Iniciatives per fomentar les vocacions tecnològiques de les més joves

Colectic
El percentatge de noies que trien carreres tecnològiques lluny d'augmentar s'està reduïnt. Font: Colectic
El percentatge de noies que trien carreres tecnològiques lluny d'augmentar s'està reduïnt. Font: Colectic

Iniciatives per fomentar les vocacions tecnològiques de les més joves

Colectic

Resum: 

El 25 d'abril de 2019 se celebra el Dia Internacional de les Nenes en les TIC. En el marc d'aquesta diada, diverses organitzacions i xarxes llancen campanyes per animar les noies a emprendre una carrera en el sector tecnològic.

Tan sols el 2% de les dones ocupades treballen en el sector tecnològic i digital. A més, les noies que es graduen en carreres tecnològiques són només el 14,6%. Són dades de l''Informe Mujeres en la Economía Digital en España 2018', que mostra la seva preocupació perquè cada vegada són menys les joves que trien fer carreres TIC.

Des de fa ja uns anys, aquesta realitat preocupa tant a governs europeus com a organismes internacionals. Així, l'any 2011, la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT), l'organisme de Nacions Unides especialitzat en telecomunicacions, va proposar celebrar el Dia Internacional de les Nenes en les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC).

La diada busca encoratjar les vocacions tecnològiques en les nenes i joves, així com reduir la bretxa digital de gènere. La data triada és el quart dijous del mes d'abril, que enguany cau en el 25 d'abril.

A Catalunya, diverses entitats i xarxes llancen iniciatives per commemorar la diada. Us les expliquem!

Campanya #ChicasInTech

La Fundación Esplai té en marxa la campanya #ChicasInTech. La va llançar el passat 8 de març, coincidint amb el Dia Internacional de les Dones i, fins al 25 d'abril, anima les entitats socials, persones particulars i institucions a participar-hi. El que han de fer és recollir en una peça de vídeo les opinions de les nenes i adolescents del seu voltant sobre la tecnologia i els rols de gènere que se li atribueixen.

A més de recollir les impressions de les més joves, la iniciativa anima a les dones que treballen en aquest àmbit a explicar les seves experiències. Amb la voluntat que això ajudi a generar un diàleg intergeneracional entre les participants.

Els vídeos es poden fer arribar a l'adreça de correu gporres[arrova]fundacionesplai.org. La Fundación Esplai es compromet a fer difusió del material rebut, a través dels seus perfils a les xarxes socials.

Trobada 'Noies, les TIC són Nostres'

L'associació Dones en Xarxa organitza un esdeveniment en el marc d'aquesta diada. Serà el 26 d'abril, a les 19.00 hores, al Movistar Centre de Barcelona.

L'acte comptarà amb la participació de youtubers feministes i de l'àmbit digital, com ara, Lula Gómez, creadora de la sèrie de capítols 'Eres una caca', on combat per mitjà de l’humor comentaris masclistes arrelats a la societat. També hi participaran Marta i Sara, les protagonistes del canal de Youtube Devermut, que vol donar una major visibilitat al col·lectiu LGTBI. Per participar-hi, cal fer la inscripció.

Dones en Xarxa va llançar fa just un any el projecte 'Noies, les TIC són nostres!', per animar les noies a interessar-se pel sector TIC. Ara, organitza aquesta trobada en el marc d'aquest projecte i amb l'objectiu de rellançar-lo. El portal web de la iniciativa ofereix vídeos curts amb les opinions de dones que treballen en l'àmbit TIC, tot mostrant que és un sector amb futur i on cal la mirada i l'aportació de les dones.

Campanya #NoiesTIC

La Xarxa Punt TIC impulsa una campanya a Twitter i Instagram per motivar les joves a triar carreres tecnològiques. D'una banda, demana a les professionals que treballen en el sector TIC que encoratgin les joves. I d'altra banda, anima les noies que volen dedicar-se a aquest àmbit a explicar què és el que les motiva. La campanya es desenvoluparà durant dos dies: el 24 i 25 d'abril.

Conviden a les persones i organitzacions que vulguin participar en la iniciativa a fer servir l'etiqueta #NoiesTIC i mencionar els comptes de Punt TIC: @punttic a Twitter i @xarxa_punttic a Instagram.

Des de la xarxa de telecentres de Catalunya també oferiexen un repositori de recursos per a aquells centres, biblioteques, entitats, escoles... que vulguin organitzar activitats en el marc del Dia de les Nenes en les TIC.

Afegeix un comentari nou