Es busquen dones referents en tecnologia que engresquin a les joves

Associació per a Joves Teb
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Es busquen dones referents en tecnologia que engresquin a les joves

Associació per a Joves Teb

Resum: 

El 25% de les alumnes de carreres tècniques són dones. Calen referents perquè les joves vegin que l'enginyeria o les ciències són una opció per a elles. T'apropem iniciatives que donen visibilitat a dones en TIC.

Sabries dir el nom d'un enginyer o científic que hagi contribuit a millorar el món? Segur que sí. I què tal el nom d'una cinentífica o enginyera? Aquí es complica la cosa. Però que no les coneguem no vol dir que no existeixin. Grace Hooper va ser pionera en el món de la informàtica, Rosalind Franklin va tenir un paper destacat en el descobriment de l'estructura de l'ADN, Emily Roebling va ser la líder técnica del pont de Brooklyn, una de les construccions más emblemàtiques de Nova York. I així un llarg etcèterea.

Donar a conèixer les seves històries i assoliments podria servir d'inspiració per a les noies que han de triar cap a on encaminar els seus estudis. Amb aquesta convicció, són cada cop més les iniciatives que busquen donar visibilitat a les dones en la tecnologia.

Concurs Wisibilízalas

En aquests moments, per exemple, està en marxa el concurs Wisibilízalas de la Universitat Pompeu Fabra, que pretén lluitar contra els estereotips que associen el treball en ciència en general, i en tecnologia en particular, amb el gènere masculí. Convida a alumnes d'ESO i Batxillerat a reflexionar sobre la menor visibilitat de les dones en ciència i tecnologia i a potenciar les referències femenines en aquest àmbit.

Així, els i les participants hauran de crear una pàgina web en la qual descriguin la carrera (biografia, resultats destacats, curiositats...) de com a mínim dues dones espanyoles contemporànies que treballin en l'àmbit de les TIC (a Espanya oa l'estranger). Els millors continguts s'inclouran en pàgines de la Wikipedia.

S'hi pot participar en grups de màxim 10 alumnes de qualsevol entitat educativa d'Espanya d'entre 12 i 18 anys. Els alumnes menors de 12 anys estan també convidats a participar, per competir pel premi especial: Wisibilízalas Junior. La participació estarà oberta fins al 9 desembre 2016 a les 17.00 hores. El lliurament es realitzarà enviant un email a wisibilizalas[arrova]upf.edu que contingui: Nom del centre, adreça, nom del professor/a referent, noms dels membres de l'equip i enllaç al portal web creat.

Els premis seran els següents:

  • 1r premi: Impressora 3D categoria I
  • 2n premi: Impressora 3D categoria II
  • 3r premi: 5 kits Makey Makey
  • Wisibilízalas Junior: Impressora 3D (estudiants menors de 12 anys)

Premi 12x12 Dona TIC 2016

El Premi 12x12 Dona TIC de la Generalitat de Catalunya pretén divulgar entre la societat referents de dones en el camp de les TIC per aconseguir estimular a les joves perquè cursin estudis relacionats amb l'enginyeria. S'hi poden presentar candidatures fins al 25 de novembre. Després serà el torn del jurat, que tindrà en compte la trajectòria professional de les candidates, que siguin referents amb valors en el seu àmbit de treball i que tinguin un impacte social sobre el bé comú.

Les guanyadores es donaran a conèixer el 15 de desembre, al 12x12 Congress, i rebran com a premi el reconeixement a la seva trajectòria professional. El jurat podrà també atorgar una menció especial a una institució i a una escola per la seva tasca en la promoció de la incorporació de les dones a l'àmbit de les TIC, especialment les joves.

Premis Europeus Ada

Ada Lovelace va ser la primera programadora de la història de la computació. En el seu record s'organitzen des de fa uns anys els Premis Europeus Ada (Eurpean Ada Awards), que premien i donen a conèixer noies, dones i organitzacions que desenvolupen una tasca destacable en el món de les TIC.

Acaben de fer públic el llistat de les finalistes de l'edició 2016-2017, entre les quals hi ha l'alacantina Nuria Oliver, enginyera en telecomunicacions i doctora pel Media Lab de l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT). Les guanyadores es donaran a conèixer en la quarta edició de la cerimònia d'entrega de premis del European Ada Awards, que tindrà lloc el 8 de desembre de 2016, a Brussel·les.

Afegeix un comentari nou