hi publiquen. Formar part del catàleg no té cap cost per a l'entitat.

Com poden utilitzar el portal les famílies i els docents?

Famílies i docents poden utilitzar els filtres del cercador per trobar les propostes que s'ajusten al que necessiten: poden filtrar per tipus d'activitat (taller, visita, granja, concurs, audició musical, recurs online...) per àrea de coneixement (ciències, llengua, formació humanística, salut, transport...) i també per edat o nivell educatiu i per preu (gratuïtes o de pagament). Qualsevol usuari que vulgui ens pot recomanar propostes que no estiguin al portal i també al contrari, avisar-nos si alguna no ha complert amb les seves expectatives.

Quins recursos s'hi poden trobar al portal?

En el portal s'hi poden trobar tallers participatius, concursos i premis, visites a industries, obres de teatre, audicions, visites a granges, jornades de portes obertes, conferències, exposicions, camps d'aprenentatge, formació per a professorat... Durant aquest temps de COVID hem treballat a contrarellotge per afegir un bon recull de recursos online gratuïts per ajudar les famílies i els docents en aquest temps que els infants no han pogut sortir.

També hem creat material propi per educació infantil, reculls temàtics per a primària i secundària (mamífers, insectes, canvi climàtic, museus amb visites virtuals, manualitats...)

Per reforçar el nostre servei a l'equitat i a les oportunitats educatives gratuïtes, aviat es podrà trobar al portal un nou espai específic per a espais naturals amb rutes educatives adients per infants per fer a peu o en bicicleta i també zones de picnic a tota Catalunya!

Hem vist que participeu en el programa STEMCAT, com hi participeu?

Gestionem el catàleg bitbot de robòtica i programació extraescolar i també el catàleg STEMcat de propostes educatives STEM per a escoles i famílies de la Generalitat de Catalunya. Les propostes STEM i de Robòtica que estan publicades a Activitum es publiquen automàticament en els catàlegs STEMcat i bitbot, és una manera de facilitar la tasca a les entitats i unificar esforços i recursos públics i privats per facilitar l'accés a infants i joves a noves oportunitats educatives.

Hem vist, també, que participeu en l'aliança educació 360, en què consisteix aquest projecte?

L’Associació Escola – Entorn, amb el projecte Activitum, forma part de l’Aliança Educació 360, l'aliança per una educació a temps complet. Aquest projecte és promogut per la Diputació de Barcelona, la Fundació Jaume Bofill, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica i fomenta l'educació en tots els espais i temps educatius dels infants i al llarg i ample de la vida.

Demana que allò que s’aprèn fora dels centres educatius sigui reconegut i hi estigui connectat. Una mirada 360º a l'educació traspassa els límits dels temps i els espais, reconeix els aprenentatges d’arreu i connecta l’educació, l’escola, les famílies i la comunitat. I això forma part de l'ADN de la nostra entitat i del nostre projecte. Tots som responsables de l'educació dels nostres infants i joves... ja ho diuen... per educar un infant cal una tribu sencera!

Afegeix un comentari nou