Enfoquem en púrpura per uns continguts audiovisuals lliures d'estereotips

Ravalnet
Autor/a: 
Carla Fajardo Martín
Imatge del vídeo del projecte Enfoquem en púrpura que denuncia la representació estereotipada de les dones trans i racialitzades. Font: Metges del Món i ACPP Catalunya
Imatge del vídeo del projecte Enfoquem en púrpura que denuncia la representació estereotipada de les dones trans i racialitzades. Font: Metges del Món i ACPP Catalunya

Enfoquem en púrpura per uns continguts audiovisuals lliures d'estereotips

Autor/a: 
Carla Fajardo Martín
Ravalnet

Resum: 

Metges del Món (MdM) i l’Assemblea de Cooperació Per la Pau (ACPP) Catalunya impulsen una diagnosi i diverses formacions davant de la necessitat de crear imaginaris més igualitaris.

Les dones continuen invisibilitzades i estereotipades a l'audiovisual, especialment les dones trans i les racialitzades. És la conclusió d'Enfoquem en púrpura, el projecte transfeminista i antirracista de Metges del Món (MdM) i l’Assemblea de Cooperació Per la Pau (ACPP) de Catalunya que, a partir dels resultats d'una diagnosi proposa promoure productes audiovisuals feministes i igualitaris a través d'una sèrie de webinars.

A més, es preveu l'organització d'un festival de curts amb la temàtica de la representació de les dones i una jornada de participació per presentar les conclusions i els curts premiats.

Poques dones i 'purplewashing'

El col·lectiu Pura Quiteria ha realitzat la diagnosi mitjançant la metodologia d'acció participativa durant tres tallers participatius amb entitats de la ciutat de Barcelona i un panell d'expertes, que han seleccionat un seguit de pel·lícules, sèries i anuncis recents i amb èxit d'audiència com ara 'Una joven prometedora', 'Malasaña 32', 'Gambito de Dama', 'La casa de papel' o 'La que se avecina'.

Els resultats diuen que hi ha poca presència de dones tant davant com darrere de la pantalla, als equips de producció audiovisual, un fet que perpetua els rols de gènere i que fa que es projecti les dones sota la mirada dels homes. Tot i que cada cop són més recurrents les trames aparentment feministes, la diagnosi afirma que continuen sent "masclistes, patriarcals, racistes i capacitistes" i que sovint les dones hi apareixen per complir quotes.

Malgrat que cada vegada veiem més diversitat en les identitats i rols de gènere, apunten la necessitat de representar identitats dissidents sense estereotipar-les ni ridiculitzar-les, i assenyalen les dones trans i les dones racialitzades com a les grans damnificades de l'audiovisual.

El col·lectiu reclama també estudis actualitzats sobre gènere i interseccionalitat al sector i més compromís i processos de caràcter quantitatiu i qualitatiu per analitzar com evoluciona el canvi cap a uns audiovisuals que garanteixin els drets de totes les persones.

A més de les entitats impulsores, a la diagnosi hi han participat els col·lectius Mujeres Unidas Entre Tierras (MUET), AfroFemKoop i Teleduca, i persones voluntàries.

"L'audiovisual mainstream utilitza les noves onades dels feminismes, la lluita LGTBI, la lluita contra l'heteronormativitat dels cossos, per fer 'purplewawshing' i 'pinkwashing'. És important que no abaixem la guàrdia davant d'això", diu Beatriz de Ory, una de les responsables del projecte des de Metges del Món. "La llàstima és que els resultats són els esperats i ens adonem que hi ha molta feina a fer", afegeix.

El projecte vol canviar el paradigma de com i què consumim oferint eines per prendre'n consciència: "És una responsabilitat de totes crear nous productes i nous imaginaris i ens hem de responsabilitzar dels productes que consumeixen les futures generacions. No tots els mitjans i xarxes socials tenen en compte l'abast dels continguts creats, el poder de les històries. Ens preocupa que no s'estigui parlant d'això i que es continuï creant contingut que perpetua rols i estereotips".

Formació per a la transformació

A partir de l'anàlisi, s'han dissenyat dotze webinars oberts i gratuïts sobre temàtiques detectades per treballar-ne la representació com les dones migrades, les dones trans, les relacions sexoafectives de les dones, les dones asiàtiques, les dones amb diversitat funcional o les violències masclistes a les xarxes, entre d'altres. Les formacions estan encapçalades per dones expertes en la temàtica, ja sigui per la seva formació o per la seva experiència vital.

"Són espais de representació. Un dels objectius era que els impartissin persones dels col·lectius dels quals parlen", complementa De Ory.

A més, dins del projecte han elaborat dues eines gràfiques per analitzar si un anunci o una pel·lícula o sèrie són masclistes segons la representació que s'hi fa de les dones. Tot i així, alerten que per identificar-ho no s'hi val només amb un test. Hi hem de reflexionar.

Test per detectar si una pel·lícula o sèrie són masclistes segons la representació de les dones que s'hi fa. Font: Metges del Món i ACPP Catalunya

Afegeix un comentari nou