Àmbit de la notícia
Informàtic

Exploreu el coneixement mitjançant un joc de cartes de Wikidata

Entitat redactora
Colectic - Informàtic
Autor/a
Xavi Aranda
  • Fotografia del joc de cartes Top Trumps
    Font: Stephen Carter

Dues persones han desenvolupat un generador de cartes que extreu la informació de Wikidata. Mitjançant aquestes cartes es pot jugar al joc ‘Top Trumps’.

El passat 5 de març Sebastian Morr i 'bleeptrack' van presentar, a través de Twitter, un generador de joc de cartes basat en informació extreta de Wikidata. El generador de joc de cartes el van desenvolupar durant la Wikidata Workshop, celebrada a Wochenende, Àustria, del 22 al 24 de febrer passat.

Aquest generador de cartes té un funcionament molt senzill. Veureu que el generador disposa d’un formulari amb una caixa de text i una llista desplegable. A la llista desplegable heu de seleccionar l’idioma en què voleu generar la baralla de cartes. A la caixa de text heu d’introduir el codi Q d’un element de Wikidata. Si aneu a Wikidata i cerqueu al cercador ‘ciutat’ veureu que l’element ‘ciutat’ té l’identificador 'Q515'. Si s’introdueix aquest codi a la caixa de text i seleccioneu l’idioma català, us generarà una baralla de cartes en català amb les ciutats del món que han estat introduïdes a Wikidata.

El generador de cartes agafa la informació de Wikidata

Aquestes cartes les podeu imprimir en cartó i retallar. El joc encara no té nom i els mateixos desenvolupadors estan recollint propostes a través d’una votació en línia. Ha estat desenvolupat sota llicència de programari lliure i el seu codi està publicat a GitHub. El funcionament del joc es basa en un popular joc de cartes anglès anomenat ‘Top Trumps’. Mitjançant ‘Top Trumps’ molts infants adquireixen més coneixement o aprenen altres idiomes.

Com funciona 'Top Trumps'?

El joc és ben senzill. Poden jugar dues persones. Les persones que juguen han d’escollir una baralla temàtica, per exemple: baralla de cartes d’animals, baralla de cartes de cotxes o baralla de cartes de ciutats. A cada carta hi ha un element amb diverses categories que contenen nombres. Cada baralla temàtica té les mateixes categories. Per exemple, si la baralla tracta sobre ciutats, una carta pot ser l’element ‘Barcelona’ i les categories que té poden ser:

  • Nombre d’habitants. 
  • Any de fundació.
  • Metres quadrats.

Primer de tot es barregen les cartes de la baralla i es distribueix, sobre la taula, 5 cartes per cada persona. Les cartes s’han de repartir cap per avall i s’han d’apilar una sobre de l’altre. La persona jugadora de menys edat comença. Agafa el seu plec de cartes, mira la primera carta i diu en veu alta una categoria i el seu valor, per exemple: 1.611.822 habitants. L’altra persona mira del seu plec la primera carta i diu el valor de la mateixa categoria, per exemple: 133.545 habitants.

Les dues persones ensenyen les dues cartes i veuen l’element. La persona que té la carta de l’element 'Barcelona', guanya, ja que té el nombre d’habitants més alt que l’element 'Tarragona'. Aquesta persona es queda la carta de l’element 'Tarragona', la col·loca al final del seu plec i torna a començar el joc. El joc finalitza quan una de les dues persones es queda sense cartes.

Les dades de Wikidata

El generador de cartes que van programar Sebastian Morr i 'bleeptrack' extreu les dades de Wikidata, la base de dades lliure, universal i col·laborativa. Wikidata és una base de dades estructurada. Això significa que cada element conté un identificador que es compon de la lletra Q i un número. Cada element pot contenir diverses propietats. Les propietats s’identifiquen per la lletra P i un número. Els elements estan interrelacionats amb les propietats. Això permet generar moltes consultes amb molta informació, com per exemple:

  • Humans sense fills o filles.
  • Tots els fars de Noruega.
  • Les ciutats que actualment tenen alcaldessa.

Wikidata és un projecte de Wikimedia, l’entitat que va crear la Wikipedia. Qualsevol persona pot introduir dades a Wikidata. Totohom és lliure d’utilitzar Wikidata per a qualsevol propòsit, com per exemple el generador de cartes de Sebastian Morr i 'bleeptrack'.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari