El Mobile Commons Congress potencia l'ètica de les TIC

Associació per a Joves TEB - Informàtic
Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
 Font:
Font:
 Font:
Font:

El Mobile Commons Congress potencia l'ètica de les TIC

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
Associació per a Joves TEB - Informàtic

Resum: 

El primer congrés vol trencar els límits de les TIC en aspectes de llibertat individual i col·lectives. Durant la jornada es va aprofitar per mostrar la plataforma reutilitza.cat.

Ahir dimecres es va celebrar a l'Aula Màster de la Universitat Politècnica de Catalunya, Campus Nord Barcelona, la primera edició del Mobile Commons Congress, un congrès organitzat per la mateixa UPC, amb diverses xerradessobre sostenibilitat i TIC, gènere, reutilització i reciclatge, i xarxes lliures sense fils.

El congrès va tenir la participació de Leandro Navarro , investigador i professor de la UPC, que va parlar sobre el concepte de «pro-comuns», a partir de diversos exemples com el de les infraestructures comunitàries de la xarxa. L'Eva Vidal i el Fermín Sánchez, tots dos professors de la UPC, van parlar de la utilitat de les TIC per al desenvolupament i de la necessitat que estiguin dissenyades, fabricades, usades i desmantellades de forma sostenible.

Milagros Sáinz, investigadors de la Internet Interdisciplinary Institute de la UOC i directora del grup de recerca sobre gènere i TIC de l'IN3, va fer una xerrada sobre el desenvolupament dels rols i estereotips de gènere i la bretxa de gènere en l'elecció dels estudis i les professions. Wouter Tebbens, cofundador i president del Free Knowledge Institute va parlar sobre la necessitat de canviar el model econòmic i anar cap a un model basat en la gestió comunal del creixement.

En Roger Pueyo i l'Agustí Moll, de la Fundació Guifi.net van explicar el funcionament d'una «Quick Mesh Network» i com es podria aprofitar la societat disposant d'una xarxa com aquesta. En Santiago Lamora, Xavier Bustamante i en David Franquesa, van explicar les darreres novetats sobre les eines de preparació per a la reutilització i traçabilitat de productes i residus electrònics del projecte eReuse.org. Per últim, la Miriam Planas, d'Enginyers sense Fronteres, va explicar tots els problemes que hi ha al darrera d'un telèfon mòbil, com per exemple els minerals conflictius.

A la tarda van haver-hi tallers sobre l'utilització de l'eina reutilitza.cat, una eina per les entitats del tercer sector que necessitin equips informàtics o per la gent que vulgui fer donatius d'ordinadors.

Afegeix un comentari nou