Àmbit de la notícia
Informàtic

Els Premis ‘DonaTIC’ compleixen deu anys reconeixent a les referents de l’àmbit tecnològic

Entitat redactora
Colectic
Les guardonades amb els premis 'DonaTIC’ 2024 durant la cerimònia d'entrega de les condecoracions a la sala ‘La Paloma’. Font: TIC Catalunya.
Les guardonades amb els premis 'DonaTIC’ 2024 durant la cerimònia d'entrega de les condecoracions a la sala ‘La Paloma’. Font: TIC Catalunya. Font: TIC Catalunya

Enguany, els guardons van premiar la tasca de dotze dones i dues entitats del sector digital i tecnològic. 

Dotze dones procedents dels àmbits empresarial, professional i acadèmic, una iniciativa empresarial i una iniciativa social, han rebut enguany els Premis 'DonaTIC' 2024, impulsats pel Govern de la Generalitat per reconèixer el paper i el talent de les dones en l'àmbit de les noves tecnologies i les disciplines de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques.

Enguany, es van presentar setanta candidatures a uns premis que es van lliurar a la sala ‘La Paloma’ de Barcelona, en un acte de marcat caràcter festiu amb motiu del desè aniversari de l’esdeveniment. La gala, presentada per les humoristes Ana Polo i Maria Rovira, coneguda artísticament com a Oye Sherman, va comptar amb la participació del conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, i amb la intervenció de la secretària de Polítiques Digitals, Maria Galindo.

L’edició 2024 dels Premis ‘DonaTIC’ va reconèixer la tasca de les següents dones:

  • En la categoria 'emprenedora' es va reconèixer a Maria José Martí Gil, fundadora de la plataforma 'ZeroError', que utilitza la intel·ligència artificial per a la detecció de dades errònies i fraus. Martí, a més, ha treballat en diverses empreses cabdals dels Estats Units, com ara American Express o MetLife, on també ha advocat per la representació femenina en les organitzacions.
  • En la categoria 'empresària' es va premiar la tasca d'Eva García Ramos, cap de WIVI Vision, empresa que avalua i millora les disfuncions i habilitats visuals mitjançant tecnologies com la intel·ligència artificial, els videojocs immersius en 3D i les dades massives. A més, García forma part de W4STEAM, una associació internacional que busca augmentar la presència d'emprenedores en l'àmbit científic i tecnològic.
  • En la categoria 'professional' es va distingir a l'enginyera de telecomunicacions Roser Roca Tohà pels seus més de vint anys d'experiència al sector dels serveis digitals geoespacials. Roca, a més, és mentora de joves professionals del sector TIC i una gran defensora del talent femení digital aeroespacial.
  • En la categoria 'acadèmica/investigadora' es va premiar la catedràtica a la Universitat de Barcelona Petia Radeva, matemàtica i doctora en Visió de Computador. Radeva és també gestora de recerca de l'Agència Estatal d'Investigació del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats en l'àrea TIC de Visió i Aprenentatge automàtic.
  • En la categoria 'divulgadora' es va reconèixer a Elisabet Tremps Tor, creadora del pòdcast 'She has a voice' per difondre les històries i les experiències de dones en el món de les TIC, i també per crear una xarxa de dones properes que són referents per a les generacions actuals i futures.
  • En la categoria 'revelació' es va distingir a Irene Unceta, professora adjunta al Departament d'Operacions, Innovació i Ciència de Dades d'ESADE Business School i també Directora Acadèmica del grau d'intel·ligència artificial per Negocis. Unceta, a més, és mentora en la iniciativa BITaminadas de la Fundació Esplai on guia a joves en el seu desenvolupament en la tecnologia.
  • Pel que fa a la categoria 'estudiant TIC' van ser reconegudes Martina Massana Massip, estudiant del Grau en Ciència i Enginyeria de Dades a la Universitat Politècnica de Catalunya; Alma Azul Colina i Amani Fadli Dokkali, estudiants del Cicle Formatiu de Grau Superior en Desenvolupament d'Aplicacions Multiplataforma en el perfil de videojocs; Ana Lucía Silva Córdoba, que actualment cursa el Cloud AWS Re/Start en el programa FemmeForward de Factoria F5 i Aurora Tomás Berjaga, doctoranda en Arquitectura de Computadors a la Universitat Politècnica de Catalunya.

A més, també van rebre premis especials Anna Mercadé Ferrando (guardó honorífic), Clàudia Soriano Guerrero (menció especial en el sector aeroespacial), Lidia Panosa Gutiérrez (menció especial en l’àmbit de la ciberseguretat) i Susana Pérez Alonso (menció especial en l’àmbit de la cultura digital). 

FemCoders, millor iniciativa referent d’entitats

A cada edició dels premis 'DonaTIC', a més de reconèixer la tasca de persones individuals, també es premia la feina d'entitats del sector. Enguany, el guardó a 'millor iniciativa referent: subcategoria d'entitat' el va rebre el projecte 'FemCoders', una iniciativa de Factoria F5, associació sense ànim de lucre dedicada a oferir oportunitats en el sector tecnològic a persones en situació de vulnerabilitat, amb especial enfocament en dones. Aquesta iniciativa té l'objectiu de reduir la bretxa digital de gènere, abordant la infrarepresentació femenina en el sector tecnològic.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari