Àmbit de la notícia
Informàtic

Dunia Roselló: "Portem persones grans a llocs on no podrien tornar si no fos per la realitat immersiva"

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Carla Fajardo Martín
  • La sala de tecnologia immersiva de la Cooperativa Suara en funcionament.
    La sala de tecnologia immersiva de la Cooperativa Suara en funcionament.

La cooperativa Suara presenta al Mobile World Congress el Social Digital Lab en el marc de la jornada d'm4Social a l'estand de la Fundació Mobile World Capital.

Dunia Roselló presenta un projecte de tecnologia immersiva de la cooperativa Suara al Mobile World Congress en el marc d'm4Social a l'estand de la Fundació Mobile World Capital.

Com valoreu tenir aquest espai en un congrés i un sector amb poca presència d’entitats socials?

Valorem molt positivament projectes com m4Social que ens donen oportunitats i ens ajuden a visibilitzar una realitat. Les entitats tenim el pols de les necessitats socials. Ens dona un altaveu, també de cara al tercer sector. Tenim un compromís amb la societat.

El sector tecnològic se centra sovint molt en els beneficis i poc en les persones?

Absolutament. La digitalització ha vingut per quedar-se i, si no acompanyem bé les persones, es poden generar moltes més desigualtats. La tecnologia ha de treballar per a les persones, per si sola no resol res. Hi ha una xifra esfereïdora: el 21% de les famílies espanyoles no tenen accés a internet.

"La digitalització ha vingut per quedar-se i, si no acompanyem bé les persones, es poden generar moltes més desigualtats"

Què presenteu concretament?

El projecte de tecnologia immersiva emmarcat dins del Social Digital Lab, que neix amb l'acceleració de la digitalització durant la pandèmia. Aquí creem un espai de cocreació 360 graus, on volem que l'administració pública, l'empresa privada, els centres de recerca i la ciutadania col·laborin per buscar solucions per al benestar de les persones. I d'aquí neixen altres espais.

Quins?

Hi ha una zona per a les start-up tecnològiques que cerquin solucions per al benestar, un espai de formació per acompanyar professionals a incorporar la digitalització, una llar digital des d'on les persones poden testejar millores tecnològiques, i la sala de tecnologia immersiva.

La llar digital és una casa?

Sí, és com una llar real on el que oferim no és la tecnologia, sinó l’aplicabilitat de la tecnologia. Si estàs en la part de desenvolupament, ho veus molt clar, però la gent de carrer no ho veiem. És molt important poder aterrar la tecnologia.

Per què feu servir la sala?

Hem fet projectes de descompressió per a professionals amb sessions de 'mindfulness' i relaxació amb professionals de Suara. També tenim un pilot de teràpia de desenvolupament cognitiu per a persones grans del nostre servei. Les persones amb problemàtiques cognitives poden connectar el so amb la vista i veure les reaccions perquè, per exemple, si fas un gest, les parets s'il·luminen.

També treballem la reminiscència. Portem persones grans a llocs on físicament no podrien tornar si no fos per la realitat immersiva. I amb el Consorci Sanitari de Terrassa fem el projecte Revive, la creació d’un programa de rehabilitació i estimulació neuropsicològica per desenvolupar teràpies per a persones grans.

És diferent de la realitat virtual?

Amb la realitat immersiva prens consciència del teu cos. Amb la virtual, es poden desorientar. Amb persones grans, el fet de perdre consciència corporal pot generar més estrès que beneficis.

Considereu que ja està ajudant al benestar de les persones?

Tenim testimonials. El 100% de les persones que han passat per la prova de relaxació creuen que els ha aportat molt de valor. El benestar percebut és 100% positiu. Els permet durant un espai curt de temps generar un espai de descompressió que és com un 'reset'. I la gent gran pot rememorar llocs als quals no creien poder tornar. Això és posar la persona al centre.

Pots tenir la sensació que estàs fent ioga sota l’aigua. Tenim una experiència lliure d’un nen banyant-se amb dofins. Només veure la imatge em genera benestar. Pot semblar una ximpleria, però és que això hi ha persones que no ho poden viure i el benestar emocional és importantíssim per al benestar físic de les persones.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari