El conflicte entre Telefónica i Guifi·net arriba a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència

Colectic
Un operari desplegant cable de fibra òptica en una zona agrícola, en una imatge del documental 'Última Milla'. Font: Hans de Dalmau
Un operari desplegant cable de fibra òptica en una zona agrícola, en una imatge del documental 'Última Milla'. Font: Hans de Dalmau

El conflicte entre Telefónica i Guifi·net arriba a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència

Colectic

Resum: 

L'organisme afirma que la Fundació ha ocupat la infraestructura al marge de les estipulacions, però aquesta diu que ja les ha regularitzat.

Telefónica porta el conflicte amb la Fundació Guifi·net a la Comissió Nacional de Mercats i Competència (CNMC).

L'organisme que promou el bon funcionament dels mercats en interès de les persones consumidores i de les empreses resol que la Fundació i d'altres operadores interessades –CITTEC, Connecta, Goufone, Fibra de Vallès, Fibrapenedès, Globalcat, Del-Internet i Meswifi– han estat ocupant les infraestructures anomenades MARCo, de la qual l'empresa multinacional se n'atribueix la titularitat, per fer el seu desplegament de fibra.

Guifi·net, que al·lega que Telefónica té el dret d'ús d'aquestes infraestructures però que, en molts casos, han sigut finançades pels ajuntaments amb una finalitat d'interès públic, diu que ja fa dos anys que està regularitzant les infraestructures. Afirmen que la majoria estan regularitzades excepte dos trams que estan en estat d'incidència per dificultats en el procediment.

D'altres operadores que en el passat van utilitzar el conveni de Guifi·net per començar a fer el desplegament i que ara són totalment independents també han sigut informades dels requisits de regularització.

Per tant, Guifi·net descarta la possibilitat que Telefónica desmunti la infraestructura de Guifi·net, tal com havia publicat el blog Bandaancha.eu, i assegura que aquesta informació es pot confirmar amb la multinacional. La resolució afirmava que si no es regularitzava la situació, s'iniciaria un procediment per començar el desmuntatge.

El lloguer que les xarxes comunitàries paguen a Telefónica

La Comissió del Mercat de les Telecomunicacions (CMT) obliga Telefónica a obrir les infraestructures a altres operadores, però li dona dret a cobrar un lloguer per utilitzar aquelles sobre les quals té dret d'ús, explica la Fundació en una nota publicada en aquest espai digital.

Davant la dificultat de determinar la titularitat jurídica i econòmica de Telefónica de certes infraestructures que s'atribueix històricament, la Fundació va decidir en el seu moment no acceptar el pagament del lloguer. Aquest pagament "dificulta extraordinàriament (o impossibilita) l'extensió de xarxes de fibra òptica a zones de molt baixa densitat de població, on no es poden suportar els recurrents mensuals que representen aquests costos", denuncien.

Guifi·net és un projecte tecnològic i social que té com a objectiu construir una Xarxa de Telecomunicacions de Comuns oberta, lliure i neutral. Ja ha aconseguit una de les xarxes comunitàries amb radioenllaços wifi i fibra òptica més extensa del món, amb 32.000 edificis connectats.

Afegeix un comentari nou