Fairphone, l'smartphone elaborat sota uns valors ètics

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
 Font:
Font:

Fairphone, l'smartphone elaborat sota uns valors ètics

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB

Resum: 

L'empresa social holandesa Fairphone, està produint un telèfon intel·ligent elaborat en condicions totalment ètiques. El preu i les característiques, són molt similars a les de qualsevol altre mòbil existent en el mercat actual.

Fairphone és un telèfon intel·ligent desenvolupat sota unes condicions, èticament parlant, justes. La gran majoria de telèfons que circulen al mercat, tenen al darrera històries negres basades en explotació laboral, conflictes armats o males praxis mediambientals. Amb aquest telèfon mòbil es vol començar a pensar en la possibilitat de fabricar tecnologia amb consciencia ètica.

Fairphone va néixer a Amsterdam, com a moviment de conscienciació sobre els abusos de la indústria del telèfon mòbil. Fruit d'això, del moviment va sorgir una empresa social amb la voluntat de construir un mòbil totalment just. Per a fer-ho, l'empresa es va auto-exigir 5 valors: bones condicions laborals durant la fabricació, absència de materials conflictius, cicle de vida net, tecnologia lliure i oberta, i total transparència en tot el procés.

Les característiques tècniques de Fairphone no el deixen com un mòbil de segona. Processador Quad-Core MediaTek 6589, pantalla de 4,3 polzades amb resolució qHD, càmera de 8 megapíxels, 16 GB de capacitat interna, bateria intercanviable i possibilitat de inserir una targeta SD. El sistema operatiu és Android 4.2 Jelly Bean, però amb la possibilitat de posar-hi qualsevol altre sistema lliure com Firefox OS, Ubuntu Mobile o Tizen. No incorporen auriculars ni microusb's, ja què l'empresa considera que tothom té un auricular arraconat en algun calaix.

Actualment, Fairphone ha encarregat la construcció del seu mòbil a l'empresa xinesa A'hong. Per a construir-lo, aquesta empresa ha hagut de passar una auditoria social per conèixer a fons les condicions laborals i les condicions de fabricació.

Aquest telèfon, ja es pot encarregar per 325 euros, un preu totalment compatible amb la resta de telèfons intel·ligents del mercat. Tota la informació del preu, quedarà desglossada sota la condició de total transparència.

Font d'informació: Vilaweb i Arranjaments Digitals.

Comentaris

La pagina per encarregar el Fairphone esta en angles i no l´entenc. Hi ha algun lloc, botiga o pagina en catala o espanyol que el pugui comprar. Moltes gracies!

Bon dia,

En aquesta pàgina en català, hi trobaràs l'explicació i un enllaç per a fer-ne la compra en cas d'estar interessat/da.

http://www.arranjamentsdigitals.com/fairphone-el-mobil-intel%C2%B7ligent-amb-consciencia-social/

Moltes gràcies!

Equip de xarxanet.org

Afegeix un comentari nou