Àmbit de la notícia
Informàtic

Jordi Mogas: "És bàsic poder desenvolupar les competències de programació i pensament computacional"

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • Jordi Mogas (esquerra) durant una de les sessions de Code Club. Font: Code Club.
    Jordi Mogas (esquerra) durant una de les sessions de Code Club. Font: Code Club. Font: Code Club

Parlem amb un voluntari de Code Club, l’activitat extraescolar de tecnologia i programació per a joves entre 9 i 13 anys impulsada per Colectic i Raspberry Pi.

Amb el suport de persones voluntàries, educadores i col·laboradores compromeses, Code Club ofereix a les joves una oportunitat única per endinsar-se en els fonaments de la programació d’una manera lúdica i engrescadora, amb activitats totalment gratuïtes.

Ara, de cara al 2025, el projecte busca noves voluntàries que puguin amb una dedicació de dues hores setmanals. Per saber més sobre el programa i sobre l’experiència com a voluntària, hem parlat amb Jordi Mogas, voluntari de Code Club.

Comencem coneixent-te, Jordi. Explica'ns una mica qui ets i com arribes al projecte de Code Club.

Doncs jo arribo al programa Code Club a través de la Universitat Oberta de Catalunya, perquè soc estudiant actualment en el grau d'enginyeria informàtica i el meu contacte va ser sobretot a través de la promoció del voluntariat, en el qual es dona l'oportunitat de col·laborar amb entitats, com és el cas, i es pot fer una acció social, que després es reconeix també en els crèdits com a acció de voluntariat.

D'altra banda, el tema a mi m'interessa de lluny i realment no havia fet mai un voluntariat o alguna cosa similar sobre aquest tema, però jo soc doctor en tecnologia educativa i tot això també m'interessa. Coneixia Scratch, coneixia una mica el que es feia, però no havia treballat amb nens directament sobre crear programes, crear jocs, etc. Per tant, per mi també va ser una experiència molt enriquidora en el sentit que vaig poder portar la pràctica tot allò que coneixia o havia treballat així de forma informal amb nens amb un programa més estructural.

Per algú que no conegui Code Club, com explicaries què és aquest projecte?

Code Club és un projecte que, ja des del principi, quan comencem amb el voluntariat, ens explica que és un projecte internacional que està arrelat a molts llocs, per tant, és una cosa que ja entenem des del principi que és seriosa.

I bé, al principi, hi ha una formació, per part de Colectic, que és l'entitat que ho impulsa. I una de les coses que ens insisteixen és que no hi ha d'haver cap problema si no es tenen els coneixements tècnics perquè està tot molt guiat, està molt acompanyat. Per tant, qualsevol persona realment ho pot fer encara que no tingui coneixements de programació.

En què consistia la teva tasca com a voluntari?

Doncs jo el que feia era conduir les classes i, prèviament, preparar-les. I, en aquest sentit una altra cosa interessant és que Colectic, l'entitat promotora, posa contacte a dos voluntaris per cada acció formativa, perquè, d'aquesta forma, mai hi haurà una sola persona davant d'una classe. En el meu cas eren unes vuit persones a la classe, i el fet d'haver-hi dues persones voluntàries també ajuda molt.

I pel que fa a la preparació i organització de les classes, doncs parlava jo amb la meva companya, i pensàvem a veure com podíem organitzar les següents sessions i què és el que podíem fer. També és evident que a vegades potser al principi planifiques alguna cosa, però en funció de com es van desenvolupant les classes, com veus que l'alumnat respon, doncs també s'arriba a considerar convenient potser adaptar una mica el contingut, encaminar-lo d'una forma diferent, etc.

Per què creus que és important ensenyar a programar als infants i que adquireixin aquest tipus de coneixements?

Jo ho veig força bàsic el fet de poder desenvolupar aquestes competències de programació i pensament computacional, perquè, al final, els alumnes estan creixent en un món força tecnificat, i el fet de poder desenvolupar el pensament computacional els ajuda molt després, en el seu futur com a persones, a l'hora d'afrontar diferents situacions.

No es tracta que tots els infants siguin enginyers, però sí de desenvolupar la seva capacitat de reflexionar, de pensar com han de ser les coses, en aquest cas, estem creant moltes vegades jocs, i han de prendre decisions que s'han de reflexionar, per exemple.

Quina era la resposta de les participants?

Al final, estàvem treballant amb infants de 9 a 13 anys, per tant, vam trobar actituds diferents, respostes diferents, i amb això em refereixo al fet que, per exemple, a vegades intentàvem fer coses i és veritat que potser no estaven tan motivats.

Però després ens va sorprendre perquè moltes vegades quan superaven les reticències inicials i se’ls presentava un repte de dir "d’acord, aquest joc és molt bàsic, però si tu fas aquestes accions, pots aconseguir crear-lo tu", la resposta canviava molt positivament. Per tant, sí que és veritat que l'acompanyament és necessari i també anar fent veure la potencialitat que té tot això també és important.

Com animaries algú a participar de voluntari o voluntària a Code Club?

A l'hora d'animar, en primer lloc, remarcar que l'acompanyament és fantàstic, és a dir, que no tindran cap dificultat en aquest sentit, per tant, si s'animen, ja saben que estaran ben acompanyats.

I, després, sobre l'experiència, també és molt enriquidora, perquè, evidentment és una oportunitat que ens ofereix la possibilitat de treballar amb nens i nenes i, a més a més, fer-ho d'una forma diferent i amb un projecte que engresca. És una experiència molt gratificant!

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari