Escape Fake: joves contra la desinformació

Colectic
Imatge del vídeo del projecte Escape Fake. Font: Learn to Check
Imatge del vídeo del projecte Escape Fake. Font: Learn to Check

Escape Fake: joves contra la desinformació

Colectic

Resum: 

Les fundacions Banc Sabadell, Mobile World Capital Barcelona i Exit posen en marxa aquest projecte que confia en el jovent com a agent transformador.

150 alumnes i tres mesos de formació contra la desinformació a través de la gamificació i de la metodologia d'aprendre fent per acabar fent realitat un escape room sobre aquesta temàtica. Es tracta del projecte formatiu i d'innovació social Escape Fake, impulsat per la Fundació Exit, la Fundació Mobile World Capital Barcelona i la Fundació Banc Sabadell, amb la col·laboració de la iniciativa Learn to Check.

En l'era de la postveritat i les 'fake news' és cada cop més difícil destriar la informació verídica de la falsa i el jovent és el col·lectiu més exposat a les plataformes digitals que faciliten la desinformació. És per això que aquestes entitats han volgut adreçar-se a les persones d'entre 16 i 21 anys per tal d'empoderar-les i que es converteixin en agents de canvi social en l'àmbit digital a les seves comunitats.

El projecte s'ha desenvolupat a 20 aules d'una sèrie de centres educatius on s'estan realitzant formacions sobre verificació d'informació per grups de treball. Només deu d'aquests grups formats per tres alumnes cadascun seran seleccionats pel professorat per dissenyar una proposta d'escape room, amb el mentoratge d'una persona educadora i d'una persona voluntària.

Durant aquest procés, la influencer Asaari Bibang presentarà a l'alumnat els principals reptes de la desinformació, molt presents a les xarxes i alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), sobre els quals hauran de treballar. Entre aquests, hi ha temàtiques com la nutrició, la sexualitat, el canvi climàtic, les mentides virals a l'institut, el tabac, alcohol i les drogues, la desinformació i comunicació intergeneracional, el gènere i la identitat, i la immigració.

Un comitè de persones expertes acabaran de definir els reptes i formaran el jurat que decidirà el grup guanyador que podrà posar en pràctica el seu escape room disposant dels serveis d'empreses d'escape room i d'ambientació d'espais del seu municipi.

El jurat està format per l'especialista en innovació social digital Liliana Arroyo, la psicòloga Tatiana Guerrero, els professors Alexandre López i Miquel Àngel Prats, la periodista Aurora Mínguez, l'infermera, antropòloga social i cultural Concepción Fuentes, el president del Consell General de Col·legis d'Enginyeria Informàtica Fernando Suárez, el comissionat internacional a l'associació Proyecto Hombre, Oriol Esculies, la directora general de la Fundació Gasol a Europa, Cristina Ribes, el director d'investigació i cofundador de por Causa, i el director general de Newtral.

Afegeix un comentari nou