Àmbit de la notícia
Informàtic

Innovació i tecnologia per a una mentoria social més efectiva

Entitat redactora
Colectic
  • Algunes entitats ja estan fent servir Messagenes
    Font: Coordinadora Mentoria Social
  • El projecte 'APPlying Mentoring' ha rebut el premi Recercaixa per investigar sobre mentoria social
    El projecte 'APPlying Mentoring' ha rebut el premi Recercaixa Font: Coordinadora Mentoria Social
  • Presentació de l'aplicació Messagenes al congrés Nighitngale
    Presentació de l'aplicació Messagenes al congrés Nighitngale Font: Coordinadora Mentoria Social

El projecte d'investigació 'APPlying Mentoring' busca identificar i contrastar els programes de mentoria social amb les pràctiques més efectives per a la inclusió social. Incorpora una aplicació per al seguiment i avaluació dels programes.

"Una mala gestió d'un programa de mentoria pot no només no causar beneficis, sinó fins i tot ser perjudicial per al desenvolupament dels joves" explica Òscar Prieto Flores, professor i investigador de mentoria social de la Universitat de Girona (UdG). El projecte de recerca 'APPlying Mentoring' que coordina Prieto Flores ha rebut un ajut de 86.256,27 euros en la vuitena edició del programa RecerCaixa. Concretament, ha estat destacat en la categoria d'inclusió social per a l'atenció a la població immigrada, refugiats i gestió de la interculturalitat. Aquesta convocatòria ha seleccionat 20 iniciatives en diferents categories, entre les quals ha distribuït ajuts per valor d'1,6 milions.

Actuar en el desenvolupament inicial dels programes de mentoria social, millorar la seva efectivitat i detectar els errors és l'objectiu del projecte 'APPlying Mentoring'. Es tracta del primer gran projecte de recerca sobre mentoria social que es fa a l'Estat espanyol i que utilitza les innovacions socials i tecnològiques per a la inclusió de persones immigrades i refugiades. De fet, la Universitat de Girona ja és pionera en la implementació de projecte de mentoria social amb estudiants universitaris i adolescents.

El projecte busca localitzar, identificar i contrastar els programes de mentoria social que es desenvolupen a l'estat amb les pràctiques més efectives per a la inclusió social de les persones immigrades i refugiades. Incorpora l'aplicació 'Messagenes MentorApp', que facilita el seguiment i avaluació dels programes, i integra funcionalitats pròpies de les xarxes socials.

Algunes entitats ja testegen l'aplicació

Aquesta aplicació és una eina desenvolupada per l'empresa Messagenes en col·laboració amb la Coordinadora Mentoria Social, de la qual forma part la UdG. Va sorgir de la voluntat de donar qualitat als programes de mentoria social i els darrers mesos l'han començat a utilitzar diverses organitzacions, com ara, la Fundació Marianao, Punt de Referència, Fundesplai i els projectes Rossinyol de Servei Solidari i la pròpia UdG.

'Messagenes MentorApp' permet mesurar l'impacte social de la mentoria a partir de la recol·lecció de dades aportades pels mentors/ores. Aquesta informació es recull després de cada trobada entre mentor i jove a través de l'app i queda contextualitzada en una 'newsroom' de cada projecte. Els mentors i mentores poden explicar les vivències i afegir informació pràctica, fotografies, etc. que considerin necessari i també responen un qüestionari.

D'aquesta manera, cada projecte de mentoria pot veure de forma filtrada quina és l'activitat de les parelles i estar sempre al dia. A més a més, al final del procés es generen dades analitzables, que poden servir per a estudis sobre la qualitat de la mentoria a més gran escala. El projecte de recerca de la UdG se centrarà en aquestes dades multiprojecte, amb les quals podrà realitzar comparatives de dades.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari