Àmbit de la notícia
Informàtic

El sector TIC creix en més de cinc punts percentuals i representa gairebé el 10% del PIB català

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • La presència de dones al sector i la retenció del talent continuen sent els principals reptes de les TIC a Catalunya. Font: Pixabay.
    La presència de dones al sector i la retenció del talent continuen sent els principals reptes de les TIC a Catalunya. Font: Pixabay. Font: Pixabay

Són dues de les principals conclusions del 15è Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya, elaborat pel Cercle Tecnològic amb suport de la Generalitat.

El sector de les tecnologies de la informació i la comunicació de Catalunya continua creixent i preveu tancar l’any amb un 4’4% més que la xifra de negoci de l’any anterior, segons les dades del 15è Baròmetre del sector tecnològic de Catalunya, elaborat pel Cercle Tecnològic amb suport de la Generalitat.

En aquesta mateixa línia, gairebé el 70% de les empreses enquestades confirma que els resultats de negoci del 2022 han estat superiors als de l’any anterior, i un 16% destaca per haver incrementat la facturació més d’un 20%.

El Baròmetre també mostra un creixement destacable en el nombre d’empreses de l’ecosistema TIC, que se situen ja en 17.811, xifra que suposa un augment del 5’5% respecte de l’any passat, representant ja gairebé el 10% del producte interior brut de Catalunya.

L’ocupació assoleix els 123.700 llocs de feina, amb un augment percentual de gairebé el 9%, i representa ja el 18’8% del total de treballadores del sector tecnològic a Espanya. Aquestes dades del Baròmetre ratifiquen els resultats presentats recentment en un altre estudi centrat específicament en el grau d’ocupabilitat que mostren que el 60% de les companyies espera incrementar la plantilla al llarg del 2023.

Les assignatures pendents: més presència femenina i més talent

La qüestió de la paritat continua sent una de les principals assignatures pendents del sector de les tecnologies de la informació i la comunicació a Catalunya. De fet, segons les darreres dades del Cercle Tecnològic, només el 26% dels professionals de l'ecosistema són dones, i d'aquestes, un 23% ocupa posicions tecnològiques.

Segons destaca el Baròmetre, la manca de talent continua sent també una de les principals preocupacions de les empreses TIC. El 54% de les empreses participants en l'estudi considera que la fuga de professionals qualificades afecta negativament el sector, amb l'oferta de sous poc competitius i pitjors condicions laborals que en altres països com a principals causes.

En aquesta 15a edició, una quarta part de les companyies també esmenta la contractació per part d'empreses de demanda tecnològica com un element que dificulta la retenció del personal.

El ‘núvol’ digital, la tecnologia amb més impacte

Tot i la irrupció de la intel·ligència artificial (IA) en el sector tecnològic i en el conjunt de la societat, el 62% de les empreses enquestades al Baròmetre destaca el ‘cloud’ (núvol digital) com la tecnologia de més impacte de l’any. La IA se situa en segon lloc, amb un 58%.

En el cas de les companyies de demanda, hi ha una diferència entre les que compten amb un departament TIC i les que no en tenen. Més del 70% de les empreses que sí tenen un departament dedicat a la tecnologies de la informació i la comunicació veu la IA i les seves aplicacions com la tecnologia amb més impacte, mentre que el 35% de les companyies que no tenen un departament TIC, destaquen els ‘núvols’ digitals. Tanmateix, el 35% de les que no compten amb una àrea tecnològica específica interna no destaquen cap tecnologia com a puntera.

L’estudi apunta que la disparitat en els resultats es deu a la diversitat de moments d’impuls i adopció de les onades tecnològiques dins d’un mateix ecosistema, on conviuen empreses de perfil i mida diferents. Aquest context fa que el suport de l’administració en promoció de la transformació tecnològica tingui una valoració positiva. De fet, així ho apunten el 82% de les empreses consultades sobre l’impacte d’aquesta política pública en el negoci.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari