El malson dels tràmits online amb programari lliure

Colectic
Amb la pandèmia s'ha consolidat la digitalització de la burocràcia. Font: Yan Krukov (Pexels)
Amb la pandèmia s'ha consolidat la digitalització de la burocràcia. Font: Yan Krukov (Pexels)

El malson dels tràmits online amb programari lliure

Colectic

Resum: 

FemProcomuns publica un informe en què detecta mancances i proposa possibles millores a les administracions públiques.

Els tràmits amb les administracions públiques moltes vegades només es poden fer online i això exclou aquelles persones que no tenen accés a ordinadors, connexió i coneixements sobre el programari. Si, a més, volem fer-los amb programari lliure, que suposa llibertat en l'ús, la modificació i la compartició de les eines i que per tant afavoreix la col·laboració i la independència de la ciutadania dels monopolis tecnològics, el malson dels tràmits encara es fa més gros.

La cooperativa femProcomuns per encàrrec de la cooperativa La Fabric@ publica un informe que ha recollit les experiències de persones usuàries durant tres mesos en relació als tràmits telemàtics amb l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

L'administració pública escull el programari lliure en el pla legislatiu i en la definició de les seves polítiques, i la legislació espanyola i europea obliga l'administració a facilitar l'ús de les tecnologies, no discriminar-lo segons les plataformes que es facin servir i no obligar a fer servir determinades eines. Res més lluny de la realitat.

L'informe posa sobre la taula les dificultats que suposa accedir a tràmits com la sol·licitud de subvencions o del certificat digital amb el sistema operatiu Linux, l’editor LibreOffice, els programes de lectura i edició de PDFs lliures o el navegador Firefox, entre d'altres. Identifica problemes tant en la tecnologia d'escriptori com en els portals de tràmits, com és el cas de l'ús dels plugins Java, que no es poden fer servir en alguns navegadors pel problema de seguretat que representen.

Això provoca que moltes entitats hagin de tenir un ordinador amb programari privatiu i configurat específicament per fer un determinat tràmit telemàtic.

Entre les possibles solucions, proposen que es publiquin els documents en un format estàndard obert com ara Open Document Format, que si es publiquen PDFs es puguin obrir i editar des de programes lliures, i que les aplicacions desenvolupades per fer tràmits es puguin fer servir des de plataformes de programari lliure i se'n publiqui el codi font.

Tot i així, l'Administració ha anat resolent alguns dels problemes identificats i confien en la seva bona disposició: "No hauríem d’estar tan lluny de resoldre-ho. Confiem que aquest informe hi pugui contribuir."

Afegeix un comentari nou