Àmbit de la notícia
Informàtic

Cristina Búcar: "Hem treballat a contrarellotge per afegir un bon recull de recursos online gratuïts"

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Xavi Aranda
  • Fotografia d'un es impressores 3d. Imatge de Tony Buser. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0
    El catàleg Activitum també gestiona el catàleg Bitbot, dedicat a les noves tecnologies. Imatge de Imatge de Tony Buser. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0
  • Fotografia d'unes alumnes en una classe. Imatge de Clotee Pridgen Allochuku. Llicència d'ús CC BY 2.0
    En el catàleg Activitum s'hi poden trobar molts recursos en línia per a ser utilitzats en comunitats educatives. Imatge de Clotee Pridgen Allochuku. Llicència d'ús CC BY 2.0

La directora del Portal d'Activitats Educatives de Catalunya, Activitum, ens explica en què consisteix el projecte i qui hi pot participar. En aquest portal s'hi poden trobar moltes propostes que provenen de més de 850 entitats del territori. 

Què és Activitum i quins objectius té?

Activitum.cat és el Portal d'Activitats Educatives de Catalunya, un catàleg que agrupa propostes educatives de més de 850 entitats de tot el territori des de museus i auditoris a centres de recerca, universitats i entitats de tota mena. Les propostes es classifiquen pel públic al que van dirigits: grups escolars en horari lectiu o bé propostes en temps de lleure per fer en família, extraescolars o casals d'estiu.

Cerquem especialment propostes educatives gratuïtes i amb valors i ajudem les entitats que ens ho demanen a millorar les seves propostes en tots els aspectes.

L'objectiu del portal és connectar les oportunitats educatives que tenim al nostre voltant i facilitar-ne la cerca i selecció tant als equips docents com a les famílies i alhora fomentar la corresponsabilitat de tota la societat en l'educació dels nostres infants i joves. El portal és totalment gratuït tant per entitats que hi publiquen com pels docents i famílies que cerquen les activitats.

Qui hi ha al darrera d'Activitum?

Activitum és un projecte sense ànim de lucre impulsat per un equip de professionals de l'educació, l'Associació Escola - Entorn, Educant en Societat, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Barcelona i d'altres entitats que ens han ajudat a fer créixer i mantenir el projecte, com la Fundació Jaume Bofill, ESADE o el Consell Comarcal del Vallès.

Qui pot publicar al portal? 

Qualsevol entitat que tingui propostes educatives pot publicar en el portal. L'equip estudia l'entitat i en busca referències abans d'aprovar-ne el registre. D'aquesta manera intentem garantir el valor i la qualitat pedagògica de les propostes que s'hi publiquen. Formar part del catàleg no té cap cost per a l'entitat.

Com poden utilitzar el portal les famílies i els docents?

Famílies i docents poden utilitzar els filtres del cercador per trobar les propostes que s'ajusten al que necessiten: poden filtrar per tipus d'activitat (taller, visita, granja, concurs, audició musical, recurs online...) per àrea de coneixement (ciències, llengua, formació humanística, salut, transport...) i també per edat o nivell educatiu i per preu (gratuïtes o de pagament). Qualsevol usuari que vulgui ens pot recomanar propostes que no estiguin al portal i també al contrari, avisar-nos si alguna no ha complert amb les seves expectatives.

Quins recursos s'hi poden trobar al portal?

En el portal s'hi poden trobar tallers participatius, concursos i premis, visites a industries, obres de teatre, audicions, visites a granges, jornades de portes obertes, conferències, exposicions, camps d'aprenentatge, formació per a professorat... Durant aquest temps de COVID hem treballat a contrarellotge per afegir un bon recull de recursos online gratuïts per ajudar les famílies i els docents en aquest temps que els infants no han pogut sortir.

També hem creat material propi per educació infantil, reculls temàtics per a primària i secundària (mamífers, insectes, canvi climàtic, museus amb visites virtuals, manualitats...)

Per reforçar el nostre servei a l'equitat i a les oportunitats educatives gratuïtes, aviat es podrà trobar al portal un nou espai específic per a espais naturals amb rutes educatives adients per infants per fer a peu o en bicicleta i també zones de picnic a tota Catalunya!

Hem vist que participeu en el programa STEMCAT, com hi participeu?

Gestionem el catàleg bitbot de robòtica i programació extraescolar i també el catàleg STEMcat de propostes educatives STEM per a escoles i famílies de la Generalitat de Catalunya. Les propostes STEM i de Robòtica que estan publicades a Activitum es publiquen automàticament en els catàlegs STEMcat i bitbot, és una manera de facilitar la tasca a les entitats i unificar esforços i recursos públics i privats per facilitar l'accés a infants i joves a noves oportunitats educatives.

Hem vist, també, que participeu en l'aliança educació 360, en què consisteix aquest projecte?

L’Associació Escola – Entorn, amb el projecte Activitum, forma part de l’Aliança Educació 360, l'aliança per una educació a temps complet. Aquest projecte és promogut per la Diputació de Barcelona, la Fundació Jaume Bofill, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica i fomenta l'educació en tots els espais i temps educatius dels infants i al llarg i ample de la vida.

Demana que allò que s’aprèn fora dels centres educatius sigui reconegut i hi estigui connectat. Una mirada 360º a l'educació traspassa els límits dels temps i els espais, reconeix els aprenentatges d’arreu i connecta l’educació, l’escola, les famílies i la comunitat. I això forma part de l'ADN de la nostra entitat i del nostre projecte. Tots som responsables de l'educació dels nostres infants i joves... ja ho diuen... per educar un infant cal una tribu sencera!

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari