Decàleg per a una comunicació no sexista

Colectic
Logotip de l''Eina per a una comunicació no sexista' Font: Observatori de les dones en els mitjans de comunicació
Logotip de l''Eina per a una comunicació no sexista' Font: Observatori de les dones en els mitjans de comunicació
Cartell d'e l'exposició 'Imatges per pensar' Font: Observatori de les dones en els mitjans de comunicació
Cartell d'e l'exposició 'Imatges per pensar' Font: Observatori de les dones en els mitjans de comunicació

Decàleg per a una comunicació no sexista

Colectic

Resum: 

Davant la creixent sensibilitat de moltes entitats vers el sexisme en la comunicació, l'Observatori de les dones en els mitjans de comunicació ha creat un portal web amb bones pràctiques, un glossari, un decàleg i altres recursos.

Fins fa poc era difícil posar en qüestió la presència del sexisme en la comunicació. Ara, però, tant les entitats com la ciutadania estan molt més sensibilitzades vers aquest tema i l'Observatori de les dones en els mitjans de comunicació s'ha proposat oferir recursos tant per detectar el sexisme com per evitar-lo. Així, ha nascut el portal 'Eina per a una comunicació no sexista'. Inclou orientacions jurídiques, recomanacions i exemples de bones pràctiques, així com un qüestionari interactiu, un glossari i un decàleg amb l’objectiu que es pugui auditar el sexisme en diferents pràctiques comunicatives.

Androcentrisme, cosificació, estereotip, gènere o violència simbòlica són alguns dels termes que recull el glossari. Amb aquests conceptes clars, es poden consultar els exemples de males i bones pràctiques que ofereix l''Eina'. Analitza diverses campanyes, notícies i anuncis des de la perspectiva feminista i explica les raons per les quals consideren que és o no sexista. Més enllà d'aquests exemples, inclou un qüestionari que ajuda a detectar el sexisme a la llengua, als llenguatges audiovisuals, a les xarxes socials, a l’espai públic, als mitjans de comunicació i a les campanyes institucionals.

L'Observatori de les dones en els mitjans de comunicació també ha creat un decàleg amb preceptes per a una millor representació de les dones en la comunicació, que pot servir de guia a les entitats a l'hora de pensar les seves campanyes i comunicacions:

  1. Representar les dones tenint en compte la seva diversitat i evitar caure en les construccions de la feminitat estereotipades i poc diverses.
  2. Fer visibles les aportacions de les dones en tots els àmbits.
  3. Visibilitzar i representar les dones com a expertes.
  4. Diversificar els rols associats a la masculinitat i la feminitat i mostrar altres possibilitats identitàries.
  5. Evitar l’ús del cos de les dones com a objecte de reclam.
  6. Evitar la vinculació entre cos saludable i cànon estètic, i afavorir la representació de cossos diversos.
  7. Trencar amb la naturalització de les dones com a víctimes.
  8. Tractar la violència masclista com una violació dels drets humans i fer un tractament informatiu acurat de la violència masclista.
  9. Utilitzar el llenguatge inclusiu.
  10. Tenir en compte que el masclisme i el sexisme són un fenomen estructural.

Afegeix un comentari nou