Àmbit de la notícia
Informàtic

Cinc reptes que té al davant la dinamització social digital

Entitat redactora
Colectic
  • Fotografia de la Jornada de la Internet Social 2018
    130 persones es vinculades amb la dinamització digital es van trobar a la Jornada de la Internet Social 2018
  • Trobada territorial dins de la JdIS. La imatge mostra unes mans enganxant una fitxa en un mapa
    A la jornada es van fer trobades territorials per teixir xarxes entre projectes propers
  • Persones participant en un dels tallers de la JdIS 2018
  • Núria Alonso presentant el taller sobre perspectiva de gènere a la JdIS. En la foto es veuen persones de fons i un braç amb el símbol de les dones tatuat
    La Xarxa Punt TIC aposta perquè la perspectiva de gènere sigui transversal en totes les seves actuacions

130 persones vinculades a les xarxes Òmnia i Punt TIC, la majoria dinamitzadores digitals, es van trobar el dijous 27 de setembre a la Jornada de la Internet Social, on van compartir experiències i teixit xarxes.

La Jornada de dinamització de la Internet Socia (JdIS) és la trobada anual d'aquestes dues xarxes. És un moment de trobada, debat i aprenentatge. Un espai on compartir experiències, conèixer projectes, establir sinergies i pensar com encara els reptes. L'edició d'enguany s'ha celebrat el 27 de setembre, a l'Espai Bital, un nou equipament de la Generalitat de Catalunya situat a L'Hospitalet de Llobregat.

Ha estat una jornada de matí i tarda, amb conferències, tallers i trobades per territoris. Ha comptat amb la participació de 130 persones vinculades a les xarxes Òmnia i Punt TIC, sobretot, persones dinamitzadores d'aquests centres que apropen la tecnologia a la ciutadania.

Han aprofitat la trobada per fer una radiografia de la situació actual dels Punt TIC, tot detectant quins reptes tenen al davant i generant les eines i col·laboracions per fer-los front.

Aprofitar el vessant social de les eines innovadores

La robòtica, els drons i el disseny 3D han estat alguns dels protagonistes de la jornada, però sempre des del seu vessant social i buscant aplicar la tecnologia per millorar la qualitat de vida de les persones, així com la participació i l'apoderament d'aquestes.

D'una banda, la dinamitzadora Lidia Santiago ha explicat com treballen el disseny i la impressió 3D a l'Òmnia de Torres de Llobregat, utilitzant una eina gratuïta com és Tinkercad. D'altra banda, Pep Oliveras, soci de Colectic, ha donat a conèixer diferents eines de robòtica i programació útils per treballar amb infants i joves, tot despertant el seu interès pel pensament computacional. Conèixer les seves experiències pot animar altres persones dinamitzadores a replicar-les o adaptar-les a les necessitats de les persones que participen en el seu centre.

A més, la jornada ha comptat amb una conferència de Carme Torras, matemàtica i escriptora, especialista en intel·ligència artificial i robòtica. Ha destacat la vessant social i assistencial de la robòtica, fent èmfasi en la potencialitat que té per millorar les vides de les persones amb mobilitat reduïda, per exemple. Però també ha parlat dels perills que comporta, detectant la necessitat de generar un debat ètic i regular aquesta tecnologia a nivell internacional.

Reivindicar la figura del dinamitzador/a digital

Les persones dinamitzadores són i les professionals que apleguen les noves tecnologies i la inclusió social i el treball comunitari en el seu dia a dia. Formen i apoderen la ciutadania en competències digitals, lluitant contra l'escletxa digital. Des de fa anys, reclamen més reconeixement cap a la seva figura professional. Fa poc més d'un any, un grup d'aquests professionals van crear l'Associació de Professionals de la Dinamització Social Digital.

Des de llavors, treballen per donar a conèixer i dignificar la seva professió. En la JdIS han fet un taller i entre tots i totes les participants han intentat definir les característiques d'aquest perfil professional.

Teixir xarxes amb projectes propers

Un dels objectius de la jornada ha estat aplegar persones del mateix territori per tal que es coneguin entre elles, s'expliquin els seus projectes i parlin de les dificultats i oportunitats que veuen en els seus municipis, comarques o vegueries. Establir sinergies entre centres propers i que aquests treballin plegats pot ser vital per millorar el servei que ofereixen els Punt TIC. En aquestes trobades territorials, s'han fet els primers passos perquè sigui així. Ara toca mantenir i reforçar aquests vincles.

La transversalitat de la perspectiva de gènere

Els i les participants de la jornada s'han posat les ulleres liles per analitzar si els horaris, les temàtiques, els enfocaments... de les activitats que proposen faciliten la participació de les dones o no. Des de la coordinació de la Xarxa Punt TIC s'aposta perquè la perspectiva de gènere sigui una capa transversal en tot el que es faci als telecentres, però per aconseguir-ho cal la col·laboració de totes les persones implicades en la seva gestió. És un tema sobre el qual volen continuar treballant i formant-se.

Esdevenir agents d'innovació social digital

Des de la Generalitat de Catalunya aposten perquè els telecentres esdevinguin agents d'innovació social digital en el seu territori. Fa 10, 15  0 20 anys, quan es van crear els centres, l'objectiu era posar les noves tecnologies a l'abast de la ciutadania. En zones rurals van ser una aposta per promoure el teletreball i l'autoocupació. En barris i municipis marginals, una manera de lluitar contra l'escletxa digital. Ara, la realitat és una altra i volen anar molt més enllà. Per això, la trobada ha acabat amb un taller sobre innovació, a càrrec de Mercè Rua, del col·lectiu Holon.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari