Implicació de les noves tecnologies al terratrèmol de Xile

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Implicació de les noves tecnologies al terratrèmol de Xile

Resum: 

Quan una catàstrofe natural d'aquestes dimensions succeeix en qualsevol punt del planeta la primera pregunta que ens passa pel cap és com podem ajudar?

Gràcies a Internet, aquestes les primeres reaccions es poden plasmar amb molta més rapidesa i facilitat. La xarxa de xarxes ha permès que gent, des de qualsevol punt del planeta, i sense grans coneixements tecnològics, doni el seu suport, aporti ajuda i col·labori en la reconstrucció d'aquest país. Com ja explicava Jaume Albaigès en el seu article La tecnologia i la solidaritat en el cas d'Haití, aquests dies estem veient què passa quan la solidaritat i la tecnologia es donen la mà.

Per mantenir-nos informats

Les comunitats de periodisme ciutadà són comunitats que han nascut donant veu i protagonisme a les històries creades des del carrer, per les persones que en són protagonistes. Davant el terratrèmol han sigut les que han donat un primer pas i ens mantenen informats del que està passant al territori afectat.

Aquests dies podem seguir les últimes actualitzacions fent un seguiment d'una de les plataformes de notícies ciutadanes amb més cobertura a Xile.

De la mateixa manera, GlobalVoices ha nascut amb la voluntat de donar veu (i traduir) les històries que es queden al marge del periodisme oficial, i contribueix aportant diferents mirades sobre el terratrèmol i les seves conseqüències:

Com a esdeveniment important, el terratrèmol de Xile ja té una entrada a la wikipèdia. Cal tenir en compte que, com a base enciclopèdica que té aquest projecte, acostumen a ser bastant reticents a incloure articles sense tenir-ne distància històrica per ser-ne crítics. Amb tot i això, ens ofereix un article realment complet sobre el terratrèmol i les seves conseqüències:

Què hi diuen, els blocs?

Els diaris personals a Internet són la manera de seguir les veus anònimes de la xarxa. De manera individual la resposta a la xarxa també ha estat massiva, i seguir els esdeveniments a través dels planetes de blocs xilens pot ser una bona idea. Us proposem una breu llista

De fet, ha sigut una iniciativa personal la que ens ha centralitzat la informació, ha fet un dels millors seguiments del terratrèmol i ens ha donat més pistes de com ajudar als seus afectats:

Així com aquesta altra que centra esforços en localitzar persones desaparegudes:

Les xarxes socials responen

Tota aquesta resposta també s'ha vist reflectida en les xarxes socials presents a Internet. A través de Twitter, una xarxa en la que la gent es comunica a través de petits missatges tipus sms, s'han organitzat aquelles veus que buscaven amics, familiars i coneguts amb els que havien perdut el contacte des del passat 27 de febrer.

La resposta tampoc s'ha fet esperar a una de les altres xarxes socials més extenses, Facebook. Milers de persones s'han afegit a un grup a través del qual es comparteixen contactes, informacions i es donen consells per a tots els afectats i a les persones que vulguin ajudar:

I la tecnologia es posa al servei

Google també ha respost immediatament, encara més ràpid que com ho va fer després del terratrèmol d'Haití. Aquest cop, només en dues hores, ha habilitat una pàgina que centralitza la recerca de persones a la vegada que permet realitzar donatius:

Però no és l'única plataforma tecnològica en respondre en moments de crisi. Partint de la experiència d'Haití la tecnologia wiki ha posat la possibilitat de treballar col·laborativament per gestionar aquesta crisi. A partir de la idea de que treballar conjuntament ajuda a millorar l'objectiu comú, experts en tecnologia i no tant experts han ajuntat les seves forces per desenvolupar projectes com: la creació de mapes de serveis bàsics i carreteres tallades, la traducció espanyol – anglès de les crides, etc.

És destacable un dels projectes amb el que s'ha decidit col·laborar i recolzar des de la CrisisCamp, un sistema de publicació a la web a partir de tecnologies mòbils com els missatges sms. D'aquesta manera, quan les infraestructures es poden veure afectades, la comunicació continua sent possible:

Després de totes aquestes respostes podem veure que tots els avenços tecnològics de la nostra societat són una eina per a nosaltres, i es demostra en moments com aquests: quan la resposta humana es materialitza en solidaritat.