Àmbit de la notícia
Informàtic

Fembloc, un projecte pilot per atendre violències de gènere digitals

Entitat redactora
Colectic
  • El ciberassetjament afecta especialment les dones joves, segons el ministeri d'Igualtat.
    El ciberassetjament afecta especialment les dones joves, segons el ministeri d'Igualtat. Font: RODNAE Productions (Pexels)

Calala Fondo de Mujeres, Donestech, Fundació Surt i la UB impulsen la creació d'una línia d'atenció basada en la interseccionalitat i la ciberseguretat.

Patir per no tenir connexió a internet i no poder respondre la nostra parella, que controlin les nostres rutines a través de les xarxes socials, o que ens facin xantatge amb una imatge que han aconseguit amb el nostre consentiment és violència de gènere digital.

Que es dugui a terme amb mitjans virtuals no la fa menys real i pot tenir conseqüències psicològiques i físiques devastadores arribant a provocar fins i tot el suïcidi de les persones afectades.

Calala Fondo de Mujeres, Donestech, Fundació Surt i la UB uneixen experteses per tirar endavant el projecte Fembloc, un pla pilot per elaborar una línia d'atenció o 'help line' basada en la mirada feminista interseccional i la ciberseguretat. Creuen que és el moment després de la reforma de la llei de violència de gènere l'any passat en què es va incloure l'assetjament digital.

Per desenvolupar el pilot, elaboraran el marc conceptual, el marc legal, el marc interseccional, l’estat de la qüestió, un mapeig de totes les help lines a nivell tant català com espanyol i internacional per veure quines iniciatives estan funcionant i, finalment, un informe amb les dades que en recullin per generar aprenentatge i recomanacions, que es presentarà en unes jornades l'any que ve.

Es podrà contactar amb la línia d'atenció pilot a través de diversos canals entre els quals la pàgina web Fembloc.cat, i les persones que denunciïn rebran atenció directa amb la màxima privacitat.

Si patim violència de gènere podem trucar a la línia d'atenció telefònica del govern espanyol, de la Generalitat i a la de l'ajuntament del nostre municipi, però no disposem de cap línia d'atenció específica per a aquest tipus de violències i els serveis existents tenen algunes mancances, afirma Anna Domínguez, responsable de programes de Cala Fondo de Mujeres.

"Als serveis actuals els falta aquesta part feminista de no victimització. Falta un servei especialitzat en la part digital, tot i que des de Fembloc també es farà atenció psicosocial i legal", afegeix.

De fet, les entitats impulsores confien en reforçar els serveis existents i han mantingut el contacte amb aquests per poder articular accions conjuntament: "Volem que sàpiguen que som aquí".

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari