Denuncien la vulneració de drets en la indústria electrònica a les portes del Mobile

Colectic
La performance se Setem Catalunya a l'entrada del Mobile World Congress. Font: Setem Catalunya
Durant la performance un grup de treballadores han reivindicat els seus drets mentre un empresari els anava tapant la boca amb esparadrap. Font: Setem Catalunya.
Acció reivindicativa de Setem Catalunya davant del Mobile World Congress. Font: Setem Catalunya
Acció reivindicativa de Setem Catalunya davant del Mobile World Congress. Font: Setem Catalunya.

Denuncien la vulneració de drets en la indústria electrònica a les portes del Mobile

Colectic

Resum: 

Setem Catalunya organitza una performance en el marc del Mobile Social Congress, un espai de reflexió amb activitats a diferents punts de Barcelona.

"Deixeu de matar líders sindicals", "volem un salari digne" i "prou tòxics sense seguretat" són algunes de les reivindicacions que ha fet Setem Catalunya a les portes del Mobile World Congress per denunciar l'impacte social i ambiental de la indústria electrònica i la vulneració de drets humans i laborals als països on s'extreuen els minerals, on es fabriquen els aparells electrònics i en aquells on van a parar els residus tòxics que generem.

Reclamen més responsabilitat per part de les empreses "que en són còmplices" a la cita tecnològica de l'any, que ha arrencat aquest dilluns i que preveu l'assistència de 30.000 persones.

Ho han visibilitzat amb una performance en què un grup de treballadores vestides amb equips de protecció anticovid reivindicaven els seus drets mentre un empresari els tapava la boca amb esparadrap, una posada en escena que vol mostrar com les grans empreses silencien les persones que treballen en el sector, que no tenen dret a la sindicalització, o pateixen persecució i/o amenaces, assenyala l'entitat en una nota de premsa.

Un Mobile Social Congress ple d'iniciatives locals

L'acció s'emmarca en la segona part del Mobile Social Congress, que ha tornat aquest any amb la seva sisena edició a contraprogramar el Mobile amb activitats a diferents punts de Barcelona i que s'allargarà fins dimarts.

El congrés per una electrònica justa compta amb activitats presencials i gratuïtes diverses lligades a la visibilització de les iniciatives locals existents en reparació, reutilització, i el reacondicionament d’aparells.

El tret de sortida ha sigut aquest diumenge a la Lleialtat Santsenca amb escape rooms dinamitzats per Hello Young It girls, cinefòrums i una exposició sobre electrònica justa.

Per tancar la programació, dimarts el congrés se suma a la Festa Major del Casc Antic amb la Restart Party al Carrer, un esdeveniment amb persones tècniques que ajuden a arreglar aparells electrònics a la plaça del Pou de la Figuera, i amb un espectacle teatral a càrrec de Poka yoke Teatro.

Per participar-hi cal inscripció prèvia.

Setem creu que és imprescindible sensibilitzar la ciutadania per tal que sigui responsable amb els seus residus electrònics, es mobilitzi i actuï per desafiar l’obsolescència programada i la generació de residus electrònics.

Ja ho va fer durant la primera part del congrés amb diverses conferències sobre com allargar la vida dels dispositius, algoritmes i protecció de dades, condicions laborals a les mines d'extracció i a les fàbriques d'electrònica, generació de residus tòxics, i iniciatives de reparació solidàries, entre d'altres. Podeu consultar tots els debats aquí.

Afegeix un comentari nou